Băsescu: Ponta a încălcat Constituţia discutând în Guvern un act despre Ucraina vizând apărarea. RĂSPUNSUL lui Ponta

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că premierul Victor Ponta a încălcat Constituţia discutând în Guvern un act despre Ucraina care vizează apărarea României, şeful statului menţionând că preşedintele ar fi trebuit să fie informat şi să participe la şedinţa de Guvern.

1366 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Ponta a încălcat Constituţia discutând în Guvern un act despre Ucraina vizând apărarea. RĂSPUNSUL lui Ponta

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Preşedintele a explicat că nu a făcut public până acum acest lucru pentru că nu a dorit să escaladeze discuţiile între Preşedinţie şi şeful Guvernului, şi a dat ca exemplu articolul 87 din Constituţie, care prevede că preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat subiecte de interes naţional.

Preşedintele a explicat că sunt trei "momente" în care premierul este "obligat" să informeze preşedintele despre ordinea de zi a şedinţelor de Guvern, iar preşedintele trebuie să conducă şedinţa, dacă sunt dezbătute teme de politică externă, apărarea ţării şi asigurarea ordinii publice.

"Premierul nu a făcut nicio notificare că pe ordinea de zi se află vreuna din din aceste teme. (...) A încălcat grav Constituţia, pentru că a discutat o problemă de securitate naţională, de politică externă, fără să îl notifice pe preşedintele României. Cu siguranţă nu ar mai fi avut nevoie de CSAT dacă şi eu aş fi fost acolo", a spus şeful statului.

Ponta susţine că în Guvern nu a fost discutat niciun act privind siguranţa naţională

Premierul Victor Ponta susţine că nu a existat niciun motiv pentru a-l invita pe preşedintele Traian Băsescu să participe la şedinţa de guvern, deoarece în cadrul Executivului nu a existat pe ordinea de zi, nici marţi şi nici anterior, vreun proiect privind siguranţa naţională.

"Eu cunosc perfect şi respect perfect Constituţia, spre deosebire de Băsescu şi Udrea. Pe ordinea de zi a şedintei de astăzi nu a fost niciun proiect de lege, de hotărâre sau memorandum care să se refere la siguranţa naţională", a spus Ponta la România TV, susţinând că nici în şedinţe anterioare nu a existat un astfel de document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici