Băsescu: Premierul ar putea, ca interimar la Justiţie, să-şi asume propuneri de procurori-şefi

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că i-ar mulţumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru să fie numită în CC, pentru că premierul şi-ar putea asuma, astfel, ca interimar la Justiţie, propuneri pentru funcţiile de şefi ai Parchetului General şi DNA.

555 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Premierul ar putea, ca interimar la Justiţie, să-şi asume propuneri de procurori-şefi

Victor Ponta si Traian Băsescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat, la Digi24, cum comentează posibilitatea ca Mona Pivniceru să fie votată de Senat pentru a deveni membru al Curţii Constituţionale, Băsescu a răspuns: "Aş mulţumi lui Dumnezeu să se întâmple asta, ar însemna ca premierul să-şi asume asta (propunerile de procurori-şefi, n.r.) ca interimar".

Băsescu a spus că este convins că Ponta, ca procuror, înţelege ce înseamnă ca Parchetul General şi DNA să nu aibă propuneri pentru procurori-şefi.

Întrebat dacă ar fi de acord cu numirea lui Tudor Chiuariu la ministerul Justiţiei, el a răspuns că e de acord cu orice ministru care i-ar propune procurori-şefi care să aibă ceva în spate.

"Orice ministru, numai să îmi propună nişte candidaţi care au dosare în spate. Nu e treaba mea, numai să înţeleagă gravitatea situaţiei din Parchete. Eu pot colabora cu oricine, atât timp cât colaborarea se referă la instituţii", a spus Băsescu.

Băsescu a mai spus că nu se poate continua pe linia ministrului Pivniceru cu organizarea încă a unui concurs, care mai poate dura cel puţin două luni, deoarece ar putea să intervenă şi Comisia Europeană în acest sens.

"O să ne trezim cu semnal de la Comisie «Alo, ce faceţi?», că nu poţi să o ţii aşa şi să spui că în două luni mai termini un concurs", a mai spus Băsescu.

El a precizat că personal doreşte procurori care să fi lucrat cu succes la dosare.

"Dacă doamna ministru insistă în procedura aceasta falsă, neasumată, să organizăm un concurs, să vedem... Mie nu îmi spune nimic un concurs când e vorba de procurorul general şi procurorul-şef DNA, prim-adjunct şi procurorul şef DIICOT. Vreau să văd procurori care au dosare făcute. Vreau să vă propuşi procurori care au obţinut condamnări şi nu li s-au întors dosarele pentru că sunt prost făcute. La funcţiile acestea, la fel de bine poate să vină un absolvent al INM, va şti foarte bine şi Codul Penal şi Codul de procedură, dar nu o să aibă dosare în spate, cum se întâmplase cu domnul de la Cluj, nu avea niciun rechizitoriu de un an şi jumătate", a spus Băsescu.

Întrebat despre situaţia din Parchete, Băsescu a răspuns: "Nu-i bună deloc. De aceea o şi vreau accelerată puţin. Voi discuta cu prim-ministrul zilele acestea să găsim o soluţie, pentru că unde e problema? Noi nu suntem în deficit numai cu numirea procurorului general, procurorului-şef DNA, nu avem niciun adjunct la Parchet, la DNA care să fie în mandate. Toţi sunt cu mandatele expirate. Şefii de secţii sunt toţi cu mandatele expirate în DNA şi DIICOT. Suntem într-o situaţie dificilă şi ne jucăm de-a concursurile pentru a nu ne asuma".

Senatorul Tudor Chiuariu şi europarlamentarul Norica Nicolai sunt variantele pe care le-ar lua în calcul liberalii pentru a o înlocui în funcţia de ministru al Justiţiei pe Mona Pivniceru, opţiunea conducerii PNL fiind pentru un ministru politic, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse liberale.

Potrivit surselor citate, conducerea PNL ar opta de această dată mai degrabă pentru nominalizarea unui ministru asumat politic, spre deosebire de cazul Monei Pivniceru, care a provenit din afara partidului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici