Băsescu salută votul PE pentru eliminarea vizelor UE pentru cetăţenii Republicii Moldova

Preşedintele Traian Băsescu salută votul Parlamentului European în favoarea eliminării regimului de vize în spaţiul UE aplicabil cetăţenilor Republicii Moldova şi felicită Guvernul de la Chişinău pentru consecvenţa cu care a urmărit îndeplinirea tuturor condiţiilor legate de acest proces.

241 afișări
Imaginea articolului Băsescu salută votul PE pentru eliminarea vizelor UE pentru cetăţenii Republicii Moldova

Traian Basescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, salută votul Parlamentului European în favoarea eliminării regimului de vize în spaţiul Uniunii Europene (UE) aplicabil cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, domnul preşedintele Traian Băsescu îşi exprimă încrederea că guvernele statelor membre vor formaliza cât mai curând acordul în Consiliul Uniunii Europene, demers care va încheia procedura de modificare a Regulamentului nr. 539/2001 în favoarea ridicării restricţiilor de circulaţie pentru cetăţenii Republicii Moldova", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Băsescu doreşte să felicite Guvernul Republicii Moldova pentru "consecvenţa cu care a urmărit îndeplinirea tuturor condiţiilor legate de procesul de liberalizare a regimului de circulaţie".

"Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, apreciază că eliminarea obligativităţii vizelor, alături de parafarea, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius din perioada 28 - 29 noiembrie 2013, a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova constituie rezultate semnificative care demonstrează justeţea angajamentului pro-european al autorităţilor de la Chişinău. În acest context, domnul preşedinte Traian Băsescu consideră oportun să adreseze un apel la întreaga clasă politică pro-europeană din Republica Moldova pentru consolidarea orientării ţării către integrarea în Uniunea Europeană, ca singură opţiune verificată de asigurare pe termen lung a dezvoltării economice şi sociale la nivel naţional", se menţionează în comunicat.

Băsescu subliniază, şi cu acest prilej, "importanţa semnării înainte de luna august a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, semnarea, intrarea în vigoare provizorie şi ratificarea celor două acorduri în cât mai multe state membre înainte de sfârşitul anului contribuind, în mod decisiv, la întărirea legitimităţii opţiunii de integrare europeană a Republicii Moldova".

Parlamentul European a votat, joi, eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, urmând ca aceştia, potrivit calendarului stabilit pentru moment, să poată călători liber în Spaţiul Schengen, în scopuri turistice, după prima jumătate a lunii mai.

Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European şi Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă a ţărilor ai căror cetăţeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Spaţiul Schengen. Comisia şi-a motivat propunerea prin "progresele considerabile realizate de această ţară în ultimii trei ani şi jumătate de dialog privind liberalizarea vizelor". În acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE şi a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care a îndeplinit toate cerinţele aferente Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat, la 12 februarie, în favoarea unei propuneri de eliminare a vizelor de călătorie pentru cetăţenii moldoveni posesori ai unui paşaport biometric, potrivit unui comunicat al PPE.

După votul de joi va urma acordul Consiliului în aprilie şi apoi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. La 20 de zile după publicare, decizia de ridicare a vizelor va intra în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici