Băsescu: Soluţiile CC au fost corecte şi când am câştigat şi când am pierdut

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că soluţiile date de Curtea Constituţională au fost întotdeauna corecte şi atunci când el a câştigat în faţa instituţiei dar şi când a pierdut.

12 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Soluţiile CC au fost corecte şi când am câştigat şi când am pierdut

Băsescu: Soluţiile CC au fost corecte şi când am câştigat şi când am pierdut (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a participat la manifestarea prilejuită de aniversarea a 17 ani de la referendumul din 8 decembrie 1991, când poporul român a aprobat prin referendum prima Constituţie de după Revoluţie.

Aniversarea Zilei Constituţiei a avut loc la Palatul Parlamentului, la eveniment participând judecătorii Curţii Constituţionale în frunte cu preşedintele Ioan Vida, procurorul general Codruţa Kovesi şi preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu.

Şeful statului le-a spus celor prezenţi că a fost şi va continua să fie un apărător al statului de drept, că va veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului şi că nu va ezita să apeleze la Curtea Constituţională ori de câte ori va fi nevoie.

Băsescu le-a urat judecătorilor Curţii Constituţionale la mulţi ani cu ocazia Zilei Constituţiei.

"Din punctul meu de vedere, am apreciat că soluţiile date de Curtea Constituţională sunt întotdeauna corecte şi au respectat spiritul legii şi atunci când am câştigat şi atunci când am pierdut la Curtea Constituţională. Când am pierdut, am învăţat ce am de făcut mai departe", a adăugat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, revizuirea Constituţiei României în anul 2003 a fost un pas firesc dar care nu trebuie văzut ca izolat sau dificil de efectuat în perioada următoare.

El a afirmat că, pentru o revizuire a Constituţiei, este nevoie de o negociere între partide referitoare la temele de modificare, de o dezbatere cu reprezentanţii mediului academic, neangajaţi politic, dar buni cunoscători ai regimurilor constituţionale, apoi de o dezbatere la nivelul societăţii civile şi a formatorilor de opinie iar în final de o dezbatere la nivelul opiniei publice.

Preşedintele a adăugat că de Ziua Constituţiei doreşte ca cei nou aleşi în Parlament să respecte Constituţia şi ordinea de drept, să dea legi în acord cu legea fundamentală şi "să înveţe din greşelile precursorilor lor".

Şeful statului şi-a exprimat convingerea că judecătorii Curţii Constituţionale vor veghea la fel ca şi până acum la integritatea Constituţiei şi la echilibrul puterilor în stat.

În încheiere, Băsescu i-a asigurat pe membrii Curţii Constituţionale de întreaga sa susţinere în efortul de modernizare a statului român.

La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, a subliniat faptul că la 8 decembrie 1991 poporul român a aprobat prin referendum ridicarea "unui important zid care a despărţit românii de trecut şi care îi îndeamnă să privească spre viitor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici