Băsescu, suspendat de două ori din funcţie, mesaj pentru Iohannis: Să evite confruntările pe atribuţiuni care riscă să fie conflict la CCR

Traian Băsescu a declarat, duminică la postul B1 Tv, că preşedintele Klaus Iohannis nu ar mai trebui să intre în jocul participării la şedinţele de Guvern pentru că „va ieşi umilit” şi „să evite confruntările pe atribuţiuni care riscă să să ajungă conflicte la CCR”.

5746 afișări
Imaginea articolului Băsescu, suspendat de două ori din funcţie, mesaj pentru Iohannis: Să evite confruntările pe atribuţiuni care riscă să fie conflict la CCR

Băsescu, suspendat de două ori din funcţie, mesaj pentru Iohannis: Să evite confruntările pe atribuţiuni care riscă să fie conflict la CCR

„Cred că nu ar trebui să intre în jocul cu mersul la Guvern unde va ieşi umilit. E suficient să citeşti Constituţia. Iarăşi caută ceva ce ţine de atribuţiunile lui. E clar pe ce poţi să participi la şedinţa de Guvern, dacă nu eşti invitat de premier. Eu îmi căutam alibi să fie la invitaţia premierului. Să renunţe la poziţia asta cu mersul la şedintele de guvern. Are momentul promulgării, are retrimiterea la Parlament, trimiterea la CCR. Cred că trebuie să evite confruntările pe atribuţiuni care riscă să să ajungă conflicte la CCR”, a afirmat Traian Băsescu, duminică seară la postul B1 Tv.

În opinia fostului preşedinte, la alegerile prezidenţiale, „Klaus Iohannis intră în turul doi şi adună toate voturile dreptei. În momentul de faţă nu are contracandidat. Iohannis trebuie să aibă foarte mare grijă de Diaspora, pentru că sunt 4 milioane de români”.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, la şedinţa de joi a Guvernului. În debutul reuniunii, şeful statului a anunţat că va prezida şedinţa, conform legii, dar punctele de pe ordinea de zi le stabileşte Executivul, în speţă premierul. Totodată, Iohannis a adăugat că prezenţa sa are loc în baza atribuţiilor conferinte de Constituţie, iar preşedinţia şi guvernul nu îşi permit să nu colaboreze.

În prealabil, şeful statului anunţase că va participa la toate şedinţele de Guvern pentru a bloca adoptare unei ordonanţe de urgenţă pe aministie şi graţiere.

Cu toate acestea, preşedintele Iohannis nu a fost prezent la şedinţa de vineri, în care Executivul a adoptat OUG privind măsurile fiscale care introduce „taxa pe lăcomie” pentru bănci, deşi anterior afirmase că măsură arată că Guvernul nu are bani să acopere măsurile sociale luate PSD.

CCR a admis, miercuri, conflictul juridic între Guvern şi Preşedinţie, precizând că şeful statului Klaus Iohannis este obligat "să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru" şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştrii.

Astfel, conform deciziei Curţii, Klaus Iohannis trebuie să semneze decretele de revocare ale miniştrilor demisionari ai Transporturilor şi Dezvotării, Lucian Şova şi Paul Stănescu. Totodată, şeful statului trebuie să răspundă, în scris, motivat, în legătură cu propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Despre subiect, Iohannis a declarat, la o întâlnire informală vineri cu presa, la Palatul Cotroceni, că ar putea lua o decizie cu privire la revocarea şi numirea miniştrilor Dezvoltării şi Transporturilor, după Crăciun sau cel târziu după Revelion.

Traian Basescu a fost suspendat de două ori din functia de presedinte al Romaniei, în 2007 şi în 2012, în ambele situaţii revenind la mandatul său. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici