Băsescu vrea să existe posibilitatea confiscării "averii extinse"

Preşedintele Traian Băsescu a pledat, miercuri, într-un interviu la RRA, pentru posibilitatea confiscării "averii extinse", adică a bunurilor înstrăinătate în timpul cercetărilor, cu intenţia de "păcălire" a autorităţilor.

269 afișări
Imaginea articolului Băsescu vrea să existe posibilitatea confiscării "averii extinse"

Băsescu vrea să existe posibilitatea confiscării "averii extinse" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Eu nu cred că putem să trecem peste obligaţia noastră de a nu mai proteja averile ilicite, cu atât mai mult cu cât însăşi Constituţia actuală obligă ca actele normative ale Uniunii Europene să prevaleze asupra actelor normative interne. Ori, din punct de vedere al confiscării averilor ilicite, există o decizie din 2005 a Consiliului care trebuia implementată până în 2007. (...) Această decizie a UE, a Consiliului JAI, vizează atât confiscarea averilor ilicite deţinute, cât şi confiscarea extinsă, adică ceea ce se întâmplă la noi, când un cetăţean începe să fie anchetat de Parchet cu privire la veniturile şi averea sa, multe mută pe copii, pe rude, pe prieteni averea, dar nu mai ai ce-i confisca, chiar dacă organele statului au constatat venituri ilicite. Decizia Consiliului din 2005 permite confiscarea bunurilor înstrăinate în scopul păcălirii autorităţilor statului. Acest lucru nu se poate întâmpla fără o hotărâre judecătorească. Adică, instituţiile fiscale pot pune un sechestru asigurător, chiar un sechestru extins în timpul urmăririi penale pentru a securiza bunurile", a explicat Traian Băsescu la RRA.

El a subliniat însă că nu se poate confisca averea fără o hotărâre judecătorească.

"Eu, spre exemplu, aş fi oricând disponibil să prezint provenienţa averii mele, cum cred că sunt foarte mulţi români, şi nu cred că ar fi un inconvenient. Toţi suntem obligaţi să răspundem organismelor statului. (...) Sigur că această abordare legată de averile ilicite nu-i vizează nici pe pensionari, pe oamenii cinstiţi, îi vizează pe cei care gestionează resurse ale statului şi pot să le deturneze în favoarea lor. Nu oamenii de rând sunt vizaţi de această modificare legislativă", a mai spus şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici