Bogdan Aurescu, la OSCE: Rusia să înceteze imediat şi necondiţionat această agresiune din Ucraina

  • Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, de la New York, prin VTC, la reuniunea Consiliului Permanent OSCE în format consolidat.
  • Reuniunea se înscrie în seria de evenimente care marcheză un an de la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
208 afișări
Imaginea articolului Bogdan Aurescu, la OSCE: Rusia să înceteze imediat şi necondiţionat această agresiune din Ucraina

Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat din nou agresiunea neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reiterând apelul către Rusia de a pune capăt imediat şi necondiţionat războiului şi de a-şi retrage forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei, în graniţele sale recunoscute internaţional. S-a referit la necesitatea încetării tacticilor hibride care afectează nu doar Ucraina, sau ţările învecinate, ci constituie operaţii globale de manipulare care au scopul să submineze unitatea în cadrul societăţilor, precum şi sprijinul acordat Ucrainei.

„În această zi, în urmă cu un an, Rusia a lansat un război de agresiune la scară largă împotriva Ucrainei, cu încălcarea flagrantă şi nerespectarea principiilor dreptului internaţional, a Cartei ONU şi a angajamentelor OSCE. Acesta este un război împotriva parametrilor de bază ai arhitecturii europene de securitate şi a valorilor noastre. Reiterăm apelul nostru ferm către Federaţia Rusă să înceteze imediat şi necondiţionat această agresiune neprovocată şi nejustificată şi să îşi retragă toate forţele militare şi echipamentele de pe întreg teritoriul Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional. De asemenea, repetăm apelul către Belarus să înceteze să sprijine agresiunea Rusiei şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale. Cei responsabili de încălcările dreptului internaţional umanitar şi ale drepturilor omului trebuie şi vor fi traşi la răspundere. România contribuie la toate eforturile comunităţii internaţionale în acest scop, inclusiv în cadrul OSCE, unde s-a alăturat statelor participante care au invocat Mecanismul de la Moscova”, a spus Bogdan Aurescu.

Acesta a reluat condamnarea în termenii cei mai fermi a atrocităţilor comise de forţele armate ruse în Ucraina. A subliniat sprijinul României pentru ca vinovaţii de încălcările dreptului internaţional umanitar şi ale drepturilor omului, unele dintre acestea putând fiind considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii, să fie traşi la răspundere.

De asemenea, ministrul de externe a subliniat impactul major pe care războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei îl are asupra Republicii Moldova şi a reafirmat sprijinul ferm al României, continuu şi necondiţionat, pentru Republica Moldova şi parcursul său european. Ministrul Bogdan Aurescu a solicitat continuarea unei prezenţe şi acţiuni eficiente, predictibile şi consecvente a OSCE în această ţară.

„Am fost martori pe parcursul acestui an la eroismul şi la rezilienţa poporului ucrainean în apărarea ţării sale şi în a rezista în faţa agresorului. A fost, de asemenea, un an al solidarităţii ferme. România s-a aflat din prima zi în prima linie a sprijinului pentru Ucraina şi pentru poporul ucrainean afectat de războiul de agresiune al Rusiei. Am furnizat adăpost, alimente, asistenţă medicală, acces la educaţie şi pe piaţa muncii tuturor celor care au fugit din calea războiului sosind în România - peste 3,6 milioane de cetăţeni ucraineni – şi vom continua să facem acest lucru. Sprijnul României pentru Ucraina rămâne solid, pentru atât timp cât va fi necesar. Mediul de securitate s-a schimbat nu doar în termeni de ameninţări militare convenţionale de securitate – lumea întreagă se confruntă cu ameninţări mai diverse ca niciodată. Pe parcursul actualei agresiuni militare împotriva Ucrainei, Rusia a făcut toate eforturile posibile de a folosi o gamă şi mai mare de tehnici hibride de război. De la retorica nucleară iresponsabilă şi minciuni despre dezvoltarea de arme chimice sau biologice de către Ucraina, la distrugerea infrastructurii energetice sau încălcarea principiului de bază al libertăţii de navigaţie, Rusia a combinat vechi tactici şi sloganuri din era sovietică cu instrumentele propagandei contemporane. Această propagandă s-a intensificat chiar mai mult în ultima perioadă, cu scopul de a diviza societăţile noastre în vederea subminării solidarităţii cu Ucraina sau a unităţii dintre noi. Campaniile hibride conduse de Rusia nu se limitează la Ucraina, nici la vecinii săi, precum Republica Moldova, regiunea Mării Negre şi nici măcar la continentul european. Acestea sunt operaţiuni globale de manipulare şi trebuie abordate ca atare. Trebuie să fim conştienţi şi pregătiţi să combatem aceste influenţe maligne, aşa cum trebuie să continuăm să fim alături de Ucraina”, a mai spus ministrul de Externe.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a condamnat ferm retorica ameninţătoare şi provocatoare, bazată pe susţineri nefondate, inclusă în declaraţia Ministerului rus de Externe de azi, 24 februarie 2023, prin care se anunţă că armata rusă va răspunde, „în mod adecvat" la aşa-zise provocări sau atacuri împotriva „compatrioţilor ruşi”, personalului militar şi depozitelor militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Şeful diplomaţiei române a reiterat susţinerea deplină a României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional.

„Rusia a exploatat în mod nesăbuit energia şi hrana ca armă de război. Rusia poartă răspunderea pentru criza globală de securitate alimentară pe care a provocat-o prin instrumentalizarea hranei în cadrul războiului său împotriva Ucrainei. România, împreună cu toate statele mebre UE, va continua să susţină livrarea la timp şi constantă a produselor agricole ucrainene către pieţele globale. Peste 13 milioane de tone de grâne din Ucraina au fost exportate prin România până acum. Războiul în desfăşurare din Ucraina are un impact negativ major în regiune, în special asupra celor mai vulnerabile state, precum Republica Moldova. Suntem profund îngrijoraţi cu privire la recentele planuri ale Rusiei de a destabiliza această ţară şi condamnăm aceste acţiuni. În acest sens, este absolut inacceptabil să vedem retorica ameninţătoare precum cea inclusă în declaraţia Ministerului rus de Externe de azi, prin care se anunţă că armata rusă va răspunde, citez, „în mod adecvat" la aşa-zisele provocări sau atacuri împotriva "compatrioţilor ruşi" şi personalului şi depozitelor militare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Condamnăm ferm acest comportament provocator, bazat pe acuzaţii nefondate. Şi susţinem pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. În acelaşi timp, este de o importanţă deosebită să continuăm să sprijinim pe deplin Republica Moldova şi prelungirea mandatului Misiunii OSCE de la Chişinău. România sprijină puternic Republica Moldova! Aşa cum s-a mai spus şi anterior, absenţa războiului nu înseamnă pace. Prin urmare, este mai clar decât oricând că conflictele prelungite precum cele din regiunea Mării Negre trebuie abordate fără amânare şi trebuie să fie printre priorităţile noastre. Această criză de securitate şi umanitară fără precedent a afectat şi OSCE, a exacerbat problemele vechi, existente din cadrul organizaţiei, dezvăluindu-şi slăbiciunile în anumite zone. În acelaşi timp, actuala criză a arătat şi faptul că organizaţia este rezilientă şi are capacitatea de a continua să funcţioneze, chiar şi în aceste circumstanţe dificile”, a mai spus Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a mulţumit atât actualei Preşedinţii-în-Exerciţiu, cât şi precedentei Preşedinţii poloneze şi Secretarului General al OSCE pentru poziţia fermă şi principială faţă de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, prin apărarea angajamentelor şi principiilor OSCE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici