Borbely: Statul naţional e perimat, nu avem probleme cu celelalte concepte din art.1 din Constituţie

Vicepreşedintele executiv al UDMR Borbely Laszlo nuanţează declaraţia făcută duminică, drept reacţie la afirmaţia lui Viorel Hrebenciuc potrivit căreia maghiarii au votat Constituţia cu art. 1 încorporat, precizând că el consideră perimat doar conceptul de "stat naţional", nu şi cel de "unitar".

39 afișări
Imaginea articolului Borbely: Statul naţional e perimat, nu avem probleme cu celelalte concepte din art.1 din Constituţie

Borbely: Statul naţional e perimat, nu avem probleme cu celelalte concepte din art.1 din Constituţie (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Încă din anii '90 am susţinut că acest concept este perimat. Franţa şi alte state care au avut în Constituţie prevederea legată de statul naţional au scos-o. Considerăm că într-o Constituţie modernă conceptul de stat naţional e perimat, într-un stat unde trăiesc mai multe minorităţi. Nu avem probleme cu celelalte concepte din articolul 1 al Constituţiei", a precizat, luni, Borbely pentru MEDIAFAX.

El a adăugat că face această precizare întrucât "unii" încearcă să speculeze pe marginea declaraţiilor sale din urmă cu o zi şi a subliniat, încă o dată, că maghiarii şi UDMR respectă Constituţia, chiar dacă nu sunt de acord cu unele aspecte.

"Noi respectăm Constituţia, chiar dacă nu suntem de acord cu unele prevederi, precum cele referitoare la ordonanţele de urgenţă şi la unele atribute ale Instituţiei Prefectului. Când se va discuta modificarea Constituţiei, vom avea puncte de vedere legate de ce ar trebui schimbat şi ce ar trebui să fie mai accentuat, spre exemplu noţiunea de descentralizare", a spus Borbely.

Deputatul Borbely Laszlo declarase, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că întotdeauna UDMR şi maghiarii au respectat Constituţia României, iar problema autonomiei, inclusiv a celei teritoriale, trebuie discutată la nivel politic.

Întrebat în legătură cu declaraţia lui Viorel Hrebenciuc despre votul acordat de maghiari inclusiv pentru articolul 1 din Constituţie referitor la statul naţional unitar, Borbely a apreciat că acest concept este "perimat".

Constituţia României prevede, la articolul 1, că România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, iar forma de guvernământ a statului român este republica. Acelaşi articol afirmă că România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate, că statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale, iar în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Sâmbătă dimineaţă, la Băile Tuşnad, la cea de a XX-a ediţie a Universităţii de Vară şi Tabăra Studenţească "Tusvanyos", Traian Băsescu a susţinut un discurs în timpul căruia, când a vorbit despre autonomia locală care trebuie să fie la fel "la Odorhei şi la Tulcea", a fost huiduit îndelung, la fel ca şi în momentul în care a citat din Constituţie despre caracterul naţional, suveran şi independent al României.

Liderul grupului parlamentar al PSD din Cameră, Viorel Hrebenciuc, a declarat ulterior că preşedintele Traian Băsescu a dat dovadă de atitudine "iresponsabilă" când i-a "provocat" pe tinerii maghiari, sâmbătă, la Tuşnad, el acuzându-l că a făcut acest lucru din motive electorale.

El a ţinut să-i reamintească preşedintelui Băsescu că minoritatea maghiară a votat actuala Constituţuie a României, cu articolul unu încorporat, la Referendumul din 2003 şi a subliniat că şeful statului încearcă să provoace reacţia tinerilor maghiari din motive strict electorale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici