Borbely: Vrem recunoaşterea comunităţii maghiare ca factor constitutiv al statului prin Constituţie

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că îşi doreşte ca limba maghiară să fie recunoscută ca o limbă regională prin Constituţie, act fundamental prin care comunitatea maghiară să fie recunoscută ca factor constitutiv al statului.

461 afișări
Imaginea articolului Borbely: Vrem recunoaşterea comunităţii maghiare ca factor constitutiv al statului prin Constituţie

Laszlo Borbely (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Laszlo Borbely a declarat, vineri, la Târgu Mureş, în faţa a circa 400 de persoane prezente la manifestarea organizată de Uniune cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că există momente în istoria maghiarimii din România când această comunitate şi-a adus "jertfa de sânge".

El a amintit Revoluţia de la 1848, dar şi cea ungară din 1956, "când au fost întemniţaţi mulţi maghiari din judeţ", Revoluţia din 1989 "când au murit, din păcate, şi tineri maghiari şi români laolaltă" şi chiar conflictul interetnic de la Târgu Mureş din 19-20 martie 1990, "când am avut iarăşi o jertfă de sânge".

Borbely a arătat că trebuie ca zi de zi să se lupte pentru libertate, "care nu este numai libertatea maghiarilor, trebuie să fie libertatea tuturor" şi care "înseamnă drepturi mai multe şi pentru comunitatea maghiară".

El a afirmat că îşi doreşte ca limba maghiară să fie recunoscută ca o limbă regională prin Constituţie, act fundamental prin care comunitatea maghiară să fie recunoscută ca factor constitutiv al statului, aceleaşi idei repetându-le ulterior şi presei, în limba română.

"Am propus şi în Constituţie câteva elemente care ţin de aceste comunităţi. Noi dorim ca în Constituţia României să fie prezente aceste comunităţi care trăiesc aici de sute de ani şi multe comunităţi care împreună cu populaţia majoritară au luptat de multe ori pentru această libertate - să fie recunoscute ca factori constitutivi ai statului român. Dorim ca limba maghiară să fie recunoscută ca o limbă regională, pentru că de fapt aşa şi este, evident, pe lângă limba română, care este limba oficială a statului român. Şi avem şi alte propuneri care ţin de identitatea naţională şi de acele deziderate pe care le-am susţinut începând din 1990", a arătat el.

La manifestarea organizată de UDMR de 15 Martie la Târgu Mureş au fost prezente aproximativ 400 de persoane. Unele dintre acestea au avut bannere pe care scria "Autonomia, acum" şi "Ţinutul Secuiesc, regiune autonomă", o parte dintre cei prezenţi strigând "Autonomie" la încheierea discursului lui Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici