Bugetul Ministerului Educaţiei pe 2012, adoptat de comisiile de buget-finanţe

Comisiile reunite de buget-finanţe au adoptat, miercuri, cu 24 voturi "pentru" şi 13 voturi "împotrivă", bugetul Ministerului Educaţiei pentru anul 2012.

906 afișări
Imaginea articolului Bugetul Ministerului Educaţiei pe 2012, adoptat de comisiile de buget-finanţe

Daniel Funeriu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax foto)

Parlamentarii au adoptat, totodată, patru amendamente iniţiate de Ministerul Educaţiei şi însuşite de preşedintele Comisiei de Buget din Cameră, deputatul UNPR Maria Barna.

Trei dintre amendamentele adoptate prevăd redistribuiri în cadrul bugetului ministerului, în timp ce al patrulea are în vedere cheltuielile de personal aferente.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a precizat că proiectul bugetului de stat pe anul 2012 alocă ministerului suma de 19,9 miliarde lei, iar construcţia bugetară asigură salariile cadrelor didactice în totalitate, conform legislaţiei în vigoare.

El le-a solicitat parlamentarilor din comisiile de buget să susţină propunerea de a se aloca, în 2012, suma de 20 milioane lei pentru achiziţionarea de rechizite şcolare gratuite pentru 17.000 elevi, precum şi suma de 21 milioane lei pentru achiziţionarea de componente informatice în valoare de 200 de euro pentru 21.500 de beneficiari.

Funeriu a precizat că în 2012 va fi majorat bugetul alocat transportului de elevi de la 107 milioane lei la 120 milioane lei.

Ministrul Educaţiei a precizat, de asemenea, că bugetul alocat pentru asistenţa socială a crescut la 304 milioane lei faţă de 258 milioane lei în 2011.

Potrivit lui Funeriu, ministerul va continua acţiunea "Bani de liceu", care are 121.000 de elevi beneficiari, în 2012 crescând bugetul pentru bursele studenţilor de la 198 de milioane lei la 207 milioane lei.

Funeriu a precizat că Cercetarea va beneficia de o creştere cu 13% faţă de 2011, la 1,5 miliarde lei.

"Bugetul e strâns, va asigura desfăşurarea procesului educativ pe coordonatele Legii educaţiei naţionale", a spus Funeriu.

Funeriu a menţionat că procentul din PIB alocat ministerului este de 3,64 %, el subliniind că execuţia bugetară din anii anteriori arareori a trecut de 4%.

El a mai precizat că joi vor fi livrate 40 de microbuze pentru sprijinirea transportului şcolar, acestea fiind distribuite localităţilor cu nevoi mari, arătând că, până la sfârşitul anului, vor fi livrate toate cele 170 de microbuze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici