Bulgaria expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus

Bulgaria a anunţat marţi că expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor îngrijorări legate de spionaj şi a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentanţei Moscovei, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări, cândva aliaţi apropiaţi, s-au amplificat.

2390 afișări
Imaginea articolului Bulgaria expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus

Măsura, anunţată de ministerul de externe şi de premierul demisionar, a fost cea mai mare expulzare de diplomaţi ruşi de către Sofia în ultimii ani.

"Astăzi am expulzat 70 de diplomaţi ruşi... Mulţi dintre ei au lucrat direct pentru serviciile (de informaţii), iar rolul lor diplomatic a fost mai degrabă o acoperire", a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, care a pierdut săptămâna trecută un vot de neîncredere în Parlament.

Decizia reduce la mai mult de jumătate prezenţa diplomatică a Rusiei, care, potrivit lui Petkov, era de 114 persoane la sfârşitul lunii aprilie.

Ministerul bulgar de externe a declarat că decizia de a expulza atât de mult personal diplomatic rus a fost concepută pentru a reduce dimensiunea misiunii Moscovei la cea a reprezentanţei bulgare la Moscova şi ca un răspuns la ceea ce a numit activităţi incompatibile cu Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice, o referire la activităţi de spionaj.

Nu a existat un răspuns imediat al Rusiei la acuzaţiile de spionaj.

Petkov a adoptat o poziţie neobişnuit de fermă împotriva Rusiei pentru o ţară care s-a bucurat de legături strânse cu Moscova în timpul perioadei comuniste şi care a fost mult timp o atracţie pentru turiştii ruşi.

Ministerul de Externe a declarat că Bulgaria a limitat dimensiunea prezenţei diplomatice a Rusiei la 48 de persoane şi a cerut diplomaţilor ruşi expulzaţi să părăsească ţara până duminică la miezul nopţii.

"Duminică, ne aşteptăm ca un avion plin, cu 70 de locuri, să decoleze spre Moscova", a declarat Petkov.

Ministerul de Externe a precizat că Bulgaria îşi închide, de asemenea, temporar misiunea diplomatică din oraşul rus Ekaterinburg şi se aşteaptă ca Rusia să oprească temporar activităţile propriei misiuni din oraşul bulgar Ruse.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici