Burduja, victimă a tehnologiei deepfake. A depus plângere penală

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Sebastian Burduja a anunţat luni că a depus o plângere penală după ce imaginea şi vocea i-au fost folosite într-o înşelătorie informatică.

743 afișări
Imaginea articolului Burduja, victimă a tehnologiei deepfake. A depus plângere penală

Burduja, victimă a tehnologiei deepfake. A depus plângere penală

„Am depus azi plângere penală împotriva unei înşelătorii informatice care a utilizat abuziv imaginea mea şi vocea mea. Se mai numeşte şi <deepfake>. O pagină falsă numită <HTPPY> m-a prezentat promovând o schemă de investiţii fictivă a companiei Enel, solicitând bani în mod ilegal. Această înşelătorie vizează inducerea în eroare a publicului şi vă rog să o raportaţi ca atare. Am deplină încredere că instituţiile abilitate vor sancţiona exemplar făptaşii”, a scris, luni seara, pe Facebook, Sebastian Burduja.

Conform acestuia, tehnologia deepfake devine o ameninţare serioasă pentru democraţie şi securitate.

„În calitate de Ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, am iniţiat anul trecut adoptarea Legii securităţii cibernetice, care a recunoscut oficial, în premieră, această ameninţare. Apel public: fiţi vigilenţi! Evitaţi capcanele deepfake şi site-urile fictive care cer bani. Tranzacţiile legitime, cum ar fi vânzarea de acţiuni sau emiterea de obligaţiuni, se fac doar prin canale oficiale, verificate”, atrage atenţia ministrul.

„Împreună cu companiile de stat din sectorul energetic, suntem în alertă pentru a combate dezinformarea şi pentru a proteja securitatea energetică. Orice activitate suspectă va fi raportată autorităţilor”, a precizat Burduja.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici