Bustul lui Nicolae Titulescu a fost dezvelit în Parlamentul European

Bustul fostului diplomat Nicolae Titulescu a fost dezvelit, marţi, la Parlamentul European, unde va fi expus permanent, alături de alte personalităţi ale continentului european.

1078 afișări
Imaginea articolului Bustul lui Nicolae Titulescu a fost dezvelit în Parlamentul European

Bustul lui Nicolae Titulescu a fost dezvelit în Parlamentul European

Jim Higgins, chestor al Parlamentului European, a declarat că amplasarea bustului lui Nicolae Titulescu în clădirea Parlamentului European de la Bruxelles reprezintă un eveniment "deosebit de istoric şi de simbolic". "Acest bust a fost în mai multe capitale europene şi acum îşi găseşte un cămin permanent, aici, în Parlamentul European", a declarat Jim Higgins.

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat că ceremonia de dezvelire a bustului lui Titulescu reprezintă "un eveniment foarte important" care marchează începutul unei campanii de promovare a României.

"De-a lungul timpului cei din PDL, Monica Macovei, Cristian Preda, au făcut foarte mult rău României. Imaginea României în PE a fost foarte afectată de minciunile spuse şi în plenul Parlamentului, şi scrisori trimise colegilor. Aveam nevoie de o campanie de promovare a ceea înseamnă România europeană şi această campanie nu putea să înceapă altfel decât cu Nicolae Titulescu, un diplomat de excepţie al Europei, nu numai al României", a spus Ivan.

Purtătorul de cuvânt al PSD a mai subliniat că acest eveniment, care va fi urmat şi de altele, este şi o încercare "de a repara, pe cât posibil, răul făcut anul trecut".

În cadrul ceremoniei a luat cuvântul şi fostul premier Adrian Năstase, preşedintele Fundaţiei Nicolae Titulescu, cea care a donat Parlamentului European bustul fostului diplomat român.

Nicolae Titulescu este "o personalitate care pentru România reprezintă un simbol al acestei legături extraordinare între România şi Europa". "Filosofia sa era că Europa trebuie să se regăsească în România (...), dar şi că Europa fără România nu poate exista. A fost un soldat al păcii, acesta a fost mesajul pe care l-a transmis întotdeauna", motiv pentru care îşi are locul în "galeria marilor personaje ale istoriei şi vieţii europene", a declarat Adrian Năstase.

Fostul premier a fost însoţit la ceremonia din PE de fiul său cel mare, Andrei Năstase.

Bustul din bronz al fostului diplomat român şi preşedinte al Ligii Naţiunilor Nicolae Titulescu (1882-1941) a fost realizat de artistul Doru Drăguşin.

Sculptorul a mărturisit că are o legătură specială cu fostul diplomat, întrucât s-a născut în localitatea Nicolae Titulescu, din judeţul Olt.

La ceremonia de dezvelire au participat mai mulţi europarlamentari din Grupul S&D, dar şi din PPE.

La eveniment au fost invitaţi şi europarlamentari români din alte grupuri politice din cadrul Parlamentului European, dar aceştia nu au dorit să participe.

Primirea şi dezvelirea bustului ar fi trebuit să fie făcută de către Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, dar acesta a fost nevoit, după vizita efectuată. marţi în Olanda, să plece în Germania din cauza unor probleme în familie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici