Cameră: Năstase a considerat "uşor obraznică" ideea lui Anastase că nu îşi îndeplineşte atribuţiile

Şedinţa BP al Camerei a fost suspendată, luni, din cauza unui schimb de replici între Anastase şi Năstase, potrivit stenogramei rezultând că liderul PDL i-a spus liderului PSD că nu îşi îndeplineşte atribuţii minimale, iar social-democratul a replicat că această idee i se pare "uşor obraznică".

24 afișări
Imaginea articolului Cameră: Năstase a considerat "uşor obraznică" ideea lui Anastase că nu îşi îndeplineşte atribuţiile

Cameră: Năstase (Foto) a considerat "uşor obraznică" ideea lui Anastase că nu îşi îndeplineşte atribuţiile (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Schimbul de replici din şedinţa Biroului Permanent dintre Adrian Năstase şi Roberta Anastase a început odată cu discutarea propunerii deputatului PSD referitoare la asigurarea rotaţiei conducerii şedinţelor Camerei.

Deputatul PDL Mircea Toader a intervenit la începutul discuţiei spunând că grupul său a făcut de asemenea o propunere de modificare a Regulamentului, solicitând ca aceasta să meargă la Cameră.

"Şi noi am făcut un proiect de hotărâre referitor la modificarea Regulamentului. Sigur că domnul vicepreşedinte Năstase a făcut o propunere care este noutate absolută. Eu aş spune, hai odată să punem în oglindă şi ce Regulament are Senatul cu ce are Camera. Până la urmă, ştiţi foarte bine că Senatul, preşedintele desemnează aşa cum consideră. Nu putem spune, domnule, că la Senat este într-un fel, iar la Cameră este altfel. Eu vă propun oricum amândouă, şi propunerea noastră, să meargă la comisie", a spus Toader.

În aceste condiţii, Roberta Anastase a propus să se amâne discutarea acestui punct.

Năstase a intervenit spunând că propunerea sa ţine de fapt de o precizare privind nişte reglementări decise la nivelul Biroului Permanent, "nu la nivelul Camerei, nu la nivelul Regulamentului ca atare, ci în interpretarea Regulamentului".

"Noi putem să modificăm şi Constituţia acum pentru ca această chestiune să nu se aplice. Dacă avem suficient umor, putem să facem o iniţiativă de modificare a Constituţiei", a spus Năstase, adăugând că, în opinia sa, propunerea făcută de el trebuie supusă votului Biroului Permanent.

"Mie mi se pare remarcabil faptul că după ce am adus în discuţie această chestiune care ţinea până la urmă de nivelul de reglementare al Biroului permanent, domnul Toader vine cu o propunere de a ataca nu această chestiune pe care eu am pus-o în discuţie în baza Regulamentului care este în vigoare şi în baza deciziilor pe care Biroul le-a dat şi dânsul, din nou, vine acum ca să schimbăm regula jocului în timpul jocului, astfel încât această chestiune să nu se aplice. Evident, dacă cumva ieri (duminică, n.red.) la Snagov s-a stabilit şi acest lucru, nu putem decât să luăm notă de o astfel de chestiune. Dar eu vă spun că din nou sunteţi într-o profundă eroare - vreţi să schimbaţi regulile. Nu ştiu dacă vreţi reuşi, şi nici nu ştiu cât de importantă este până la urmă această chestiune, dar modul de abordare este profund nesănătos, neprincipial, este în afara spiritului Regulamentului, în afara spiritului de lucru în cadrul Biroului permanent, şi această modalitate prin care încercaţi de fapt să nu respectaţi nişte hotărâri care sunt ale Biroului Permanent şi care rezultă din Regulamentul actual, încercaţi acum să blocaţi aplicarea acestei reguli, încercând să modificaţi de fapt Regulamentul şi poate, ştiu eu, mai târziu, chiar Constituţia, în care să spuneţi că până la urmă Camera va fi condusă de către o singură persoană în baza unor indicaţii care se transmit de la Cotroceni", a comentat Năstase.

După acest comentariu, Roberta Anastase a replicat: "Independent de iniţiativa domnului Toader şi a Grupului parlamentar PDL, care solicită, până la urmă, o clarificare în Regulament, eu cred că până acum am acceptat cu eleganţă, sper, orice fel de atac venit din partea dumneavoastră - a opoziţiei, vorbind într-un cadru general. În acest moment, ceea ce faceţi prin acest proiect, care este un proiect administrativ, al unui Birou Permanent care se ocupă de organizarea activităţii în plen, faceţi un atac la instituţia preşedintelui Camerei Deputaţilor, încercând ca printr-un act pur administrativ să îi retrageţi şi să îi restrângeţi drepturile pe care le are conferite prin Regulament".

Ea i-a atras atenţia lui Năstase că de când este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor nu a condus nicio sesiune. "I-aţi pus în schimb pe alţi colegi de-ai noştri vicepreşedinţi ca să vă facă treaba, şi mă refer la declaraţii, la răspunsuri la interpelări şi întrebări adresate Guvernului. Prin urmare, cum eu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, să mă bazez pe dumneavoastră, ca vicepreşedinte, şi să vă dau greaua şi importanta sarcină de a conduce o activitate în plen, o şedinţă în plen a Parlamentului, când dumneavoastră nu vă îndepliniţi atribuţiile minimale de a conduce şedinţele legate de declaraţii şi întrebări şi interpelări?", a comentat Anastase.

Ea a adăugat că Năstase comite "un atac" la adresa preşedintelui Camerei Deputaţilor.

Năstase a replicat că nu i s-a cerut să conducă vreo şedinţă a Camerei Deputaţilor. Anastase l-a întrerupt însă spunând că afirmaţia este incorectă i că ea personal a făcut apel la vicepreşedinţi să se organizeze ca pe timpul fiecărei săptămâni să conducă şedinţele de întrebări şi interpelări şi declaraţii politice.

"Nu ştiu ce apel aţi făcut", a răspuns Năstase.

"Păi nu ştiţi pentru că nu vă interesează", a replicat Anastase.

"Ideea dumneavoastră că, neconducând aceste şedinţe pe care de altfel nu am fost rugat şi nu mi s-a încredinţat această responsabilitate deosebită de către dumneavoastră, nu aş putea să conduc şedinţele Camerei, mi se pare uşor obraznică", a răspuns Năstase, după care Roberta Anastase a decis suspendarea şedinţei până în momentul în care va putea fi purtat "un dialog civilizat".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici