Candidatura Laviniei Şandru, respinsă de PES

Secretarul general al PES, Philip Cordery, a analizat, vineri, eventuala candidatură pe listele PSD a Laviniei Şandru, actualul preşedinte al PIN, însă a exlicat că PES se opune ca aceasta să figureze pe lista PSD, au declarat surse din partid.

14 afișări
Imaginea articolului Candidatura Laviniei Şandru, respinsă de PES

Candidatura Laviniei Şandru, respinsă de PES (Imagine: Mediafax Foto)

Dosarul de candidatură al Laviniei Şandru pentru alegerile europarlamentare a fost evaluat, vineri, de o comisie PSD coordonată de secretarul general al PES, Philip Cordery, reprezentantul PES recomandând ca PSD să nu ia în calcul o asemenea candidatură.

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că oficialul PES a exprimat reţinerile socialiştilor europeni ca Şandru să figureze pe lista PSD la alegerile europarlamentare.

Aceleaşi surse au arătat că un argument al respingerii formulate de PES a fost, pe lângă faptul că Şandru nu este membru PSD, recomandare imperativă a PES, şi acela că partidul condus de aceasta, PIN, este afiliat la grupul eurosceptic din Parlamentul European.

Cordery a exprimat şi public, într-o conferinţă de presă, recomandarea ca pe lista PSD la alegerile europarlamentare să se regăsească doar membri ai PSD, pe care PES să poată conta în Parlamentul European pe întrega durată a mandatului de cinci ani.

Surse din PSD au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că PES a solicitat PSD ca pe lista pentru alegerile europarlamentare să se regăsească doar membri ai partidului.

Sursele social-democrate au menţionat că în solicitarea PES se face referire şi la recomandarea ca în listele de candidaţi să nu se regăsească membri ai unor partide afiliate altor grupuri politice din Parlamentul European.

Potrivit surselor citate, recomandarea PES afectează în primul rând PC, partid afiliat ALDE.

Pe de altă parte, Cordery a reiterat şi vineri reticenţele socialiştilor europeni şi faţă de o eventuală soluţie de compromis, prin care candidatul PC ar urma să demisioneze din partid şi să se înscrie în PSD, subliniind că, dacă liderii social-democraţi vor opta pentru o astfel de soluţie, trebuie să dea garanţii că europarlamentarul ex-PC va activa în grupul PES pe toată durata mandatului.

Potrivit aceloraşi surse, între cei care şi-au depus dosare sunt Adrian Severin, Ioan Mircea Paşcu, Victor Boştinaru, Victor Negrescu, Rovana Plumb, Adriana Ţicău, Daciana Sârbu, Corina Creţu, Gabriela Creţu, Dan Mihalache, Aristide Roibu, Dan Podgoreanu.

Varianta cea mai probabilă pentru prima poziţie a listei este Adrian Severin, Rovana Plumb urmând să ocupe poziţia a doua pe listă, au mai arătat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici