Ce a însemnat greva regală din 21 august 1945

  • Pe 21 august 1945 Regele Mihai I ia o decizie fără precedent – cere demisia premierului Petru Groza, iar refuzul acestuia vine la pachet cu o grevă regală
  • Este demersal suveranului pentru a obţine ajutorul Occidentului
  • O mişcare fără succes, însă, deoarece România rămâne în grija sovieticilor
2163 afișări

Se împlinesc 75 de ani de când Regele Mihai I schimbă cursul istoriei. Pentru prima dată în istoria regalităţii din România, Regele Mihai I refuză să mai promulge actele normative emise de Guvern. Asta după ce premierul de atunci, Petru Groza, refuză să demisioneze. Un premier pe care regele a fost nevoit să îl numească în funcţie.

A fost demersul suveranului pentru a obţine ajutorul Occidentului într-un moment-cheie. Dar Londra şi Washington-ul au preferat să îşi ţină cuvântul faţă de Stalin. Astfel, Europa de Est este lăsată în grija sovieticilor. Evenimentul are loc la un an după ce România părăsise alianţa cu Hitler.

Lavinia Betea, istoric: ”A fost însă un act de forţă al regelui Mihai I, un act de forţă care însă până la urmă nu a reuşit.  Este un fapt cu totu şi cu totu ieşit din comun, tot astfel cum ieşit din comun fusese şi refuzul premierului de demisie. Nu ştia atunci, exceptându-i pe cei din vârful vârfurilor, despre înţelegerile secrete care avuseseră loc între aliaţi. Se subînţelegea că România rămâne în sfera de influenţă sovietică. Regele Mihai a fost nevoit să admită Guvernul condus de doctor Petru Groza, considerat un tovarăş de drum de către comunişti şi faptul că l-a acceptat s-a făcut printr-o presiune. Era condiţionată acceptarea lui cu alipirea, revenirea Transilvaniei la România.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici