Cine vrea să trimită Guvernul acasă şi cine l-ar mai ţine la Palatul Victoria

  • Moţiunea se votează luni, la ora 14
  • PSD, ALDE şi PRO România vor să trimită Guvernul acasă
  • Orban spune că şi el face negocieri pentru a bloca demersul PSD
7710 afișări
Imaginea articolului Cine vrea să trimită Guvernul acasă şi cine l-ar mai ţine la Palatul Victoria

Mediafax FOTO

Moţiunea a fost anunţată cu surle şi trâmbiţe de Marcel Ciolacu, după ce decizia cu privire la data votului a fost amânată de mai multe ori. Pe 31 august, la ora 14.00, deputaţii şi senatorii de adună în Parlament, pentru a decide cu ce Guvern începi toamna.

PSD nu are dubii că Guvernul Orban va pleca acasă. Marcel Ciolacu spune că a adunat semnăturile necesare. E nevoie de 233 de voturi pentru demiterea lui Orban de la Palatul Victoria.

Tăriceanu i-a ameninţat şi el de multe ori pe liberali cu moţiunea şi abia aşteaptă votul de luni.

Victor Ponta mai că nu a crezut că PSD-ul vrea să demită Guvernul. L-a criticat că fuge prin Parlament cu această moţiune, iar parlamentarii PRO România vor să o voteze, dar nu o găsesc. Aşa că luni, şi Ponta stă în linie la vot.

„Guvernul Orban îşi permite să-şi bată joc de toată lumea, pentru că are blat cu PSD care nu îl dă jos”, a declarat Ponta, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cine ar putea înclina balanţa? Ca de fiecare dată, UDMR. Dar UDMR nu s-a decis. Kelemen Hunor spune că parlamentarii vor decide chiar în ziua votului. Găsesc şi ei motive să trimită Guvernul acasă, dar nu vor ca vina să fie aruncată la ei.

„Să nu înclinăm noi balanţa într-o parte sau alta. Apoi ei se vor victimiza şi vor spune. Domle, pentru morţi, pentru bolnavi, voi sunteţi de vină. (…) Nu vrem să fim victime colaterale din punct de vedere politic într-un război care nu este al nostru”, a spus el pentru Adevărul.

Deşi Ciolacu nu arată semne de teamă, mutările din ultimele zile, ar trebui să-i idea de gândit. Trei parlamentari au părăsit PSD, şi deja, unii îşi fac intrarea în tabăra lui Orban..

Au plecat din PSD:

  • Daniel Breaz
  • Luminiţa Jivan
  • Emilia Meiroşu (s-a mutat la PNL)

Orban îi are de partea lui şi pe USR şi PMP.

PSD şi Pro România fac în jur de 230 de voturi, împreună. La asta se mai adaugă şi din senatorii neafiliaţi, printre care se află şi foşti membri ALDE.

  • PSD - 208
  • PRO EUROPA - 21
  • UDMR - 30
  • MINORITĂŢI - 17
  • NEAFILIAŢI - 19

Deşi pe hârtie lucrurile stau într-un fel, totul depinde de puterea de negociere a celor doi lideri.

„Eu nu i-aş spune moţiune de cenzură, i-aş spune poţiune de cianură. Să laşi ţara fără Guvern în condiţiile în care trebuie să luptăm împotriva răspândirii virusului este un act de iresponsabilitate politică”, a spus premierul Ludovic Orban. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici