Ciucă: Constituţia din 1923 a asigurat premisele modernizării şi democratizării naţiunii române

Constituţia din 1923 face parte din patrimoniul constituţional democratic al statului român şi a asigurat premisele modernizării şi democratizării naţiunii române, spune Nicolae Ciucă, prezent lansarea monedelor dedicate împlinirii a 100 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1923.

122 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Constituţia din 1923 a asigurat premisele modernizării şi democratizării naţiunii române

„Rolul unei constituţii scrise este unul preponderent politic şi juridic, mai puţin economic. Constituţiile stabilesc forma de guvernământ, modul de exercitare a puterii, precum şi limitele şi obiectivele puterii, care sunt chiar drepturile şi libertăţile cetăţenilor. De cele mai multe ori, politica economică nu este un obiectiv principal al actului politic fondator al unui stat.

Se discută mult prea puţin despre ceea ce numim constituţia economică a unui stat, regulile şi instituţiile fundamentale care au menirea să construiască şi să garanteze stabilitatea şi performanţa economiei naţionale. Cu toate acestea, Constituţia din 1923 nu a fost doar expresia valorilor liberalismului politic adaptat nevoilor societăţii româneşti de atunci şi obiectivului fundamental al creării unui stat naţional unitar”, spune Nicolae Ciucă.

El aminteşte că prin reglementările sale în domenii precum dreptul de proprietate privată şi limitele acestuia, dreptul la asociere, protecţia factorilor de producţie, regulile privind exploatarea bogăţiilor subsolului sau privind dobândirea imobilelor, Constituţia din 1923 a fundamentat în spiritul timpului liberalismul economic, cu cele două elemente fundamentale: garantarea proprietăţii private şi asigurarea libertăţii contractuale.

„Modul în care o Constituţie reglementează exerciţiul drepturilor bazate pe instituţia proprietăţii private şi publice, libertatea iniţiatiei private şi domeniul concurenţei determină modul în care va arăta viaţa economică şi socială a naţiunii.

În ultimă instanţă, dezideratul unei societăţi mature şi echilibrate este să identifice, în limitele liberalismului politic şi economic, toate soluţiile pentru a elimina excesele politice, economice şi sociale, incosecvenţele şi erorile economiei naţionale, cu scopul unei distribuţii juste a bunurilor economice la nivel social.

Constituţia din 1923 a României întregite face parte din patrimoniul constituţional democratic al statului român şi a asigurat premisele modernizării şi democratizării naţiunii române. La 100 de ani de la adoptarea acestei constituţii, moştenirea sa democratică ne îndatorează să ducem aceste valori mai departe, să le apărăm cu orice preţ şi să definitivăm marea operă politică a liberalismului românesc, care a fost, este şi va fi dezvoltarea accelerată a României ca parte integrantă a societăţii democratice occidentale. Aceasta este promisiunea noastră pentru viitor”, încheie premierul Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici