Ciucă: Pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut

Guvernul a alocat cercetării în 2023 un buget cu 70% mai mare decât anul trecut, iar în 2024 cercetarea va avea un buget de 1% din PIB, a anunţat marţi premierul Nicolae Ciucă, la prima ediţie a Galei Cercetării Româneşti.

244 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut

Ciucă: Pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut

Premierul susţine că investiţia în cercetare şi inovare este cheia pentru a fi competitivi în economia globală.

„De aceea, pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% faţă de anul trecut, iar în 2024 cercetarea va avea un buget de 1% din PIB. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiţii în valoare de 60 de miliarde de lei, conform planului aprobat de Guvernul României. Aceste investiţii se vor întoarce înapoi prin creştere economică, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea nivelului de trai al tuturor românilor”, a spus Nicolae Ciucă.

El a anunţat că Guvernul lucrează la un cadru favorabil pentru ca cercetătorii români din diaspora să se întoarcă acasă, iar România să aibă o nouă legislaţie privind cariera şi statutul cercetătorilor.

„România nu duce lipsă de idei bune, creativitate, ori soluţii inovative, dar acestea trebuie transferate din laboratoarele şi institutele de cercetare pe linia de producţie şi mai apoi în economie. Dacă am reuşit, în complicatul an 2022, să creştem PIB-ul României cu 49 de miliarde de euro, adică echivalentul întregului PIB din 2002, putem amplifica această dezvoltare valorificând rolul cercetării şi inovării”, a mai spus Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici