CNCD s-a autosesizat în cazul declaraţiilor liderului PNL care a spus că nu îi încurajează "pe cei care confundă funduleţul cu fericirea"

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, joi, în cazul declaraţiilor deputatului Alexandru Băişanu referitoare la legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, fiind analizate din perspectiva unei posibile fapte de discriminare.

313 afișări
Imaginea articolului CNCD s-a autosesizat în cazul declaraţiilor liderului PNL care a spus că nu îi încurajează "pe cei care confundă funduleţul cu fericirea"

Alexandru Băişanu (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"CNCD analizează declaraţiile domnului deputat din perspectiva săvârşirii unei posibile fapte de discriminare prin încălcarea demnităţii umane a persoanelor aparţinând minorităţilor sexuale, astfel cum este reglementat de art. 15 din O.G. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În soluţionarea autosesizării, CNCD va urmări procedura legală", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului remis agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a spus, joi, că nu îi va încuraja prin votul său pe cei care "confundă funduleţul cu fericirea", că nu doreşte să transforme România în Sodoma şi îi roagă "pe cei care nu au descoperit femeia să o facă, pentru că nu muşcă".

"Nu voi dori niciodată să transform România în Sodoma şi nu îi pot încuraja prin votul meu pe cei care confundă funduleţul cu fericirea. E o problemă personală a fiecăruia dintre noi, e un hedonism prost înţeles. Îi rog pe cei care nu au descoperit femeia să o facă. Să ştiţi că nu muşcă", a declarat deputatul liberal, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, căsătoria se întemeiază între un bărbat şi o femeie.

"Aşa e corect şi evolutiv vorbind. Mi-e greu să deosebesc între un soţ bărbat şi o soţie tot bărbat. Va trebui să le punem etichete în altă situaţie", a subiniat Băişanu.

El a menţionat că nu are probleme de alt gen şi că fiecare face cu el ce vrea, dar că el, ca ortodox din Bucovina, nu va accepta niciodată asta.

"Mi-e milă de copiii care ar putea trăi într-o familie de băieţi sau de fete. Mi se pare anormal şi nu doresc să se creeze, legislativ, posibilitatea de a oferi alternative greşite. Nu voi vota niciodată transformarea României în Sodoma. Europa e minunată, dar are şi probleme", a mai afirmat preşedintele PNL Suceava.

El s-a întrebat de ce nu s-ar legifera şi căsătoria între un pinguin şi o focă, dacă se va legifera posibilitatea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex: "De ce să nu trecem şi posibilitatea căsătoriei între un pinguin şi o focă, dacă tot legiferăm asta?".

Comisia de revizuire a Constituţiei a revenit, marţi, asupra amendamentului votat săptămâna trecută prin care se definea, în Legea fundamentală, căsătoria ca relaţie dintre un bărbat şi o femeie, respingând amendamentul şi optând pentru menţinerea articolului respectiv în formă nemodificată.

Astfel, amendamentul, care avea forma "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, edicaţia şi instruiorea copiilor", a fost respins, în momentul în care Comisia de revizuire a revenit la votul asupra acestuia.

Amendamentul, formulat şi de Biserica Ortodoxă Română, a cumulat şase voturi "pentru", 12 voturi "împotrivă" şi o abţinere. În aceste condiţii, forma actuală a articolului 48, alineatul (1) se va menţine şi în viitoarea Constituţie.

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constituţie are următorul conţinut: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

De asemenea, Comisia pentru revizuirea Constituţiei a revenit, marţi, asupra votului la amendamentul care interzicea discriminarea bazată pe orientarea sexuală, adoptat în urmă cu o săptămână, şi l-a respins.

În urmă cu o săptămână, membrii Comisiei au adoptat un amendament al senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care erau completate în Legea fundamentală criteriile pentru care este interzisă discriminarea, inclusiv culoare, orientare sexuală sau trăsătură genetică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici