COMENTARIU: Ungureanu a vândut cu reţinere "democraţia încrederii"

Cerând încrederea unei săli pe jumătate goală, care l-a ascultat într-o încremenire atentă, şeful desemnat al guvernului-surogat, Mihai R.Ungureanu, a vorbit cam 13 minute din care aproximativ două despre sine, la adăpostul modestului "nu sunt eu acela, deşi sunt".

1453 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Ungureanu a vândut cu reţinere "democraţia încrederii"

COMENTARIU: Ungureanu a vândut cu reţinere "democraţia încrederii" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Încărcat interior de "enorma responsabilitate" despre care spunea că îl apasă, n-a lăsat povara să dea pe afară peste cuvinte. Discursul a fost curgător, mai plat ca o câmpie iarna şi la fel de alb ca zăpada. Pentru că a abundat de pozitivităţi, i-a lipsit "secul" cifrelor şi a operat cu termeni aproape de ideal, imaginând o societate mergând ceas spre un viitor fericit.

Mihai R.Ungureanu a folosit de câte două ori termenii "prudenţă" şi "responsabilitate" şi a înşirat, referindu-se la factorul "acţiune", cuvinte care exprimă îndeobşte pozitivism, angajament: consolidare, concretizare, beneficii, respectare, stimulare, impulsionare, încurajare, cooperare. A făcut şi o trimitere la "vieţile oamenilor". La raportarea cu factorii om-societate, Mihai R. Ungureanu a folosit, asemenea, cuvinte de aceeaşi factură: respect, încredere, legalitate, consultare, dezbatere, negociere.

În nota de final a intervenţiei sale, premierul desemnat a făcut trimiteri către naţiune ca "expresie a solidarităţii", către dialog "ca esenţă" a mişcării lucrurilor şi a încheiat cu zicerea-standard frumoasă şi vagă: "Îmi doresc o ţară în care copiii noştri să aibă încredere".

În cele din urmă Mihai R. Ungureanu şi-a dat la iveală şi filosofia de premier (personală, a echipei?): "democraţia încrederii". O combinaţie generoasă, care înglobează o sumedenie de valenţe, dar niciuna în special.

Prin discursul de cam 13 minute, Mihai R. Ungureanu şi-a activat glanda diplomatică. Cea mai nimerită atunci când ceri încredere şi mai ales când o ceri în împrejurări pe muchie de cuţit. Altă glandă n-a avut de activat, pentru că dimensiunea sa de om de acţiune nu este cunoscută. Iar dimensiunea de administrator de secrete vrea să o facă uitată.

Diplomat recuperat, "spion" abdicat, om de acţiune încă în scutece, premierul desemnat a vândut cu reţinere vorbe alese, ceva speranţe şi, conştient de ciudatul său guvern, s-a etalat ca o garanţie a "calităţii voinţei echipei". A putinţei, rămâne de demonstrat.

(Material realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici