Comisia de la Veneţia: Draftul de revizuire a Constituţiei trebuie trimis în ianuarie 2014, altfel e prea târziu

România trebuie să trimită Comisiei de la Veneţia ultima variantă de revizuire a Constituţiei în ianuarie 2014, dacă doreşte ca aceasta să poată fi adoptată pe parcursul anului viitor, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele acestui for, Gianni Buquicchio.

402 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia: Draftul de revizuire a Constituţiei trebuie trimis în ianuarie 2014, altfel e prea târziu

Comisia de la Veneţia: Draftul de revizuire a Constituţiei trebuie trimis în ianuarie 2014, altfel e prea târziu

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a precizat că nu este "nemulţumit" de faptul că autorităţile române nu au trimis ultima variantă de revizuire a Constituţiei până la sfârşitul lunii septembrie - aşa cum se angajaseră în urma vizitei din iulie, la Bucureşti, a reprezentaţilor acestei instituţii. "Eu am fost - şi am vorbit cu prietenii din România, cu autorităţile - împotriva ritmului foarte rapid pentru că, iniţial, doreau revizuirea Constituţiei până la sfârşitul anului 2013. Dar revizuirea Constituţiei este un lucru serios, trebuie să ai timpul necesar, fără a amâna bineînţeles până la calendele greceşti, este nevoie de o perioadă rezonabilă. De aceea nu sunt nemulţumit de această amânare şi, dacă se va revizui Constituţia până la sfârşitul anului viitor, va fi un succes", a precizat Buquicchio.

Gianni Buquicchio a avertizat autorităţile române că trebuie să trimită ultima variantă de modificare a Constituţiei până cel târziu în ianuarie 2014, pentru ca membrii Comisiei de la Veneţia să poată studia şi evalua documentul.

"Au fost câteva neînţelegeri şi amânări. După vizita din iulie am stabilit cu Comisia parlamentară (de revizuire a Constituţiei - n.r.) să primim un nou draft până la sfârşitul lunii septembrie. Dar acest draft nu a fost gata şi acum calendarul e următorul: imediat ce această variantă este gata, dar cel mai târziu la începutul lui 2014, pentru a putea să-l vedem, să lucrăm pe el, astfel încât să pregătim o opinie finală preliminară pentru sesiunea noastră din martie", a explicat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Întrebat dacă ultima varianta trebuie trimisă neapărat în ianuarie, Gianni Buquicchio a confirmat. "Da, în ianuarie, pentru că în februarie este puţin cam târziu, pentru că avem nevoie de ceva timp pentru a discuta cu autorităţile române şi cu societatea civilă", a spus preşedintele Comisiei de la Veneţia, adăugând că forul pe care-l conduce are nevoie de o lună pentru a putea emite o evaluare în sesiunea din martie, urmând ca în iunie să prezinte evaluarea finală. "Comisia parlamentară va ţine cont, sperăm, de sugestiile noastre pentru o posibilă îmbunătăţire a textului şi apoi putem da o opinie finală în iunie pentru ca proiectul (de revizuire a Constituţiei - n.r.) să poată fi adoptat înainte de finalul anului", a subliniat Gianni Buquicchio.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a precizat că această organizaţie nu dă lecţii şi nu impune nimic, dar doreşte ca ţările membre să ţină cont de opinia sa.

"Noi nu dăm lecţii, nu impunem nimic, ţine de autorităţile naţionale şi de populaţie să aleagă propriul sistem. (...) Fireşte, ne dorim ca opinia noastră să fie luată pe deplin în considerare de către ţara respectivă, întrucât noi nu nu avem caracter politic, suntem imparţiali şi singurul lucru pe care-l vrem este bunăstarea tuturor ţărilor membre. De obicei, statele care cooperează cu noi urmează în mare măsură toate sugestiile şi recomandările noaste. Dar noi nu avem puterea de a impune ceva, statul poate urma sau nu aceste recomandări", a mai spus Gianni Buquicchio.

Acesta a precizat că actuala revizuire răspunde "unei nevoi reale, care a apărut odată cu criza de anul trecut". "Noi ne-am exprimat opinia asupra situaţiei legale şi considerăm că sunt câteva lucruri care nu funcţionează bine. Şi n-am fost singurii. Şi Uniunea Europeană a fost nemulţumită, şi Consiliul Europei. România este membră a Consiliului Europei de 20 de ani şi a Uniunii Europene din 2007, astfel că ne aşteptăm ca România să se comporte ca şi alte ţări europene", a spus acesta.

Întrebat dacă România va suferi prejudicii de imagine în cazul în care nu respectă recomandările, Gianni Buquicchio a precizat că organizaţiile internaţionale sunt "atente" la ceea ce spune Comisia de la Veneţia. "După cum spuneam, noi nu avem puterea de a impune nimic, dar, bineînţeles, toate organizaţiile internaţionale, printre care Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, vor fi atente la ceea ce vom spune. Ar putea exista o serie de prejudicii privind imaginea României, dar cel mai important este că lucrurile vor continua să nu funcţioneze bine", a spus Gianni Buquicchio, exprimându-şi speranţa că Parlamentul şi Comisia parlamentară vor urma "pe cât posibil sfaturile noastre înţelepte".

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, la 29 septembrie, la Piteşti, că forma finală a proiectului de revizuire a Constituţiei va fi trimisă Comisiei de la Veneţia "probabil în cursul anului 2014", şi nu cum se convenise iniţial, la sfârşitul lunii septembrie.

Antonescu a declarat, într-o conferinţa de presă, că modificarea Constituţiei rămâne o prioritate a USL şi că finalizarea proiectului a fost întârziată din cauza deciziei Curţii Constituţionale privind aplicarea noii legi a referendumului, iar Comisia de la Veneţia va fi informată despre motivele amânării.

"Probabil în cursul anului viitor, când vom avea forma definitivată, vom avea şi o consultare cu Comisia de la Veneţia. Rămâne o prioritate pentru USL. Noi am vorbit despre modificarea Constituţiei în campania electorală şi în prima zi în care am intrat în Parlament cu noua majoritate ne-am apucat de asta şi am şi făcut-o. Am convenit, la data respectivă, că undeva spre sfârşitul lui septembrie le vom trimite forma finală, poate chiar adoptată deja într-una dintre Camere. Când am făcut această înţelegere nu ştiam că va putea veni o decizie a Curţii Constituţionale care să ne spună că legea referendumului este constituţională, dar că nu vor dânşii să o aplicăm un an de zile. Şi atunci sigur că tot calendarul s-a schimbat, noi nu am mai abordat noua formă de modificare a Constituţiei în Senat şi, ca atare, nu avem o nouă formă de trimis Comisiei de la Veneţia", a spus liderul PNL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici