Comisiile Camerei nu au reuşit să dezbată proiectul lui Cezar Preda privind securitatea naţională

Comisiile juridică şi de apărare ale Camerei Deputaţilor nu au reuşit marţi, pentru a patra oară, din lipsa cvorumului, să discute proiectul iniţiat de Cezar Preda privind securitatea naţională, iar proiectul ar putea fi adoptat tacit în 3 noiembrie, dacă nu va fi dezbătut de plen fără raport.

158 afișări
Imaginea articolului Comisiile Camerei nu au reuşit să dezbată proiectul lui Cezar Preda privind securitatea naţională

Comisiile Camerei nu au reuşit să dezbată proiectul lui Cezar Preda privind securitatea naţională (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei de apărare, Costică Canacheu, a anunţat, la începutul şedinţei, că membrii comisiei nu sunt în cvorum şi că proiectul nu are şanse să meargă în plen la votul final până la 3 noiembrie, când expiră termenul de dezbatere, astfel încât va fi adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi va pleca la Senat.

Preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda, a adăugat că Guvernul nu a trimis un punct de vedere faţă de acest proiect.

Această situaţie a stârnit criticile reprezentanţilor opoziţiei, Florin Iordache (PSD) arătând că sunt depuse foarte multe amendamente la proiect şi că este regretabil că membrii comisiilor nu au ocazia să-l dezbată, iar Mihăiţă Calimente (PNL) apreciind că prevederile proiectului reprezintă o întoarcere în timp înainte de 1989.

George Scutaru (PNL) a precizat, după şedinţă, că este a patra oară când, din cauza cvorumului, acest proiect de lege nu poate fi discutat şi că era o oportunitate de a auzi şi punctul de vedere al iniţiatorului şi punctul de vedere al serviciilor de informaţii pe acest subiect .

Potrivit lui Scutaru, acest proiect va fi discutat în plenul Camerei Deputaţilor fără raportul comisiilor de specialitate. "Mâine (luni - n.r.) este primul punct pe ordinea de zi, la ora 10.00, când începe plenul. Poziţia noastră, a liberalilor, este foarte fermă şi vom avea aceeaşi atitudine şi la Cameră, şi la Senat, nu vom susţine acest proiect de lege, considerăm că este unul pripit, care are multe ambiguităţi şi neclarităţi şi tocmai din această cauză poate ştirbi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti", a spus Scutaru.

La rândul său, Cezar Preda (PDL), iniţiatorul proiectului, a spus, după şedinţă, că proiectul a ajuns să treacă tacit în Camera Deputaţilor şi nu este vina sa. "Eu sunt un iniţiator care, până la urmă, îmi asum acest proiect, cred în el, cred că este un proiect foarte bun, am văzut numai argumente politicianiste, am văzut trimiteri la trecut, dar nu am văzut niciun argument juridic împotrivă", a precizat Cezar Preda.

El a adăugat că prevederea din proiect privind ofiţerii de cercetare specială penală există şi în Codul de Procedură Penală din 1968 şi din 2010, arătând că nu restrânge şi nu aduce atingere drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

"Ce restrângere şi atingere a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti aducem prin această lege, când toate vin în spirit european şi al cererii CEDO ? Dacă vă referiţi - şi cred că la asta vă referiţi - la punctul acela cu ofiţerii de cercetare specială, cu reinventarea nu ştiu cărui trecut, este iarăşi, după părerea mea, o abordare complet nerealistă. Ofiţerii de cercetare specială penală sunt prevăzuţi în codul de procedură penală, atât cel din 1968, cât şi cel din 2010. Nu l-am inventat eu şi el trebuie să funcţioneze, pentru că în unităţile militare şi în tot ce înseamnă militar în România există atributul ca din interior să fie cercetat, asta se întâmplă şi acum şi asta va fi şi de acum înainte", a spus Preda.

El crede că la Senat proiectul va trece, deoarece este unul modern.

Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă care prevede că "ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale", cu unele condiţii, proiectul provocând reacţia opoziţiei, care susţine necesitatea respingerii actului normativ.

Iniţiativa lui Preda vizează modificarea şi completarea unor legi privind securitatea naţională. Unul dintre articolele proiectului menţionează că ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.

Opoziţia a criticat proiectul de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici