Consultări la Cotroceni: Grupul independenţilor va prezenta cinci teze privind modificarea Constituţiei

Grupul independenţilor din Parlament va prezenta la consultările de la Cotroceni cinci teze vizând modificarea Constituţiei, iar în perioada următoare grupul va lansa în dezbatere publică propriul proiect de revizuire a legii fundamentale.

27 afișări
Imaginea articolului Consultări la Cotroceni: Grupul independenţilor va prezenta cinci teze privind modificarea Constituţiei

Grupul independenţilor va prezenta cinci teze privind modificarea Constituţiei (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Prima teză are în vedere faptul că "atât procesul de modificare, cât şi fondul modificărilor ce vor fi propuse trebuie să respecte două principii fundamentale, şi anume interesul naţional şi progresul României".

Cea de-a doua teză care urmează să fie prezentată de independenţi are în vedere că "referendumul din 2009 exprimă voinţa poporului român, iar punerea în aplicare a deciziei exprimate prin referendum nu poate face obiectul negocierilor şi tranzacţiilor între partide".

Cea de-a treia teză pe care o vor prezenta independenţii la consultările cu preşedintele are în vedere faptul că modificarea Constituţiei este absolut necesară şi este motivată de imperativul punerii în aplicare a rezultatelor referendumului, nevoia de a corecta o parte din elementele din actualul text constituţional, dar şi nevoia de a da României "o arhitectură instituţională clară, robustă şi orientată spre progres".

Independenţii consideră, de asemenea, potrivit celei de-a patra teze care urmează să o prezinte, că viitoarea Constituţie trebuie să fie gândită pentru următorii 20-30 de ani, şi nu pentru interesul politic sau electoral al partidelor.

În procesul de modificare a Constituţiei dialogul social, parteneriatul cu sindicatele, consultarea specialiştilor şi în general al societăţii civile trebuie să fie cel puţin la fel de consistentă ca şi aceea a politicienilor, susţin independenţii în cea de-a cincea teză.

Ei apreciază, totodată, că "cetăţenii nu sunt chemaţi doar să-şi aleagă o haină constituţională, şi să o croiască ei însăşi".

Grupul independenţilor anunţă că în perioada următoare va lansa în dezbatere publică propriul proiect de modificare a Constituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici