Corlăţean: Declaraţiile lui Băsescu despre desemnarea premierului, vulgaritate politică fără egal

Senatorul PSD Titus Corlăţean susţine că afirmaţiile preşedintelui despre desemnarea premierului reprezintă, la nivel de principiu, o declaraţie de o vulgaritate politică fără egal, şeful statului putând fi suspendat dacă încalcă voinţa electoratului.

533 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Declaraţiile lui Băsescu despre desemnarea premierului, vulgaritate politică fără egal

Corlăţean: Declaraţiile lui Băsescu despre desemnarea premierului, vulgaritate politică fără egal (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PSD declară, potrivit RFI, că şeful statului ar putea fi suspendat dacă va refuza să desemneze un premier din partea Uniunii Social Liberale, în cazul în care USL câştigă alegerile de anul viitor.

Titus Corlăţean califică declaraţia preşedintelui Traian Băsescu drept "manipulatoare". "Este una din declaraţiile cu care ne-am obişnuit, manipulatoare. Dovedeşte dispreţ faţă de voinţa potenţială a electoratului român. La nivel de principiu, reprezintă o declaraţie de o vulgaritate politică fără egal. Contează nu voinţa lui Traian Băsescu, ci voinţa cetăţenilor României", spune vicepreşedintele PSD, citat de RFI.

În opinia lui Titus Corlăţean, Traian Băsescu va fi suspendat, dacă refuză să numească un premier din partea USL: "Un refuz din partea instituţiei preşedintelui României de a da curs voinţei cetăţenilor şi majorităţii din Parlament atrage automat încălcarea Constituţiei şi suspendarea. Or într-o astfel de situaţie, preşedintele Senatului desemnat, numărul doi în stat va putea face orice fel de desemnare de prim-ministru, potrivit voinţei majorităţii din Parlament".

Titus Corlăţean nu se teme de o eventuală dezertare a liberalilor din USL. "Nu se pune problema (ca PNL să facă un Guvern cu PDL şi UDMR), după cum şi noi am dat garanţii colegilor noştri de alianţă că nu avem alternative (…). Trebuia să ne aşteptăm la tot felul de fitile, de încercări de manipulare, dar lucrurile sunt extrem de clare", comentează Corlăţean.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la B1TV, comentând procentele USL din sondaje, că în Constituţie se vorbeşte, legat de desemnarea premierului, despre partidul care câştigă majoritatea absolută, şi nu despre alianţe.

Întrebat de moderatoare dacă, după alegerile parlamentare din 2012, poate coabita cu un guvern format din membrii actualei opoziţii, şeful statului a amintit că a "coabitat cu Guvernul Tăriceanu, susţinut de PSD".

"Sigur că nu-mi convine. Nu mi-ar conveni situaţia, dar electoratul va decide în ce formule se vor aşeza lucrurile. Dar, oricum, trebuie citit cu multă atenţie articolul 103 din Constituţia României. (…) Să fie atenţi că în Constituţia României se vorbeşte de partidul care obţine 51%, nu de alianţe. Se înregistrează ca alianţă. Dacă fuzionează, este altceva - PSD cu PNL", a atenţionat Băsescu.

În replică, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru "Gândul" că, dacă USL va obţine majoritatea după alegerile parlamentare, preşedintele Traian Băsescu este obligat să accepte un premier al Uniunii, altfel "dă o lovitură de stat".

"Dacă USL va obţine 50% plus unu din mandate, iar preşedintele va refuza să nominalizeze un premier de la USL îşi va da demisia. Scrie clar în Constituţie că trebuie să numească un premier de la USL, dacă nu o face înseamnă că dă o lovitură de stat şi atunci trebuie nu doar să îl suspendăm, trebuie să-l şi judecăm şi să-l băgăm la închisoare dacă vrea să dea o lovitură de stat. Dar nu va face acest lucru pentru că este fricos. Acum doar se laudă îşi face curaj lui şi celor de la PDL", a precizat Ponta. El a adăugat că preşedintele nu trebuie băgat în seamă, deoarece este iresponsabil, "minte de multe ori şi spune tot felul de prostii".

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, la B1Tv, că la desemnarea premierului trebuie respectat rezultatul alegerilor, el precizând, legat de afirmaţiile şefului statului pe acest subiect, că "prin suspendarea preşedintelui lucrurile merg înainte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici