Corlăţean: Nu s-a impus embargo împotriva Ucrainei, deoarece populaţia nu trebuie să sufere

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, precizează că Uniunea Europeană nu a impus un embargo economic împotriva Ucrainei, deoarece populaţia nu trebuie să sufere şi că, în reuniunea de la Bruxelles, nu s-a discutat despre demisia lui Viktor Ianukovici, aceasta nefiind considerată o soluţie.

213 afișări
Imaginea articolului Corlăţean: Nu s-a impus embargo împotriva Ucrainei, deoarece populaţia nu trebuie să sufere

Titus Corlatean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Nu sunt adoptate măsuri economice împotriva Ucrainei, ne-am exprimat o poziţie foarte clară a României împotriva unor eventuale astfel de sancţiuni economice, pentru că populaţia nu trebuie să sufere, iar situaţia economică din Ucraina oricum este deja dificilă. În schimb, am exprimat necesitatea ca în perioada următoare atât la nivelul UE, cât şi printr-o cooperare cu actori internaţionali, o cooperare foarte strânsă euroatlantică, să putem găsi soluţiile de sprijin economic care să acompanieze un proces politic care ar trebui pus în practică imediat", a declarat Titus Corlăţean pentru "Gândul".

El a spus că acest proces politic ar trebui să cuprindă o reformă a Constituţiei, formarea unui Guvern care să gestioneze o anumită perioadă conducerea treburilor interne în Ucraina, dar şi organizarea de alegeri anticipate.

"Este o aşteptare estimată în primul rând faţă de conducerea politică a Ucrainei, în primul rând faţă de preşedinte, de a întreprinde măsurile necesare pentru stoparea actelor de violenţă şi întoarcerea cât mai rapid posibilă la un dialog politic real cu opoziţia, pentru că este responsabilitatea, în primul rând, a puterii, dar în egală măsură să facem referire la necesitatea ca liderii opoziţiei să se separe de acele grupări radicale. Nu a fost evocată de nimeni o astfel de ipoteză, demisia lui nu este o soluţie, ci procesul politic pe care UE îl susţine", a mai declarat Titus Corlăţean.

Ministrul român de Externe a spus că mandatul cu care a mers la Bruxelles a fost în consonanţă cu poziţia unanimă a celorlalte state UE.

"Din punctul de vedere al României, principalele elemente ale mandatului pe care l-am avut se regăsesc în poziţia comună adoptată în UE. Preocupările României provin nu doar din faptul că Ucraina este cel mai mare vecin al nostru şi că suntem interesaţi de stabilitatea ei, ci şi că avem responsabilităţi suplimentare, există o comunitate importantă de români care trăieşte în Ucraina şi suntem interesaţi de situaţia ei. UE va trebui să se concentreze suplimentar în perioada următoare pentru a sprijini şi politic şi economic", a spus Corlăţean.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici