Cristoiu: Cea mai mare problemă pentru Firea rămîne impresia că actuala conducere a PSD a trădat-o

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că alegerile locale din acest an vor fi decisive deoarece regimul Iohannis şi marile puteri vor să îngroape PSD, iar primul pas este înfrângerea lui Firea în cursa pentru Primăria Capitalei, ceea ce va da semnalul pierderii şi scrutinului parlamentar de către PSD.

5575 afișări
Imaginea articolului Cristoiu: Cea mai mare problemă pentru Firea rămîne impresia că actuala conducere a PSD a trădat-o

Cristoiu: Cea mai mare problemă pentru Firea rămîne impresia că actuala conducere a PSD a trădat-o

Prezentăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Nu-ţi trebuie prea multă pricepere la politică pentru a-ţi da seama că principala bătălie din perioadă următoare va fi cea pentru Primăria Bucureştiului. De regulă, în astfel de cazuri se spune Cine cîştigă Bucureştiul, cîştigă practic alegerile locale, chiar dacă pierde la scor în alte oraşe mari. În cazul localelor din 2020, care se anunţă a fi ţinute pe 27 septembrie 2020, se poate spune altfel. Şi anume:

Cine pierde Bucureştiul, pierde localele chiar dacă învinge în multe alte oraşe mari.

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 sînt prima mare confruntare electorală după cele din 2016. Unii s-ar putea întreba:

Dar cu europarlamentarele?

Dar cu prezidenţialele?

Europarlamentarele au constituit o confruntare fără miză în planul Puterii reale, una mai degrabă de palmares decît pe bune.

Prezidenţialele sînt alegeri mai mult de persoană decît de partid.

Succesul lui Klaus Iohannis nu spune mare lucru despre forţa PNL.

Localele de anul acesta sînt prima mare bătălie politică nu dintre partide, ci dintre Stînga şi Dreapta. Din acest punct de vedere n-are importanţă dacă învingătorul va fi Nicuşor Dan sau un candidat PNL. Are importanţă dacă Stînga, reprezentată de Gabriela Firea, va pierde. Dacă aşa se va întîmpla, atunci spre parlamentare se va duce valul înfrîngerii clare a Stîngii. Şi acest val va fi în favoarea PNL şi a lui Klaus Iohannis, chiar dacă Nicuşor Dan trece drept candidatul USR-PLUS. Strategii lui Klaus Iohannis, pentru că bătălia de anul acesta nu e între PNL şi PSD, ci între Klaus Iohannis şi PSD, ştiu că PNL va fi obligat să facă un guvern de Coaliţie cu Alianţa. Asta nu înseamnă că PNL va pierde ceva. PNL va avea de partea sa, dacă se va întrezări vreo tresărire de independenţă din partea USR-PLUS, Preşedintele, Întreg Sistemul instituţiilor de forţă şi Presa. Miniştrii USR-PLUS, dacă vor fi după parlamentare, vor juca rolul amatorilor stîngaci, uimiţi de faptul c-au ajuns miniştri.

Dinspre Klaus Iohannis, aşadar, lucrurile sînt clare. PNL trebuie să facă orice concesii USR-PLUS pentru atingerea obiectivului numit înfrîngerea PSD la Bucureşti şi, prin asta, la Parlamentare. O înfrîngere de asemenea proporţii încît PSD, dacă nu intră în disoluţie, trebuie să devină un partid de buzunar.

Nu ştiu ce promisiuni i-a făcut Klaus Iohannis lui Marcel Ciolacu. Dacă i-a promis că PSD va obţine un scor electoral cît de cît, se înşeală. Obiectivul lui Klaus Iohanis, care e şi obiectivul Marilor Puteri, e să se termine o dată pentru totdeauna cu PSD. Şi acest obiectiv are drept prim pas, înfrîngerea Gabrielei Firea la Bucureşti.

Nu întîmplător Ludovic Orban insistă nu pe cîştigarea Bucureştiului, ci pe „eliberarea Capitalei” de Ciuma Roşie. Opţiunea pentru Nicuşor Dan a fost văzută ca o încercare a lui Ludovic Orban de a-l fenta pe Rareş Bogdan. Nici vorbă de aşa ceva. Opţiunea pentru Nicuşor Dan, urmată de concesii majore făcute la primăriile de sector din partea PNL, îşi are raţiunea în obiectivul anului electoral 2020.

Nu victoria PNL, nici măcar victoria Dreptei, ci lichidarea PSD.

A venit timpul – se socoteşte în cancelariile marilor Puteri – să terminăm o dată pentru totdeauna cu acest partid care ne-a pus probleme timp de 30 de ani, prin parvenirea la Putere.

E o concluzie ivită din experimentul Liviu Dragnea. Cu Ungaria şi Polonia suveraniste, Berlinul, care conduce UE, a văzut ca un coşmar politica lui Liviu Dragnea, beneficiar al unui scor electoral unic în postdecembrism. Asta mai lipsea. Să iasă şi România din lagărul german.

Asumarea acestui obiectiv se vede înainte de toate în situaţia Dreptei la Locale. Aşa zisa independenţă a USR-PLUS în desemnarea candidaturilor e urmarea unei politici asumate de Claudiu Năsui şi Vlad Alexandrescu, liderii Alianţei pe Bucureşti. Nu e întîmplător că nici Dan Barna, nici Dacian Cioloş n-au fost prezenţi la lansarea candidaţilor Alianţei. Pînă la urmă, la presiunea lui Dan Barna şi a lui Dacian Cioloş, Claudiu Năsui şi Vlad Alexandrescu se vor aşeza la masa negocierilor cu PNL. Maşinăria electorală a PNL s-a pus deja în mişcare prin campania declanşată de Violeta Alexandrescu. Nu ştiu ce se întîmplă în culise. Ca imagine, Dreapta e unită împotriva Gabrielei Firea.

Dincolo, în partea dinspre PSD, e deja un dezastru. Prin Marcel Ciolacu actuala conducere a PSD a ratat startul campaniei. Victor Ponta e pe cale să spargă frontul Stîngii şi să candideze la primăria Bucureşti. Numai şi numai pentru ca Gabriela Firea să nu cîştige. Că doar nu se vede Victor Ponta cîştigînd în faţa lui Nicuşor Dan! Gabriela Firea e ţinta unei campanii duse, cu toate armele, atît de presă, cît şi de Servicii. Ea însăşi greşeşte, lăsînd impresia unui candidat descumpănit. La zvonul că nu va mai candida, ea iese la Antena 3 pentru a se tîngui că e urmărită, hărţuită. La zvonul care circulă că Victor Ponta va candida în loc să afişeze siguranţa că-l va înfrînge şi pe el, Gabriela Firea o dă pe telenovelă, amintindu-i lui Victor Ponta că l-a votat. De parcă Victor Ponta, ca orice politician, fără mamă, fără tată, doar cu interesele lui, va renunţa la candidatură, impresionat de reamintire.

Cea mai mare problemă pentru Gabriela Firea rămîne impresia că actuala conducere a PSD a trădat-o. E însă doar o impresie?!”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ion cristoiu,
firea,
psd

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici