CRONOLOGIE: Cinci ani de război şi pace în relaţia Bucureşti-Chişinău - II

MEDIAFAX prezintă o cronologie a relaţiilor dintre România şi Republica Moldova, în perioada 2007 - 2008:

66 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Cinci ani de război şi pace în relaţia Bucureşti-Chişinău - II

CRONOLOGIE: Cinci ani de război şi pace în relaţia Bucureşti-Chişinău (Imagine: Radu Aneculăesi/Mediafax Foto)

12 ian 2007 - Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, declară că Republica Moldova reprezintă o prioritate pentru liberali, susţinând că această ţară nu trebuie să "tremure în bătaia vântului politic, mai ales când vine de la est".

15 ian 2007 - Mihai Ungureanu apreciază, într-o intervenţie telefonică la postul de radio Vocea Basarabiei, că Republica Moldova are o atitudine de "stat încercuit" şi dă dovadă, prin insistenţa de a semna un tratat de bază cu România, de temeri fără motivaţie şi o "mentalitate retrogradă".

16 ian 2007 - Preşedintele Băsescu face o vizită în Republica Moldova, unde se întâlneşte cu omologul său moldovean Vladimir Voronin şi cu reprezentanţii ambasadei României la Chişinău. Cei doi au convenit crearea a două consulate româneşti temporare în oraşele Bălţi şi Cahul. Şeful statului român este întâmpinat pe traseul său de grupuri de cetăţeni moldoveni, pe care i-a asigurat de rezolvarea problemelor legate de acordarea vizelor şi de cetăţenia română.

17 ian 2007 - Traian Băsescu declară, într-o conferinţă de presă, că MAE a transmis Preşedinţiei un set de măsuri pentru fluidizarea procesului de eliberare de vize pentru cetăţenii moldoveni, ca urmare a constatărilor făcute în cursul vizitei la Chişinău. El afirmă că centrala MAE a constatat că secţia consulară a Ambasadei României nu funcţiona la capacitatea declarată anterior, eliberând zilnic numai 40-60 de vize. Pentru ameliorarea procesului de evaluare a cererilor de viză MAE a transmis Preşedinţiei un set de măsuri. Printre acestea, trimiterea a încă zece funcţionari şi diplomaţi specializaţi în probleme consulare la Chişinău, cel târziu la 25 ianuarie, procesarea a circa 600 de cereri de viză, săptămânal, în direcţia specializată din MAE şi detaşarea, începând cu 25 ianuarie, a unui consul cu experienţă în Republica Moldova.

19 ian 2007 - Preşedintele Băsescu declară că România va facilita, fără să se abată de la exigenţele europene, libera circulaţie a persoanelor de origine română din R. Moldova, mai ales a tinerilor care doresc să studieze în România sau să se restabilească în ţara de origine. "Este firească continuarea preocupării noastre pentru comunitatea românească din afara graniţelor ţării. Vom continua să fim alături de români, oriunde sunt ei, să fim mândri de succesele lor şi să-i sprijinim în menţinerea identităţii naţionale", spune Băsescu.

31 ian 2007 - România intenţionează să explice, să susţină şi să găsească sprijin în interiorul UE pentru ca Republica Moldova să revină în Europa, declară preşedintele Traian Băsescu, într-un discurs rostit în Parlamentul European. "Populaţia României şi populaţia Republicii Moldova au aceeaşi istorie, vorbesc aceeaşi limbă, au aceeaşi cultură, tradiţie şi aceleaşi aspiraţii europene. Este o obligaţie morală şi politică a României şi a românilor să lupte pentru ca familiile noastre de la est de Prut să revină acasă în Europa", spune Băsescu.

6 feb 2007 - Ministrul demisionar de Externe, Mihai Ungureanu, precizează că a discutat cu omologul său moldovean, Andrei Stratan, despre parcursul european al Chişinăului, explicându-i acestuia că susţinerea României nu este suficientă şi că Moldova are nevoie de sprijin şi din partea altor ţări UE. "I-am încurajat pe colegii moldoveni să ceară sprijin şi de la alte ţări membre UE, deoarece numai ajutorul României nu este suficient", precizează Ungureanu.

23 feb 2007 - Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Moldova critică decizia Curţii de Apel Bucureşti de reabilitare parţială a generalului Ion Antonescu precum şi recunoaşterea ocupării de către România a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti şi a Bucovinei de Nord.

24 feb 2007 - Preşedintele moldovean acuză Bucureştiul, într-un interviu acordat agenţiei oficiale de presă Moldpres, de intoleranţă faţă de "minoritatea etnică a moldovenilor" din România, compusă din 10 milioane de persoane. Voronin acordă acest interviu după ce o delegaţie din România, care s-a anunţat a fi compusă din membri ai "Comunităţii Moldovenilor din România", a făcut o vizită la Chişinău, unde s-a întâlnit cu şeful statului şi a fost primită în Parlament. Voronin susţine în interviul citat că această organizaţie nu se poate înregistra ca etnie, alături de alte minorităţi naţionale existente în România. "În România, din păcate, lista etniilor permise este strict limitată, toate minorităţile naţionale posibile sunt enumerate în legislaţie. Moldovenii nu figurează printre acestea. Şi acesta, din câte înţeleg eu, este astăzi principalul obstacol pentru legalizarea moldovenilor şi a culturii lor în România. Este vorba despre legalizarea acestui drept pentru o populaţie de circa 10 milioane de persoane, care locuiesc în Moldova românească", declară Voronin.

5 mar 2007 - Voronin declară că R. Moldova nu are nevoie ca România să îi fie avocat pentru integrarea europeană, adăugând că România ar trebui să aplice prima "standardele pe care le recomandă insistent Moldovei". "De 15 ani se încearcă, în mod primitiv şi agresiv, impunerea în Republica Moldova a unor standarde româneşti, atât din exterior, cât şi din interior", spune el, adăugând că "România ar trebui întâi să implementeze acele standarde pe care le recomandă insistent Moldovei".

7 mar 2007 - Guvernul Republicii Moldova face apel la înţelegerea şi sprijinul partenerilor săi europeni şi internaţionali pentru a influenţa readucerea intereselor României în albia firească a relaţiilor de bună vecinătate, se arată într-o declaraţie a Executivului de la Chişinău. Autorităţile moldovene acuză Bucureştiul de "comportament duplicitar" şi "atitudini false" în ceea ce priveşte "inventarea artificială a problemei cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova" şi a "pretenţiei României de a-şi asuma rolul creării, la Chişinău, a Centrului European Comun pentru Eliberarea Vizelor".

- Preşedintele Traian Băsescu declară că a luat notă de declaraţia prin care Guvernul de la Chişinău cere UE să readucă România în "albia firească" a relaţiilor de bună vecinătate şi a anunţat că politica faţă de Republica Moldova rămâne neschimbată.

- Andrei Stratan anunţă că România nu va mai deschide birouri consulare în oraşele Bălţi şi Cahul din Republica Moldova, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău nu mai consideră necesară înfiinţarea acestora.

9 mar 2007 - Traian Băsescu declară, la Bruxelles, că România nu are de făcut ajustări în politica faţă de Republica Moldova, atât timp cât respectă standardele de democraţie, drepturile omului, istoria şi vecinii. "Nu avem de făcut ajustări şi nu avem nimic de ajustat în politica noastră, în raportul bilateral. Atât timp cât respectăm standardele de democraţie, drepturile omului, drepturile cetăţenilor de a se mişca liber, respectul pentru istorie, respectul pentru vecini, nu avem ce să ajustăm. Punct", afirmă Băsescu.

10 mar 2007 - Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, declară că Executivul european nu are mijloace să interzică României acordarea cetăţeniei către persoane din Republica Moldova, dar apreciază că o asemenea decizie a Bucureştiului trebuie discutată cu toţi actorii europeni. Întrebat dacă Executivul european poate interzice României "să redea cetăţenia celor care au pierdut-o, indiferent de voinţa lor", comisarul Orban precizează că acest lucru nu este posibil.

13 mar 2007 - Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mircea Geoană, propune un sistem de Loterie a vizelor române pentru cetăţenii Republicii Moldova. Potrivit lui Geoană, acest sistem "selectează tipul de calificare profesională, funcţie de nevoile pieţei muncii din România".

14 mar 2007 - Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău transmite Ambasadei României o notă oficială prin care retrage "nota anterioară de acceptare a deschiderii la Bălţi şi Cahul a Birourilor temporare ale ambasadei în vederea eliberarii vizelor pentru România".

16 mar 2007 - Preşedintele Băsescu declară că refuzul autorităţilor de la Chişinău de a accepta deschiderea consulatelor româneşti de la Cahul şi Bălţi este cu atât mai regretabil, cu cât la discuţiile purtate în ianuarie Vladimir Voronin a exprimat disponibilitatea R.Moldova în acest sens.

23 mar 2007 - Preşedintele moldovean acuză România că încearcă să elimine fosta republică sovietică, umilind limba şi cultura acesteia şi oferind cetăţenie română în masă moldovenilor.

29 mar 2007 - Răzvan Rusu, director General al Direcţiei Generale Europa Extinsă, declară că relaţia cu Republica Moldova a fost întotdeauna mai pasională, dar că în prezent România încă speră ca Republica Moldova să se răzgândească şi să accepte deschiderea consulatelor de la Cahul şi Bălţi.

11 mai 2007 - Premierul Tăriceanu şi preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, au, la Zagreb, o discuţie în care stabilesc că dialogul bilateral dintre autorităţile de la Bucureşti şi Chişinău ar trebui reluat, acest lucru fiind în avantajul ambelor ţări. Tăriceanu spune, la sfârşitul întâlnirii, că dialogul dintre România şi R. Moldova ar trebui reluat, în pofida anumitor opinii şi declaraţii ale autorităţilor din cele două ţări.

16 mai 2007 - Călin Popescu Tăriceanu declară că România doreşte o bună relaţie cu statele vecine, inclusiv cu Republica Moldova, şi trebuie înţeles că elemente demagogice şi populiste au "priză" la Chişinău într-o perioadă de tranziţie, apreciind totodată că este "caraghios" să se vorbească de "limba moldovenească care este limbă românească neaoşă".

25 mai 2007 - Preşedintele Băsescu declară, în discursul rostit la Summit-ul statelor din Centrul Europei, desfăşurat la Brno, în Cehia, că România doreşte ca, pe lângă statele din Balcanii de Vest, şi Republica Moldova să intre în atenţia UE pentru o viitoare etapă a procesului de extindere.

4 iun 2007 - MAE salută eliberarea lui Tudor Petrov Popa din detenţia ilegală şi îşi reiterează poziţia conform căreia "gestul este tardiv şi constituie o sfidare" la adresa eforturilor depuse de comunitatea internaţională privind executarea unei decizii a CEDO, veche de trei ani. "Ministerul Afacerilor Externe salută eliberarea din detenţia ilegală a lui Tudor Petrov-Popa, ultimul membru al grupului Ilaşcu, deţinut arbitrar de autorităţile separatiste şi nerecunoscute internaţional din regiunea transnistreană a R.Moldova", se arată într-un comunicat al MAE.

18 iun 2007 - Secretarul de stat în MAE Mihai Gheorghiu se întâlneşte cu foştii deţinuţi politici Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov Popa, cei trei, împreună cu famiile, urmând să efectueze, la invitaţia Guvernului, o vizită "lungă" în România "pentru recuperare".

26 iun 2007 - Preşedintele Băsescu se întâlneşte cu noul primar al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Conform Administraţiei prezidenţiale, în cadrul întâlnirii, şeful statului l-a felicitat pe noul primar al municipiului Chişinău pentru succesul înregistrat în alegerile locale. De asemenea, preşedintele Băsescu şi-a exprimat speranţa că legăturile de colaborare între cele două administraţii locale, Primăria Generală a Municipiului Chişinău şi Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, vor continua să se dezvolte.

29 iun 2007 - Premierul Tăriceanu declară, la Chişinău, că Tratatul de bază dintre România şi Republica Moldova poate fi semnat în urma unor negocieri flexibile, prin care să se ajungă la un compromis de ambele părţi, pornindu-se de la premisa de suveranitate a Moldovei, pe care nimeni din România nu o contestă. El s-a întâlnit, la Chişinău, cu omologul său moldovean Vasile Tarlev, cu care a discutat despre relaţiile politice şi economice dintre cele două ţări.

3 iul 2007 - Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa sunt decoraţi de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional "Steaua României", într-o ceremonie în care, vizibil emoţionat, şeful statului vorbeşte despre filonul românesc, patria-mamă şi despre cum "au săpat" cei trei "file de istorie în zile de pace".

22 iul 2007 - Vladimir Voronin declară că Bucureştiul le propune cetăţenilor Republicii Moldova acordarea cetăţeniei române, profitând de faptul că aceştia nu pot călători liber în statele membre UE.

25 iul 2007 - Preşedintele Republicii Moldova declară, într-o conferinţă de presă, că în ţara sa nu vor fi deschise două noi consulate româneşti în viitorul apropiat.

26 iul 2007 - Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, anunţă că i-a trimis o scrisoare omologului său din Republica Moldova, cu privire la necesitatea deschiderii a încă două consulate, la Cahul şi Bălţi, pentru a rezolva cererea de vize a cetăţenilor moldoveni. El precizează că deschiderea celor două consulate "este singura cale prin se poate uşura cetăţenilor Republicii Moldova accesul în România" şi prin care se poate decongestiona activitatea consulatului de la Chişinău, depăşit din toate punctele de vedere, şi la care Ministerul de Externe a deschis deja o anchetă cu privere la activitatea acestuia, cu privire la unele "disfuncţionalităţi care pot însemna încălcări ale legii".

17 aug 2007 - Adjunctul ministrului moldovean de Interne declară că diplomatul român suspectat în R.Moldova că ar fi luat mită pentru a facilita procesul de obţinere a vizelor româneşti este "funcţionar de rang înalt", dar "nu este vorba despre prima persoană a Ambasadei". "Un funcţionar de rang înalt din cadrul Ambasadei României este suspectat de facilitarea procesului de obţinere a vizelor pentru România, contra anumitor sume de bani", afirmă Valentin Zubic.

21 aug 2007 - Preşedintele Băsescu declară că scandalul diplomatic româno-moldovean reprezintă "ultima agresiune orchestrată la adresa României", susţinând că statul român va răspunde "extrem de dur". "Este ultima agresiune la adresa României orchestrată şi vom răspunde extrem de dur de data asta. S-a mers prea departe", subliniază preşedintele, menţionând că mai mulţi moldoveni lucrează în Consulatul de la Chişinău.

22 aug 2007 - Premierul Tăriceanu cere să fie informat dacă autorităţile române au primit un răspuns de la administraţia de la Chişinău privind plata taxelor pentru retransmiterea programelor Televiziunii Române în Republica Moldova, arătând că pot fi găsite soluţii financiare pentru recepţionarea acestora. Ministerul Dezvoltării Informaţionale din Republica Moldova a cerut, la sfârşitul lunii iulie, Consiliului Cordonator al Audiovizualului să scoată la concurs frecvenţele TVR pe motiv că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu postul român de televiziune, iar cel vechi a expirat pe 15 iunie.

- Şeful secţiei consulare a Ambasadei României de la Chişinău, Alexandru Rus, este chemat la Bucureşti, pentru "consultări" în cadrul anchetei interne din minister cu privire la diplomatul român suspectat de R.Moldova că ar fi luat mită pentru a facilita procesul de obţinere a vizelor româneşti.

25 aug 2007 - Preşedintele Voronin declară că Republica Moldova nu a promis României deschiderea de consulate la Cahul şi la Bălţi ci doar că va examina această posibilitate şi a acuzat Bucureştiul că plăteşte anumite persoane pentru a susţine ideea unirii cu România. "Autorităţile române îi plătesc pentru ca ei să promoveze acest unionism, pe diferite căi. Ei, (românii - n.r.), la vremea lor, s-au legat cu dracul, cu diavolul, ca să ocupe teritoriul nostru, Basarabia, cum spun ei. S-au legat cu Hitler, cu Stalin, cu cine vrei, doar ca să-şi atingă scopul", afirmă Voronin.

30 aug 2007 - Ministrul român de Externe apreciază că declaraţiile preşedintelui moldovean, potrivit cărora în trecut românii s-ar fi aliat şi cu Stalin şi cu Hitler şi cu oricine în scopul de a ocupa teritoriul Republicii Moldova, au fost probabil de uz intern. "Probabil că aceste aprecieri erau de uz intern, menite să servească Ziua Independenţei a Republicii Moldova, care urma să fie sărbătorită pe 27 august, şi, în calitate de ministru, nu e de căderea mea să comentez aceste aprecieri. Mai mult de atât, am transmis pe toate căile în România îndemnul de a nu se da replică acestor aprecieri", afirmă Cioroianu.

12 sept 2007 - Procuratura Generală a Republicii Moldova solicită Ministerului român al Justiţiei examinarea materialelor pentru începerea urmăririi penale în privinţa consulului român la Chişinău, Alexandru Rus, suspectat de abuz în serviciu şi corupere pasivă.

18 sept 2007 - Premierul Tăriceanu îi cere ministrului Cioroianu, la începutul şedinţei Guvernului, să rezolve situaţia studenţilor din Republica Moldova care învaţă în România şi au probleme în obţinerea vizei.

25 sept 2007 - Preşedintele Băsescu anunţă că a cerut Guvernului simplificarea la maximum a procedurii de acordare a cetăţeniei române pentru cetăţenii din Republica Moldova.

26 sept 2007 - Premierul moldovean Vasile Tarlev declară, pentru BBC, că solicitarea preşedintelui Traian Băsescu de simplificare la maximum a procedurii de acordare a cetăţeniei române pentru cetăţenii din Republica Moldova este o "declaraţie de uz intern".

10 oct 2007 - Adrian Cioroianu declară că România nu este un pericol de inundare cu moldoveni a UE, precizând că unii dintre "colegii europeni" nu sunt informaţi corect, din cauza autorităţilor de la Chişinău, în legătură cu numărul de cetăţenii acordate.

12 oct 2007 - Procedurile contractuale de instalare a Consulatului român de la Chişinău într-o clădire mai mare, pentru creşterea capacităţii de procesare a cererilor de vize, au fost încheiate, iar noul imobil va fi utilizat începând cu luna noiembrie.

- Viceprimarul oraşului Bacău, Constantin Scripat, care urma să participe la sărbătoarea oraşului Chişinău, este întors de la punctul moldovenesc de trecere a frontierei Leuşeni, fără a i se oferi vreo explicaţie.

- Trei delegaţii din România invitate la sărbătoarea oraşului Chişinău sunt întoarse de la graniţa cu Republica Moldova, declară primarul Capitalei moldovene, Dorin Chirtoacă.

- Preşedintele Traian Băsescu cataloghează drept "inadmisibilă" situaţia de la graniţa cu R. Moldova creată prin refuzul vameşilor moldoveni de a permite accesul unor delegaţii româneşti pe teritoriul statului vecin pentru a participa la sărbătoarea Chişinăului.

15 oct 2007 - Ministrul român de Externe solicită, la reuniunea CAGRE, preşedinţiei portugheze şi CE să transmită autorităţilor de la Chişinău că un comportament precum cel de la vama Leuşeni este inadmisibil şi îl convoacă la MAE pe ambasadorul R. Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu.

- Adrian Cioroianu declară că sintagma "limba moldovenească" este una de natură politică şi precizează că România nu va ratifica vreun act comunitar care să menţioneze această formulă.

16 oct 2007 - Ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, susţine că incidentul în timpul căruia trei delegaţii româneşti nu au fost primite pe teritoriul Republicii Moldova este un caz unic. "Este regretabil faptul că incidentul a fost politizat, fiind prezentat în instituţiile europene drept o poziţie a Republicii Moldova faţă de cetăţenii României. Cazul a fost unic în felul său, deoarece alţi circa 2.800 de cetăţeni români au intrat în Republica Moldova în zilele de 13 şi 14 octombrie", spune ministrul moldovean de Externe.

- Oficialii de la Chişinău se declară surprinşi de atitudinea României privind semnarea acordurilor dintre Republica Moldova şi UE, ministrul moldovean de Externe susţinând că utilizarea sintagmei "limba moldovenească" în aceste documente este corectă şi neieşită din comun.

17 oct 2007 - Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, declară, pentru MEDIAFAX, că le-a cerut celorlalţi comisari europeni să nu mai facă referire la sintagma "limba moldovenească" în documentele încheiate de UE cu R.Moldova.

27 oct 2007 - Preşedintele moldovean Vladimir Voronin afirmă, într-un interviu acordat postului de televiziune NIT, că "buba" în relaţia cu România este că autorităţile de la Bucureşti nu văd Republica Moldova ca pe o ţară independentă şi suverană. "Dar în exteriorul ţării noi trebuie să fim uniţi, într-un pumn, într-o mână - toţi să luptăm pentru Republica Moldova ca ţară independentă. Aici e toată buba în relaţiile noastre cu România - că ei nu ne văd pe noi până la urmă ca o ţară independentă, suverană şi integră", afirmă Voronin.

1 nov 2007 - Preşedintele Traian Băsescu declară că lucrurile cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sunt "uneori mai bune, uneori mai aspre", dar că a reacţionat de puţine ori la afirmaţiile acestuia, pentru că nu şi-ar dori să fie în poziţia omologului său de la Chişinău.

11 nov 2007 - Vladimir Voronin reia acuzaţiile la adresa României, într-un interviu acordat ziarului "Evenimentul Zilei", susţinând că România este "ultimul imperiu al Europei" şi că finanţează ilegal partide de la Chişinău, scopul final fiind realizarea unui stat românesc unic. Voronin precizează că relaţiile cu Republicii Moldova cu România au fost întotdeauna foarte tensionate. "România, tot timpul începând cu 16 ani în urmă, s-a implicat şi se implică în probleme interne ale Republicii Moldova", afirmă el, susţinând că România impune ţării vecine, prin diferite metode, standardele româneşti - limbă, istorie, denumirea valutei naţionale, tricolorul, stema, denumirea administrativ-teritorială.

4 dec 2007 - Autorităţile de la Chişinău solicită explicaţii oficiale din partea României în legătură cu declaraţiile ambasadorului Filip Teodorescu, care a acuzat Guvernul moldovean că tergiversează semnarea Tratatului de Parteneriat şi Cooperare şi a celui privind frontiera de stat.

12 dec 2007 - Doi diplomaţi români de la Ambasada României la Chişinău, Laurenţiu Pinte - care ocupă funţia de secretar I - şi Vasile Nanea, consilierul cultural al misiunii diplomatice, sunt declaraţi persona non grata de către autorităţile moldovene.

14 dec 2007 - Preşedintele Traian Băsescu le propune primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi ministrului de Externe Adrian Cioroianu să nu expulzeze diplomaţi moldoveni ca răspuns la gestul Chişinăului de a declara persona non grata doi diplomaţi români, argumentând că România are relaţii speciale cu Republica Moldova.

18 dec 2007 - Traian Băsescu declară, la TVR, că îi este greu să înţeleagă politica Partidului Comunist de la Chişinău, dar că nimic din agresivitatea preşedintelui, premierului şi a ministrului de Externe din această ţară nu va schimba poziţia României faţă de Republica Moldova.

19 dec 2007 - Preşedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, acuză România că nu recunoaşte suveranitatea ţării sale în condiţiile în care Bucureştiul refuză să încheie Tratatul de bază bilateral şi Acordul de frontieră.

20 dec 2007 - Voronin confirmă intenţia administraţiei comuniste de la Chişinău de a introduce în şcoli studierea "limbii moldoveneşti" şi se arată chiar dispus să schimbe imnul şi stema ţării pentru a contribui la consolidarea statalităţii. Potrivit lui Voronin, simbolica naţională, care include "limba moldovenească, istoria Moldovei şi imnul", (...) "trebuie să răspundă la întrebările, realităţile şi necesităţile independenţei Republicii Moldova". "Dacă introducerea limbii moldoveneşti sau schimbarea imnului vor contribui la întărirea statalităţii, vom face acest lucru, indiferent de situaţia politică", adaugă el, precizând că stema actuală a ţării a fost "adusă pe uşa din spate" de către fosta majoritate parlamentară.

21 dec 2007 - Traian Băsescu afirmă că, deşi îl "doare" evoluţia relaţiilor cu Republica Moldova, nu o consideră un eşec, România neavând obiective pentru Vladimir Voronin, ci pentru cei 4,5 milioane de români din R. Moldova. De asemenea, şeful statului român adaugă că va denunţa în faţa Parlamentului, după modelul declaraţiei de condamnare a comunismului, Pactul Ribbentrop-Molotov.

- Ministrul român de Externe îi transmite omologului său moldovean un apel la cooperare pentru relaţiile dintre România şi Republica Moldova. "Îl rog pe colegul meu Andrei să ne ajutăm, să dăm jos acest zid al suspiciunii şi neîncrederii care pare a se ridica pe Prut", declară ministrul de Externe.


4 ian 2008 - Comisarul european pentru Multiligvism, Leonard Orban, consideră că unul dintre lucrurile importante realizate în 2007 este familiarizarea de către instituţiile UE cu dosarul româno-moldovean, fiind un castig pentru România faptul că la nivelul CE se cunosc sensibilităţile relaţiei cu Chişinăul.

7 ian 2008 - MAE român notă cu regret de decizia autorităţilor de la Chişinău de a îndepărta de pe teritoriul Republicii Moldova patru preoţi şi o călugăriţă, cetăţeni români, care fac parte din clerul Mitropoliei Basarabiei. Totodată,IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, titular al unui paşaport diplomatic, eliberat de autorităţile române, este supus unui control vamal neuzual pentru titularii unor astfel de paşapoarte.

23 ian 2008 - Şeful statului declară că România speră ca reformele interne dificile pe care le are de parcurs Chişinăul pe calea aproprierii de UE vor fi susţinute şi de partenerii europeni, "care ne vor sprijini în oferirea către Republica Moldova a unei perspective similare Balcanilor de Vest".

14 feb 2008 - Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, a convenit cu omologul său moldovean, Andrei Stratan, ca experţii celor două ţări să definitiveze textele documentelor ce reglementează relaţiile politice şi de frontieră, în vederea semnării lor cât mai rapide.

19 mar 2008 - Preşedintele PDL, Emil Boc, declară, într-o conferinţă de presă, că noul premier al Republicii Moldova ar trebui să-şi îndrepte politica spre România şi Uniunea Europeană, dacă vrea un viitor democratic pentru ţară.

20 mar 2008 - Vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu declară că România ar trebui să încheie un memorandum cu Republica Moldova, cu valoare politică, în care să fie prezente toate temele de interes ale celor două ţări. Diaconescu afirmă că, întrucât, din "cauze care scapă", între Bucureşti şi Chişinău nu a fost semnat niciun acord, niciun protocol bilateral, cele două ţări ar trebui să semneze măcar un memorandum, care, chiar dacă nu va avea statut juridic deplin, ar avea o valoare politică.

25 mar 2008 - Guvernul de la Bucureşti adoptă un memorandum prin care stabileşte posibilitatea reluării micului trafic de frontieră cu Ucraina, Serbia şi Republica Moldova, această activitate fiind stopată la momentul intrării României în Uniunea Europeană, în ianuarie 2007.

26 mar 2008 - Autorităţile de la Chişinău contrazic afirmaţiile ministrului român de Externe privind negocierile cu statele vecine, printre care şi R. Moldova, în vederea reluării micului trafic de frontieră, întrerupt după aderarea României la UE.

27 mar 2008 - Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, îi propune edilului Bucureştiului, Adriean Videanu, să ridice o statuie a lui Ştefan cel Mare în Capitală şi promite că va ridica o statuie a lui Mihai Viteazul în Capitala Republicii Moldova, pentru a celebra 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

3 apr 2008 - Preşedintele moldovean Vladimir Voronin cere comunităţii internaţionale, în cadrul summit-ului NATO de la Bucureşti, să recunoască neutralitatea constituţională a R. Moldova, atrăgând totodată atenţia asupra crizei transnistrene.

9 apr 2008 - Preşedintele Traian Băsescu declară că, dacă Republica Moldova ar fi continuat parteneriatul cu România început în 2005, atunci ţara nostră ar fi putut ajuta "enorm" acest stat, calificând situaţia drept un eşec personal.

16 apr 2008 - Băsescu declară, la o dezbatere,că un tratat cu Republica Moldova nu este o prioritate şi că România nu vede de ce ar fi nevoie de un document referitor la frontiera cu această ţară.

17 apr 2008 - Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău sugerează, într-un comunicat, că Republica Moldova insistă asupra semnării unui tratat de frontieră cu România.

19 apr 2008 - Premierul Tăriceanu declară că problema relaţiei cu Republica Moldova se găseşte de cealaltă parte a Prutului şi nu se ştie dacă orientarea proeuropeană este una sinceră sau de circumstanţă, fiind nevoie de o schimbare de generaţie la nivelul leadership-ului pentru o nouă deschidere faţă de România.

7 mai 2008 - Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, prezent la o dezbatere în cadrul PE pe tema viitorului european al Republicii Moldova, apreciază că atmosfera în ţara sa poate fi descrisă de "povestea bradului de Crăciun de anul trecut", care "a fost furat de comunişti peste noapte". "Atmosfera din Moldova poate fi descrisă cel mai simplu de povestea bradului de Crăciun de anul trecut. După ce am instalat un brad înaintea Crăciunului în piaţa din centrul oraşului, comuniştii l-au furat peste noapte. Despre asta vorbim! Despre oameni care sunt cu faţa spre trecut. Noi privim însă spre viitor", declară primarul Chişinăului.

8 mai 2008 - Europarlamentarul PSD Titus Corlăţean intervine în dezbaterile din plenul Parlamentului European asupra rezoluţiei privind misiunile UE de observare a alegerilor, solicitând atât monitorizarea alegerilor din Republica Moldova din 2009, cât şi a perioadei pre-electorale.

13 mai 2008 - Mişcarea Acţiunea Europeană din Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea faţă de poziţia antidemocratică, antiromânească şi antieuropeană a guvernanţilor comunişti de la Chişinău.

14 mai 2008 - Europarlamentarul PSD Titus Corlăţean critică ameninţările făcute de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, la adresa autorităţilor locale din raionul Ungheni, apreciind că şeful statului moldovean dă din nou dovadă de "o atitudine de tip sovietic, autocrată". Europarlamentarul PSD subliniază că apropierea reală a R. Moldova de UE înseamnă o atitudine mult mai deschisă şi o cooperare sinceră cu instituţiile europene, dar şi cu România. Potrivit unimedia.md, liderul moldovean Vladimir Voronin l-a ameninţat cu închisoarea pe preşedintele raionului Ungheni, Ion Harea, în cazul în care autorităţile locale pun în practică decizia de înlăturare a gardului de sârmă ghimpată de la graniţa dintre România şi Republica Moldova.

28 mai 2008 - Mecanismele de implementare a unor proiecte de asistenţă, cooperarea consulară şi abolirea regimului de vize de tranzit prin România pentru cetăţenii R. Moldova posesori ai vizelor Schengen au fost printre subiectele abordate de Valeriu Ostalep, viceministru moldovean de Externe, la Bucureşti.

3 iun 2008 - Europarlamentarul PSD Adrian Severin declară, într-un interviu acordat site-ului EurActiv, că lupta Republicii Moldova pentru menţinerea unităţii în interiorul graniţelor inventate de Stalin o împiedică să progreseze suficient în domeniul democraţiei şi al economiei de piaţă. "Teama mea este că actualele autorităţi încearcă să creeze o naţiune de homo sovieticus iar acest lucru este foarte trist. Atunci când se pronunţă împotriva originii lor române nu îşi apără ţara, deoarece România nu reprezintă o ameninţare pentru statalitatea R. Moldova. Acţionează de fapt împotriva propriei identităţi culturale şi, dat fiind faptul că oricine are nevoie de o identitate culturală, vor încerca să inventeze o naţiune artificială", apreciază Severin.

25 iun 2008 - Europarlamentarul PDL Maria Petre cere PE să convoace în regim de urgenţă o reuniune extraordinară a delegaţiei Comisiei parlamentare de cooperare UE - Moldova, în care responsabilii guvernamentali din Republica Moldova să fie chemaţi să dea explicaţiile necesare asupra abuzurilor din ultimele zile. Demersul europarlamentarului român vine ca reacţie la două evenimente recente, respectiv acţiunile puterii actuale din Republica Moldova îndreptate împotriva tinerilor care îşi exprimă liber opiniile pe forumurile accesibile pe internet şi pe portalurile de ştiri din această ţară, precum şi "atitudinea abuzivă" a Guvernului de la Chişinău în legătură cu acţiunea organizată zilele trecute de o organizaţie non-guvernamentală menită să apere drepturile pensionarilor şi intitulată, simbolic, "Salvgardare".

26 iun 2008 - Un grup de 15 studenţi din Grupul de Iniţiativă Basarabeană protestează în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, faţă de cercetarea penală a 12 tineri basarabeni care şi-au exprimat opiniile în legătură cu actualul sistem de guvernare din Republica Moldova.

11 aug 2008 - Preşedintele Traian Băsescu îşi exprimă speranţa că actuala putere din Republica Moldova va fi sancţionată de românii de acolo la următoarele alegeri, menţionând că Moldova nu poate avea la nesfârşit neşansa unor lideri politici care-şi îndreaptă acţiunile împotriva propriului popor. "Lucrurile o să treacă, pentru că Moldova nu poate avea la nesfârşit neşansa unor lideri politici care îşi îndreaptă acţiunile împotriva propriului popor. Eu cred că românii din Moldova vor sancţiona în alegeri astfel de politici generate la Chişinău. Asta e speranţa mea şi dumneavoastră, tinerii, aveţi obligaţia să spuneţi aceste adevăruri, nu numai noi, de la nivel politic", susţine Traian Băsescu, la a treia ediţie a Şcolii de vară a tinerilor români din statele vecine "Comunităţi româneşti şi identitate europeană" de la Sulina.

20 aug 2008 - Traian Băsescu declară, la Chişinău, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, că implicarea UE în Transnistria este esenţială şi fundamentală pentru soluţionarea conflictului din această regiune.

9 sept 2008 - Preşedintele Băsescu declară că România doreşte să vadă menţionată într-un document oficial al UE perspectiva europeană a Republicii Moldova, ţară care doreşte să intre în Uniune, aşa cum a reieşit dintr-o convorbire recentă cu liderul de la Chişinău.

16 oct 2008 - Băsescu declară, la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliului European, că România susţine că pe termen mediu UE trebuie să semneze un acord de asociere cu Republica Moldova. El precizează că, în concluziile lucrărilor Consiliului, au fost "andosate" concluziile reuniunii CAGRE, prin care s-a stabilit că UE trebuie să înceapă negocierea unui acord "ambiţios" cu Republica Moldova, care să se refere inclusiv la posibilitatea deschiderii pieţei muncii atunci când Republica Moldova va fi pregătită şi să cuprindă subiectul legat de vize.

21 oct 2008 - Reprezentanţii Guvernului român şi cei ai Executivului ungar au decis, la Szeged, să sprijine împreună "aspiraţiile europene" ale Republicii Moldovei şi Ucrainei şi pledează pentru respectarea independenţei statului moldovean în contextul conflictului din Transnistria.

23 oct 2008 - Preşedintele Traian Băsescu o primeşte, la Palatul Cotroceni, pe Zinaida Greceanîi, prim-ministrul Republicii Moldova, şeful statului afirmând că perspectiva integrării acestei ţări în Uniunea Europeană va fi îndepărtată dacă va fi abordată, "la pachet", cu Ucraina.

6 nov 2008 - Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova, Artur Reşetnicov, face o vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia directorului SRI, George Cristian Maior, discuţiile axându-se pe dimensiunea strategică a procesului de transformare a serviciilor de informaţii.

21 nov 2008 - MAE de la Chişinău apreciază că acţiunile electorale pentru alegerile parlamentare de la 30 noiembrie din România se pot desfăşura doar în această ţară şi consideră "inacceptabilă" desfăşurarea "campaniei electorale pe teritoriul Republicii Moldova, fără o coordonare prealabilă cu autorităţile centrale moldoveneşti".

- Reprezentanţii partidelor având candidaţi înscrişi pentru colegiul 2 îşi desfăşoară campania electorală în R. Moldova, cu respectarea legilor în vigoare din România şi din R.Moldova şi în conformitate cu standardele europene şi internaţionale, potrivit unor precizări ale MAE român.

26 nov 2008 - Chişinăul transmite MAE român o notă verbală în care afirmă că deţine informaţii privind posibile încercări de provocări care ar putea avea loc în următoarele zile, având ca pretext declaraţii publice cu tentă de insinuări la statalitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova.

28 nov 2008 - Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, salută, la summit-ul ICE de la Chişinău, progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Planului de acţiuni privind UE şi a reiterat sprijinul României pentru aderarea Ucrainei la NATO. "Salutăm implementarea Planului de acţiuni. Acestea fiind zise, mă simt îndreptăţit să subliniez că R.Moldova ar trebui să beneficieze de un acord cadru cu UE, similar celui care este oferit statelor din Balcanii de Vest", spune Comănescu.

12 dec 2008 - MAE se declară surprins şi preocupat de refuzul autorităţilor din R.Moldova de a prelungi licenţa postului Pro TV Chişinău, apreciind că măsura face parte dintr-o serie de acţiuni destinate să îngrădească libertatea de exprimare în R.Moldova, în contextul apropierii alegerilor parlamentare din 2009.

18 dec 2008 - Republica Moldova îşi menţine punctul de vedere conform căruia convenţia cu România privind micul trafic de frontieră poate fi semnată simultan cu Tratatul de bază, declară premierul moldovean, Zinaida Greceanîi.

20 dec 2008 - Ministrul nominalizat de Externe Cristian Diaconescu apreciază, în timpul audierilor în comisiile parlamentare, că poziţionarea României faţă de R. Moldova trebuie să se bazeze pe modul în care va fi adusă UE la masa dialogului cu Chişinăul. "Poziţionarea României faţă de Republica Moldova (...) trebuie să se bazeze pe modul în care vom reuşi să aducem Uniunea Europeană la masa dialogului cu Republica Moldova. Se bazează totodată pe o relaţie transatlantică solidă", spune Diaconescu. "Foarte multe dintre problemele care sunt generate în această perioadă şi care sunt preluate în retorica politică uneori drastică din partea Chişinăului sunt legate de faptul că, din punctul de vedere al Chişinăului, nu sunt clare unele aspecte ale perspectivei încheierii unui tratat politic de bază între România şi R.Moldova, privind acordurile de frontieră şi privind situaţia cetăţenilor, a cetăţeniei şi a regimului de vize în Republica Moldova", declară Diaconescu.

21 dec 2008 - MAE susţine că nicio reglementare nu justifică o condiţionare a semnării Convenţiei privind micul trafic de frontieră de încheierea, în prealabil, a Acordului-cadru privind parteneriatul strategic pentru Europa între România şi R. Moldova şi a Tratatului privind regimul frontierei de stat.

23 dec 2008 - Preşedintele Traian Băsescu le spune, diplomaţilor români, la plecarea de la ceremonia de instalare a lui Cristian Diaconescu, că se poate vorbi despre un semieşec în relaţia cu Rusia, iar referitor la Moldova spune că România făcut tot ce putea şi că "e rândul să mai vrea şi Chişinăul". "Moldova rămâne marea noastră grijă, dar aş spune că practic am făcut tot ce ţinea de noi şi din punct de vedere diplomatic, şi din punct de vedere al susţinerii la UE. Mai trebuie să vrea şi Chişinăul", declară Băsescu.

26 dec 2008 - Un angajat al consulatului României din Republica Moldova este suspectat de implicare în afacerile unei filiere care se ocupa de eliberarea vizelor în lipsa solicitanţilor, anihilată de Ministerul moldovean de Interne în colaborare cu Procuratura Anticorupţie. Potrivit unui comunicat al Ministerului moldovean de Interne, organizatoarea acestei afaceri, Alexandra Dimitrov, în vârstă de 54 de ani, directoarea SC Cornel Dimitrov, a fost reţinută în flagrant, în timp ce primea 350 de euro de la un cetăţean.

Vezi aici cronologia pentru perioada 2005-2006

Vezi aici cronologia pentru perioada ianuarie-mai 2009

Vezi aici cronologia pentru perioada iunie 2009-ianuarie 2010

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici