Cu ce vine USL la consultările cu Băsescu: Constituţia să fie revizuită în Parlamentul viitor şi să nu se desfiinţeze judeţele

Conducerea USL a stabilit mandatul cu care se va prezenta marţi la consultările cu şeful statului, Traian Băsescu, căruia îi va transmite poziţiile sale conform cărora revizuirea Constituţiei să aibă loc în Legisaltivul viitor, iar desfiinţarea actualelor judeţe este inacceptabilă.

991 afișări
Imaginea articolului Cu ce vine USL la consultările cu Băsescu: Constituţia să fie revizuită în Parlamentul viitor şi să nu se desfiinţeze judeţele

Cu ce vine USL la consultările cu Băsescu: Constituţia să fie revizuită în Parlamentul viitor şi să nu se desfiinţeze judeţele (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni după reuniunea CNC al USL, că Uniunea a stabilit ca la consultările de la Cotroceni de marţi să prezinte poziţia sa potrivit căreia despre revizuirea Constituţiei trebuie să se discute în viitorul Parlament, iar reorganizarea administrativ-teritorială care să implice desfiinţarea actualelor judeţe este inacceptabilă.

"USL are o poziţie consecventă, coerentă, pe care o menţine într-un moment în care, în mod aritificial şi iresposabil, agenda publică şi scena politică sunt tulburate periculos de către Traian Băsescu şi de cei care aleargă să transpună în fapt ce spune Traian Băsescu. Despre revizuirea Constituţiei, lucrurile rămân neschimbate - vom discuta despre asta în viitorul Parlament; tema reorganizării administrativ-teritoriale - poziţia USL este clară: noi spunem clar, îi vom spune şi lui Traian Băsescu mâine: nu se desfiinţează judeţele, nu e aceptabilă nicio formă cu opt judeţe mari, nici cu 16 judeţe mari. Lucrurile trebuie să rămână din punct de vedere administrativ aşa cum sunt", a spus Antonescu.

Liderul PNL a adăugat că tensiunile din interiorul puterii sunt foarte periculoase şi riscă să inflameze spiritele şi să redeschidă teme absurde, naţionaliste şi a subliniat că acest lucru este exclusiv în răspunderea lui Traian Bsăescu şi a PDL.

"Schimbul de replici, ameninţări, între cei care guvernează arată o lume închisă, departe de realitate, în care se joacă pe interese electorale, fără legătură cu interesele cetăţenilor. Facem apel la atitudine responsabilă din partea lui Traian Bsăescu, care a generat tot acest scandal, la acei din UDMR care au reponsabilitatea guvernării în mod special şi decisiv", a spus Antonescu.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că liderii Uniunii vor să discute cu şeful statului, în afară de temele agendei, şi despre situaţia economică, corupţia de la ANAF, CSM şi judecătorii ICCJ.

"Dacă Traian Băsescu vrea să acţioneze ca un preşedinte, trebuie să înţeleagă că ce afectează viaţa românilor ţine de continuarea şi aprofundarea crizei economice şi sociale. Datele recente arată că exporturile scad, măsurile de austeritate continuă mai rău, situaţia internaţională, europeană nu ne ajută, există un blocaj pe investiţii străine, creditare", a spus Ponta.

El a arătat că de aproximativ şase luni există un blocaj legat de componenţa CSM, în condiţiile în care PDL blochează la Senat completarea Consiliului, dar există şi un alt blocaj, în ceea ce priveşte judecătorii de la ICCJ.

"Sunt domenii cheie ale vieţii societăţii, blocate din incapacitatea sau lipsa de preocupare a celor de la putere", a susţinut Ponta.

El a arătat că subiectul corupţiei şi a sistemului corupt a intrat în "hibernare" în ceea ce priveşte ANAF, Garda Financiară şi Vama şi a susţinut că menţinerea unui personaj "corupt", considerat de procurori şi angajaţi ca fiind coordonatorul corupţiei, respectiv Sorin Blejnar, blochează nu doar capacitatea României de a se integra în Schengen, dar şi posibilitatea de a construi un sistem performant.

Preşedintele Traian Băsescu a adresat formaţiunilor parlamentare invitaţia de a participa, marţi, la un dialog despre reorganizarea teritorială şi revizuirea Constituţiei, USL fiind invitată de la ora 14.00, iar reprezentanţii coaliţiei de la ora 16.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici