Deputatul Ion Stan rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara

Deputatul Ion Stan rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara, instanţa supremă respingând, joi, plângerea lui faţă de măsura preventivă luate de procurori în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă ce viza obţinerea de fonduri pentru campania electorală.

248 afișări
Imaginea articolului Deputatul Ion Stan rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara

Deputatul Ion Stan rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au judecat joi, în şedinţă secretă, plângerea făcută de deputatul Ion Stan faţă de măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

După deliberări, instanţa supremă a respins plângerea formulată de Ion Stan, astfel că acesta rămâne cu interdicţia de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

La plecarea de la ICCJ, avocatul deputatului a arătat că deşi acesta are şase stenturi pentru afecţiunile cardiace de care suferă, nu a uzat de aceste considerente medicale. Avocatul a precizat că Ion Stan a dorit să-i fie ridicată interdicţia de a părăsi ţara ca o chestiune de principiu.

Totodată, avocatul a arătat că doreşte urgentarea cercetărilor în acest dosar şi trimiterea cât mai rapidă a cauzei la judecătorii ICCJ.

Acelaşi lucru l-a susţinut şi Ion Stan, arătând că vrea să fie trimis cât mai repede în judecată pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

În 21 decembrie, Camera Deputaţilor a respins, prin vot, ridicarea imunităţii deputatului Ion Stan.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, declara, după respingerea în plenul Camerei a ridicării imunităţii lui Ion Stan, că acesta nu mai poate face parte din PSD şi că soluţia, în urma votului deputaţilor ar fi ca acesta să demisioneze din Parlament.

Ulterior, deputatul Ion Stan şi-a anunţat demisia din PSD.

În 27 noiembrie, ministrul Justiţiei a transmis preşedintelui Camerei Deputaţilor solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ion Stan.

DNA a început urmărirea penală faţă de Ion Stan pentru două infracţiuni de trafic de influenţă. În acelaşi dosar este urmărit penal şi şoferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii DNA arată, în ordonanţa de începere a urmăririi penale, că Ion Stan a cerut 130.000 de lei de la persoana care l-a denunţat, bani care urmau să fie folosiţi pentru cumpărarea de combustibil pentru unele autoturisme folosite în campania electorală a deputatului. De asemenea, de banii respectivi urmau să fie cumpărate alimente care să fie împărţite alegătorilor în preajma alegerilor din 9 decembrie.

În schimb, Ion Stan i-ar fi promis omului de afaceri Nicuşor Dima, denunţătorul din acest dosar, că îi va obţine contracte cu statul, prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari cu putere de decizie.

"În zilele de 16, 19, 21 şi 22 noiembrie 2012, învinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală", au arătat procurorii DNA.

Totodată, procurorii îl cercetează pe Ion Stan şi pentru că ar fi primit, în perioada mai-iunie 2009, în mod indirect, în beneficiul PSD, produse pentru campania electorală în valoare de aproximativ 100.000 de euro.

În referatul trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care s-a solicitat încuviinţarea arestării lui Ion Stan, procurorii au arătat că deputatul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său.

Deputatul Ion Stan i-ar fi cerut denunţătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, "câte două milioane, de benzină", pentru cele 600 de maşini pe care intenţiona să le folosească în campanie, la rândul său Dima estimând că este vorba despre "un miliard, un miliard două sute".

Potrivit interceptărilor din dosar, Ion Stan i-ar fi solicitat denunţătorului său să îl ajute financiar în campania electorală, acesta precizând procurorilor că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţie în campania electorală pentru europarlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici