Dezbaterile la buget, întrerupte pentru consultări la amendamentul privind ordinea alocărilor

Dezbaterile la bugetul de stat pe 2010 au fost, marţi seară, întrerupte pentru consultări între partide după disensiuni pe marginea unui amendament care stabilea o ordine riguroasă a modului în care se alocă resursele către autorităţile locale.

20 afișări
Imaginea articolului Dezbaterile la buget, întrerupte pentru consultări la amendamentul privind ordinea alocărilor

Dezbaterile la buget, întrerupte pentru consultări la amendamentul privind ordinea alocărilor (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu (PNL), a remarcat, în timpul dezbaterilor privind acest amendament, că prezenţa în sala de şedinţă a premierului Emil Boc a determinat prelungirea dezbaterilor.

"Îmi pare rău de ce spun acum, dar am impresia că venirea domnului prim-ministru aici a avut un efect negativ pentru că, în loc să ne determine să fim concişi, a determinat o suită de intervenţii extraordinare, care se şi repetă de trei patru ori. Sigur să nu avem în fiecare zi ocazia să vorbim cu primul -ministru, dar trebuie să ne concentrăm şi pe ce avem de făcut", a spus el.

Senatorii şi deputaţii au avut intervenţii contradictorii, repetate, pe marginea unui amendament care stabilea că alocarea resurselor bugetare către autorităţile locale pentru finanţarea lucrărilor de investiţii în infrastructură se face în următoarea ordine: achitarea facturii restante recunoscute de ordonatorii principali de credite, asigurarea cofinanţării proiectelor cu finanţare nerambursabilă din fondurile europene, asigurarea fondurilor pentru continuarea lucrărilor de investiţii începute şi pentru investiţii noi.

Amendamentul respectiv, iniţiat de PSD şi PNL, a fost agreat, de principiu, de premierul Emil Boc, care însă a precizat că în actualele condiţii de criză nu poate accepta această propunere.

Prezenţa premierului în plen a iscat repetate luări de cuvânt ale parlamentarilor, inclusiv ale fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.

Întrucât reprezentanţii partidelor nu au ajuns la un punct comun de vedere, nici în ceea ce priveşte supunerea la vot a amendamentului, nici retrimiterea la comisiile de buget-finanţe, refuzată de preşedintele comisiei din Cameră, Viorel Ştefan, preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu, a admis solicitarea deputatului PSD Aura Vasile de a se întrerupe dezbaterile pentru o pauză de consultări.

Anteriror, viceliderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor, Aurelia Vasile, i-a atenţionat pe parlamentarii PDL şi pe premierul Emil Boc că ar putea cere o nouă pauză de consultări de o oră şi jumătate dacă aceştia mai discută între ei în plen în rimpul dezbaterii pe articole a proiectului de buget pentru anul 2010.

Preşedintele comisiei pentru buget de la Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan (PSD) l-a atenţionat pe preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu (PNL), că primul Emil Boc discută, în sală, cu mai mulţi parlamentari PDL, el fiind împiedicat astfel să prezinte un amendament la proiectul de lege.

"Dacă, mai devreme, colegul meu avea un disconfort vizavi de exprimare, eu am un disconfort vizavi de faptul că vorbesc unor oameni care stau cu spatele şi au alte preocupări", a spus deputatul social-democrat, el întrebând retoric dacă aceasta este "o formă regulamentară de consultare".

În urma sesizării făcute de Ştefan, Meleşcanu i-a rugat pe primul-ministru şi pe colegii de la PDL să iasă pe culoar dacă vor să se consulte.

Deputatul PSD Aurelia Vasile a avertizat, la rândul său, că dacă colegii de la PDL au probleme PSD cere un timp de consultare de vreo oră şi jumătate, astfel încât aceştia să îşi rezolve problemele.
"Am înţeles că aţi putea cere un timp de consultare. Aţi putea dacă ei au probleme, dar n-au", a replicat, în glumă, Teodor Meleşcanu.

Senatorii şi deputaţii au dezbătut, până la ora transmiterii acestei ştiri, un număr de cincinsprezece articole din cele 29 ale proiectului legii bugetului, fără a începe să discute efectiv anexele care prevăd alocările de sume din bugetul de stat pentru ministere, agenţii şi alţi ordonatori principali de credite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici