Discuţii în Biroul Permanent pe tema votului cu bile, după ce un deputat a cerut să i se asigure votul secret

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus, la o şedinţă a Biroului Permanent, după ce Steluţa Cătăniciu (grupul PC-PLR) a cerut să i se asigure votul secret, că nu are nicio problemă în a asigura cabine de vot în plen, dar nu a auzit de vot cu bile în spatele unei perdele.

172 afișări
Imaginea articolului Discuţii în Biroul Permanent pe tema votului cu bile, după ce un deputat a cerut să i se asigure votul secret

Discuţii în Biroul Permanent pe tema votului cu bile, după ce un deputat a cerut să i se asigure votul secret (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a explicat, la rândul său, că "votul în momentul de faţă cu cele două urne, cu mărimea orificiilor urnelor şi cu mărimea bilelor permite fiecărui deputat să-şi exercite votul secret".

Potrivit stenogramei publicate pe site-ul Camerei, deputatul Steluţa Cătăniciu a cerut, în şedinţa Biroului Permanent din 23 martie, ca, în calitatea ei de deputat, Camera să-i asigure confidenţialitatea votului secret, arătând că sunt cazuri când acest vot nu este secret.

Ea a solicitat aceste clarificări la discuţia privind cererea Parchetului de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Theodor Nicolescu, arătând că este la primul mandat şi este prima dată când se confruntă cu "votul secret care nu este secret".

"Eu solicit în calitate de deputat şi de chestor al Camerei Deputaţilor ca acea Cameră din care fac parte, Camera Deputaţilor, să-mi asigure mie - nu mie personal - mie ca parlamentar, procedura votului secret, adică acea confidenţialitate de care vorbeşte Regulamentul, pentru că, dacă e secret, e secret", a spus Cătăniciu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că, din punctul de vedere al Regulamentului, sunt asigurate condiţiile de confidenţialitate a votului secret, dar că nu are nicio problemă în a fi asigurate cabine de vot pentru votul secret, numai că nu a auzit nicăieri în lume de "votul cu bile în spatele unei perdele".

"Din punct de vedere regulamentar, măsurile pe care le iau Departamentul legislativ şi plenul Camerei sunt suficiente pentru a va asigura dumneavoastră toate prevederile din Constituţie, dar, pentru mine, să facem un vot secret într-o cabină de vot, nu am nicio problemă, nu ştiu cum să facem cu bilele, pentru că nu am auzit până acum nicăieri în lume ca votul cu bile să fie în spatele unei perdele, dar, dacă dumneavoastră consideraţi că trebuie să facem asta, facem asta şi în spatele unei perdele", a spus Zgonea.

El i-a spus deputatului să se adreseze comisiei de Regulament, adăugând că nu a existat niciodată o asemenea discuţie în Biroul Permanent privind votul secret, nefiind contestat.

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a explicat că, fiind la al zecelea mandat de secretar şi la al treilea mandat de deputat, ştie că nu se pune problema neasigurării confidenţialităţii votului secret.

"Votul în momentul de faţă cu cele două urne, cu mărimea orificiilor urnelor şi cu mărimea bilelor permite fiecărui deputat să-şi exercite votul secret. Ţine cele două bile în aceeaşi mână şi le pune în ordinea în care vrea, bagă mâna în urnă şi dă drumul la bilă, se duce cu mâna cealaltă şi dă drumul din nou la bilă. Deci nu se pune problema că nu putem asigura votul secret, problema este că unii, din anumite decizii politice, primesc sarcina să arate bilele, dar aceasta nu mai este problema Camerei şi Biroului Permanent, este decizia partidului şi voinţa deputatului este respectată", a mai explicat Mircovici.

Zgonea a precizat că deciziile grupurilor parlamentare sunt strict legate de o disciplina de partid şi nu există prevederi în Regulament pentru a fi sancţionate.

Liberalii au anunţat, la votul privind cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PNL Theodor Nicolescu, că vor vota cu bilele la vedere în favoarea acestei cereri.

Votul asupra cererii de arestare preventivă este secret cu bile. La votul cu bile sunt folosite bile albe şi negre, precum şi două urne, una albă şi una neagră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici