Video Dragnea, despre Legea offshore: Nu suntem siguri că putem avea dezbatere săptămâna viitoare/ Kelemen: Lucrurile s-au schimbat de la o zi la alta, fără explicaţii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că e probabil ca dezbaterea în Comisia pentru industrii asupra modificării Legii offshore să nu mai aibă loc săptămâna viitoare, în contextul în care şeful forului legislativ, Iulian Iancu, este internat cu probleme cardiace la spitalul Floreasca.

334 afișări

"A apărut incidentul cu domnul Iancu şi nu mai suntem siguri că putem avea dezbaterea finală în comisie săptămâna care urmează. Nu e imposibil, dar cel mai mai sigur este cealaltă săptămână", a afirmat Liviu Dragnea, după votul de sâmbătă la referendumul pentru familie, la secţia de votare de la Liceul Jean Monnet.

Acesta a adăugat că vineri au fost discuţii la Parlament cu privire la Legea offshore şi, în opinia sa, se poate ajuge la un consens pe marginea formei Legii care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Da, s-a ajuns la un consens, în sensul că trebuie să se uite mai atent pe cifre şi eu cred că toţi liderii de grupuri din Parlament trebuie să se uite mai atent pe cifre şi comisia trebuie să aibă loc cu toate revizuirile în sală, să fie transmisă live şi toţi românii să vadă de fapt despre ce e vorba.

Întrebat dacă Ministerul de Finanţe va veni cu o estimare legată de câştigul României, pe Legea offshore, Liviu Dragnea a răspuns: "A transmis deja domul Teodorovici. În acele zile erau transmise acele date".

Preşedintele Comisiei pentru industrii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu, a fost internat de urgenţă, vineri dimineaţă, la Spitalul Floreasca, acesta acuzând probleme cardiace, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

Liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut, vineri la Parlament, discuţii care au durat aproximativ patru ore, la acestea participând şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi deputaţii ALDE, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea şi secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu.

Deaorece nu s-a ajuns la un consens în ceea ce priveşte modificarea Legii offshore, urmează întâlniri cu liderii grupurilor parlamentare la discuţii pentru a ajunge la o variantă finală.

Potrivit unor surse politice, liderii coaliţiei de guvernare, ministrul Finanţelor, şi deputaţii ALDE, au convenit ca săptămâna viitoare să fie invitaţi reprezentanţii din comisiile de specialitate ale Legislativului şi membri din toate grupurile parlamentare, pentru a stabili o variantă finală a proiectului de lege. De asemenea, după întâlnirea cu aleşi ai partidelor politice, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu vor avea o întrevedere şi cu Asociaţia Exploratorilor din Marea Neagră. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, le va prezenta acestora un studiu de impact al proiectului Legii offshore.

Kelemen despre Legea offshore: Lucrurile s-au schimbat de la o zi la alta, fără explicaţii

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune despre Legea offshore că lucrurile s-au schimbat de la o zi la alta fără explicaţii, fără argumente raţionale sau financiare. ”Nu era vorba de o nuanţare mică, ci de o schimbare substanţială”, declară liderul maghiar.

Întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Arad, despre Legea offshore, Kelemen Hunor a spus că, în momentul de faţă, se dă o bătălie uriaşă pe resursele naturale din Marea Neagră, iar lucrurile trebuie gândite foarte bine.

„Este o chestiune extrem de complicată, extrem de importantă în acelaşi timp pe termen lung, atât pentru România, cât şi pentru o bună parte din UE în ceea ce priveşte dependenţa sau independenţa energetică de resursele din Est, mai ales din Rusia. De aceea cred că trebuie o abordare echilibrată. (…) Când vorbim de siguranţa energetică, trebuie să fim extrem de clari. Eu cred că România va putea asigura o independenţă energetică de Rusia nu numai pentru ţara noastră, dar şi pentru Ungaria şi Austria şi pentru o bună parte a Europei Centrale, de aceea este şi această bătălie uriaşă în acest moment pe aceste resurse din Marea Neagră şi trebuie gândit foarte bine”, a spus Kelemen.

Acesta a explicat că resursele se află la o adâncime foarte mare şi exploatarea lor înseamnă şi nişte riscuri pentru investitori, înseamnă costuri enorm de mari, dar, în acelaşi timp, trebuie să seţină cont de intesele României.

„Să se găsească o formă echilibrată prin care şi investitorii vor fi interesaţi să vină şi să facă această extragere de gaze naturale de la adâncimi foarte mari, de pe plaforma de exploare a Mării Negre care ne aparţine, dar să aibă şi bugetul României venituri importante, substanţiale, din aceste resurse naturale”, a precizat liderul Uniunii.

Kelemen a spus că a fost deranjat de faptul că în cazul legii offshore lucrurile s-au schimbat de la o zi la alta fără nişte explicaţii, fără argumente raţionale, financiare.

„Dacă la Senat anumite chestiuni erau în regulă acum două-trei săptămâni, legate de taxele suplimentare şi de recuperarea investiţiilor, ce s-a schimbat în două săptămâni de la Senat până la Camera Deputaţilor că a trebuit să umblăm? Nu era vorba de o nuanţare mică, ci de o schimbare substanţială privind deductibilităţile şi taxele suplimentare. Nu se poate accepta că o investiţie se face cadou, dar nici ca profitul să fie de 300- 400 de ori mai mare decât investiţia şi de aceea noi am cerut o discuţie pe cifre, pe o proiecţie bugetară pe termen lung, de aceea am cerut retrimiterea la comisia de specialitate şi să vedem dacă şi investitorii pot fi de acord cu varianta propusă de Parlament. Este important să vorbim şi de aceste aspecte”, a arătat preşedintele Uniunii.

Kelemen Hunor a afirmat că de tehnologia prin care se pot exploata aceste resurse naturale dispun foarte puţine companii în lume, fiind vorba de foraje de 1.500 – 2.000 de metri, în care se folosesc sonde scufundate cum nu a văzut nici în filme.

„Noi am propus un lucru important. Din veniturile care se obţin din aceste exploatări, să fie direcţionată o parte importantă către dezvoltarea reţelei de distribuire a gazelor naturale spre cetăţeni, pentru că România stă extrem de prost, nici 50% din populaţie nu este conectată la reţeaua de gaze. Când ai resurse importante, şi noi am propus să existe nişte investiţii şi garanţia financiară că aceste investiţii se vor face într-un timp scurt ca să aibă fiecare cetăţean posibilitatea de a folosi gazele naturale şi a-şi încălzi locuinţa prin această resursă energetică”, a mai spus Kelemen.

Liderul UDMR a subliniat că, la un moment dat, a spus că se poate merge şi spre o altă direcţie, dar aceasta trebuie să fie şi o decizie politică extrem de clară şi asumată.

„Spunem că nu avem bani, resurse, tehnologie, nu suntem pregătiţi penru exploatarea acestor resurse, noi, statul român, dar până când facem rost de resurse financiare şi tehnologie închidem toată povestea, plătim înapoi cele peste 2 miliarde de dolari acelor companii care au investit în cercetare, ei pleacă acasă, şi noi aşteptăm la fel cum au făcut norvegienii cu resursele lor în anii 70 -80 până au găsit resurse financiare şi tehnologie şi exploatarea se face de statul şi companiile norvegiene. Şi asta este o soluţie, dar nu cred că se poate lua o decizie fără toate argumentele financiare, geo politice şi riscurile care vor veni dacă nu se va realiza această investiţie. Eu sper că în următoarele săptămâni lucrurile se vor clarifica”, a conchis preşedintele UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici