Eckstein Kovacs va candida la preşedinţia UDMR

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a declarat, pentru "Gândul", că a fost îndemnat de "mai mulţi oameni din UDMR şi din afara Uniunii" să se înscrie în lupta pentru conducerea formaţiunii maghiare.

21 afișări
Imaginea articolului Eckstein Kovacs va candida la preşedinţia UDMR

Gândul: Eckstein Kovacs anunţă că va candida la preşedinţia UDMR (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Se impune o schimbare la vârful UDMR şi ca persoane, şi ca mod de a politiza. Am fost căutat de mulţi oameni din UDMR şi din afara Uniunii care m-au îndemnat să candidez. Am o ofertă, un program politic şi am ţinut să fiu primul care îşi anunţă înscrierea în competiţie întrucât nu candidez împotriva cuiva", a spus Eckstein Kovacs pentru Gândul.

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu este una dintre persoanele care l-a îndemnat să candideze, consilierul acestuia a negat: "Niciodată candidatura mea nu a fost subiect de discuţie cu Traian Băsescu".

Deşi până în prezent nu s-au anunţat contracandidaţii săi, Eckstein Kovacs susţine că "cel mai puternic" ar fi, în opinia sa, actualul şef al Uniunii, Marko Bela. În acelaşi timp însă, el consideră că Marko are o problemă de "uzură" având în vedere perioada lungă în care a condus UDMR. "Eu am o deschidere mare faţă de organizaţiile noastre din România şi o capacitate de a discuta şi negocia fără condiţii prealabile. Se aşteaptă o schimbare", a adăugat consilierul prezidenţial, fost senator UDMR.

În ceea ce priveşte FIDEZS, partidul de guvernare din Ungaria, care, de regulă sprijină inclusiv financiar conducerea UDMR, Peter Eckstein Kovacs susţine că sprijinul acestuia nu este "relevant": "Liderul UDMR va fi ales de delegaţii la Congresul Uniunii, nu de reprezentanţii altor partide. Nu cred că cineva va beneficia de sprijinul cuiva. Nu are relevanţă acest lucru, important este cum eşti privit".

Cum Congresul la care se va alege noua conducere a Uniunii este programat pentru o dată din primele luni ale anului viitor, termenul pentru depunerea candidaturilor expiră pe 26 ianuarie. Până atunci este programat Consiliului Reprezentanţilor Unionali, la care se aşteaptă şi decizia lui Marko Bela de a se înscrie în competiţia pentru un nou mandat. "Pe 11 decembrie, la CRU, voi anunţa dacă voi candida sau nu. Nu cunosc cine a anunţat până acum că va candida", a spus recent Marko.

Surse din interiorul Uniunii au precizat, pentru Gândul, că Marko Bela nu ar mai candida, ci l-ar susţine pentru şefia Uniunii pe ministrul Culturii, Kelemen Hunor, considerat a fi mâna lui dreaptă. Aceleaşi surse susţin însă că decizia lui Marko depinde de cât de puternici se anunţă a fi contracandidaţii lui Kelemen. Până în prezent, numele vehiculate pentru această competiţie sunt cele ale ministrului Mediului, Laszlo Borbely, liderului deputaţilor Uniunii, Olosz Gergely, şi preşedintelui Consiliului judeţean Harghita, Borboly Csaba. Conform surselor citate, în absenţa lui Marko Bela, cei mai puternici candidaţi vor fi Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici