Elevii şi părinţii solicită Guvernului modificarea regulilor anti-COVID: Au introdus panica în sistem

  • Elevii, părinţii şi sindicaliştii din învăţământ solicită Guvernului modificarea regulilor anti-COVID din şcoli
  • Aceştia susţin că modul în care au acţionat guvernanţii a dus la instaurarea panicii în rândul elevilor, studenţilor, părinţilor şi salariaţilor din învăţământ
5267 afișări
Imaginea articolului Elevii şi părinţii solicită Guvernului modificarea regulilor anti-COVID: Au introdus panica în sistem

Elevii şi părinţii solicită Guvernului modificarea regulilor anti-COVID: Au introdus panica în sistem

Ei au redactat o scrisoare deschisă adresată premierului Ludovic Orban, documentul fiind semnat de Consiliul Naţional al Elevilor, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET“ şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER“.

Semnatarii solicită modificarea, în regim de urgenţă, a Ordinului comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi ministrului sănătăţii nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu consultarea partenerilor de dialog din educaţie.

Ei susţin că, de la intrarea în vigoare, la data de 1 septembrie, actul administrativ a generat confuzie şi interpretări diferite de la un judeţ la altul, de la o localitate la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o universitate la alta şi chiar de la o autoritate a statului la alta.

„Semnalele pe care le primim din teritoriu sunt în sensul că, în foarte multe cazuri, acest lucru a fost imposibil, deoarece măsurile stabilite nu ţin cont de particularităţile unităţilor de învăţământ preuniversitar şi nici nu le dau acestora în mod real posibilitatea de a opta pentru un scenariu sau altul. În unele dintre aceste situaţii, conducerile unităţilor de învăţământ au fost ameninţate cu amenzi de reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică, pentru nerespectarea întocmai a reglementărilor din cuprinsul ordinului menţionat”, scrie în scrisoarea deschisă adresată premierului Orban.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, Ordinul guvernamental nu specifică alocarea unor resurse financiare pentru universităţi necesare atât procurării materialelor sanitare şi echipamentelor electronice destinate studenţilor cu probleme sociale, cât şi angajării resursei umane aferente respectării reglementărilor.

Concluzia semnatarilor scrisorii deschise este că în sistem s-a instaurat panica.

„Din păcate, ceea ce anticipam şi semnalam în Scrisoarea deschisă din 28 august 2020 se întâmplă: întârzierea cu care au fost adoptate măsurile, insuficienţa acestora, inaplicabilitatea lor, inexistenţa unor reglementări clare, care să ţină cont de realităţile sistemului de învăţământ românesc au determinat instaurarea panicii în rândul elevilor, studenţilor, părinţilor şi salariaţilor din învăţământ – salariaţi care se află constant sub ameninţarea că vor răspunde ei dacă ceva merge prost”, precizează semnatarii scrisorii.

Ei mai solicită să fie chemaţi la discuţii, astfel încât noul document să fie complet şi să elimine problemele depistate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici