Expert Forum cere guvernului să nu măreasca suma pentru subvenţiile partidelor

Think tank-ul Expert Forum (EFOR) cere guvernului să nu măreasca suma pentru subvenţiile partidelor la cea mai mare valoare din istoria recentă a României.

166 afișări
Imaginea articolului Expert Forum cere guvernului să nu măreasca suma pentru subvenţiile partidelor

Sursa foto: Mediafaxfoto

Organizaţia spune, într-un comunicat, că se repetă sub guvernul Cîţu scenariul de anul trecut: subvenţiile au fost iniţial declarate ca reduse prin legea bugetului pe 2020, dar la finalul anului au fost mărite substanţial la 253 de milioane lei, cea mai mare valoare din istoria recentă a României!

„În 2021 suma ar urma să fie şi mai mare, întrucat legea bugetului prevede deja 162 de milioane de lei înainte de suplimentare; dacă ce a propus acum guvernul Cîţu se materializează, aceasta va urca la 265 milioane lei. Suntem mult peste ce se practica în epoca Dragnea, când actualii guvernanţi criticau mecanismul”, arată EFOR.

EFOR a arătat că partidele nu cheltuie mai mult de jumătate din sumele primite, iar peste 60% din bani merg spre promovare şi mai ales presă. „Considerăm ca această suplimentare reprezintă un act motivat politic, parte din campania internă pentru şefia PNL – ceea ce e inacceptabil! Alocările suplimentare nu se justifică şi pot ajunge să dezechilibreze şi mai mult viaţa politică, afectând în paralel independenţa jurnalistică prin cumpărarea bunăvoinţei presei.

Potrivit standardelor internaţionale subvenţiile bugetare au rolul de a susţine funcţionarea şi dezvoltarea partidelor, dar ele nu trebuie să devină sursa principală sau chiar exclusivă de finanţare a acestora. În plus EFOR a arătat că aceşti bani se cheltuie netransparent, controalele fiind insuficiente.

Solicităm insistent partidelor de la guvernare şi în special premierului Florin Ciţu să anuleze astfel de iniţiative clientelare, periculoase pentru jocul democratic, şi să nu transforme finanţarea politică într-un mecanism de cumpărare de influenţă. Mai mult, reamintim ca anul trecut premierul declara că va reduce subvenţiile, ceea ce nu a făcut – iar acum chiar le măreşte”, mai arată comunicatul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici