Fenechiu le cere lui Băsescu şi Boc să prezinte public oferta pe care ar fi făcut-o PNL

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu le-a cerut, luni, preşedintelui Băsescu şi liderului PDL, Emil Boc, prin intermediul unei scrisori postate pe blogul său, să prezinte public oferta pe care ar fi făcut-o PNL în vederea intrării la guvernare, susţinând că aceasta nu a existat.

37 afișări
Imaginea articolului Fenechiu le cere lui Băsescu şi Boc să prezinte public oferta pe care ar fi făcut-o PNL

Fenechiu le cere lui Băsescu şi Boc să prezinte public oferta pe care ar fi făcut-o PNL (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu le-a cerut, luni, preşedintelui Băsescu şi liderului PDL, Emil Boc, prin intermediul unei scrisori postate pe blogul său, să prezinte public oferta pe care ar fi făcut-o PNL în vederea intrării la guvernare, susţinând că aceasta nu a existat.

"Stimate domnule preşedinte PDL, stimate domnule preşedinte al României, declaraţiile susţinute în ultima perioadă în mass-media naţională, de unii lideri ai PDL în frunte cu dumneavoastră, domnule preşedinte Traian Băsescu, conform cărora PNL a refuzat invitaţia democrat-liberalilor de a participa la guvernare m-au determinat să vă adresez această scrisoare deschisă prin care vă solicit public să puneţi capăt acestui populism demagogic", scrie liberalul Relu Fenechiu.

El le explică celor doi lideri politici că demersul său, în calitate de simplu membru al PNL, se bazează pe opiniile a "numeroşi membri PNL" şi pe "starea de incertitudine" pe care liderii PDL au reuşit să o transmită în spaţiul public cu privire la "eventuala intrare a PNL la guvernare alături de PDL".

"În ciuda afirmaţiilor ipocrite emise imediat după alegerile prezidenţiale, nu a existat niciodată o ofertă instituţională concretă în sensul formării unui guvern de dreapta. O ofertă responsabilă ar fi trebuit fundamentată pe principii, obiective clare şi strategii de guvernare, care să pună bazele unui parteneriat real pentru scoaterea României din criza economică şi politică în care se află. Este de datoria dumneavoastră să recunoaşteţi că echipa de negociere a PNL nu a primit o astfel de propunere. Nu a fost invocat niciun temei concret pe care să se bazeze un parteneriat comun între cele două partide, ci a fost primită doar o invitaţie din politeţe pe care, probabil, în opinia dumneavoastră, ar fi trebuit să o acceptăm din obligaţie", le mai scrie Fenechiu lui Băsescu şi Boc.

El le solicită şefului statului şi liderului PNL să prezinte public oferta pe care au adresat-o PNL în vederea intrării la guvernare.

"Dacă nu doriţi să recunoaşteţi că nu a existat niciodată o propunere serioasă de guvernare, vă solicit, stimate domnule Boc sau dumneavoastră, stimate domnule Băsescu, să prezentaţi public oferta pe care aţi adresat-o PNL cu privire la o eventuală intrare la guvernare. Este de datoria dumneavoastră, ca lideri politici exponenţiali, să prezentaţi public motivul real pentru care PNL a fost ademenit la guvernare. Ar fi trebuit, oare, ca liberalii să accepte această evidentă încercare a PDL de a găsi un ţap ispăşitor pe care să arunce vina şi responsabilitatea unei guvernări care se anunţă dificilă?", mai scrie liberalul.

Relu Fenechiu le mai transmite preşedintelui şi premierului că "rolul decorativ" pe care l-au gândit pentru PNL într-un eventual guvern marionetă pentru a nu mai avea opoziţie, cel puţin în partea dreaptă a eşichierului politic, "nu reprezintă o variantă de luat în calcul de către PNL".

"Am convingerea că nu doar electoratul de dreapta, cu care încercaţi să vă confundaţi în mod eronat, vrea să afle motivul, ci chiar şi membrii celor două partide. Susţineţi cumva că aţi invitat PNL la guvernare pentru buna colaborare din timpul Alianţei «Dreptate şi Adevăr», pentru performanţele economice ale României pe timpul guvernării liberale sau pentru specialiştii liberali care şi-au demonstrat competenţa în actul de guvernare? Sau poate că aţi invitat PNL la guvernare, fără vreo discuţie de principii sau domenii, pentru a încerca să găsiţi un ţap ispăşitor pentru un act de guvernare eşuat? Nu cumva v-aţi dorit doar să aveţi alături pe cineva pe care să aruncaţi vina atunci când lucrurile nu merg bine, la fel cum aţi încercat pe tot parcursul anului 2009 cu PSD?", îi mai întreabă Fenechiu pe Băsescu şi Boc.

Pe de altă parte, Fenechiu le cere acestora să recunoască în faţa opiniei publice că "nu i-a interesat nicio clipă sprijinul PNL pentru ieşirea din criză, în niciun domeniu al guvernării".

"Indiferent ce se întâmplă, se pare că tot liberalii sunt vinovaţi. Dacă, însă, nu aveţi astfel de intenţii iar toate vorbele aruncate în spaţiul public sunt menite doar să distragă atenţia publicului de la şirul de gafe şi de minciuni din care se constituie actuala guvernare, vă cer să recunoaşteţi public că PDL nu a avut vreun interes să accepte PNL la guvernare. Consider că ar trebui să aveţi măcar decenţa să ne spuneţi şi ce aţi urmărit atunci când, de fapt, nu aţi făcut nicio propunere concretă pentru intrarea la guvenare a PNL", a mai apreciat Relu Fenechiu.

El a ţinut să mai spună, în finalul scrisorii, că a fost acuzat în nenumărate rânduri, "pe nedrept", că negociază intrarea PNL la guvernare, în situaţia în care structura noului executiv era deja stabilită.

"Indiferent care ar fi răspunsul dumneavoastră, vă invit să vă asumaţi guvernarea în forma pe care aţi ales-o şi să lăsaţi PNL să se preocupe de activitatea sa de partid de opoziţie, situaţie pe care nu doresc sub nicio formă să o influenţez", a scris liberalul în finalul scrisorii sale deschise, pe care a semnat-o "Relu Fenechiu".

Fenechiu spune că a avut permisiunea lui Antonescu pentru publicarea scrisorii

Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a declarat, luni, că a cerut voie preşedintelui partidului, Crin Antonescu, înainte de publicarea scrisorii deschise pe blogul său.

"I-am cerut voie preşedintelui Crin Antonescu să trimit această scrisoare, pentru că dincolo de toate eu fac parte dintr-un partid şi ştiu ce înseamnă disciplina unui partid", a spus Fenechiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici