Florin Spătaru: este important ca producţia de gaz să fie asociată şi cu un preţ acceptabil

Florin Spătaru, ministrul Economiei, suţine că gazul din Marea Neagră reprezintă o oportunitate pentru România, dar trebuie avut în vedere faptul că gazul este un produs energetic de tranziţie şi este foarte important ca în acest moment producţia de gaz să fie asociată şi cu un preţ acceptabil.

216 afișări
Imaginea articolului Florin Spătaru: este important ca producţia de gaz să fie asociată şi cu un preţ acceptabil

“Anul trecut am avut gaz disponibil, nu au fost întreruperi ale furnizorilor de gaz, dar pe de altă parte am avut o scădere a producţie industriale în decembrie 2022 tocmai datorită competitivităţii. Cred că acesta este elementul principal de care trebuie ţinem cont. Disponibilitatea resurselor energetice şi modul în care acestea duc şi la creşterea competitivităţii. De fapt acesta este problema principală pe care o avem”, a spus Florin Spătaru, în cadrul conferinţei ZF Power Summit 2023.

Ministrul spune că în industria siderurgică toate furnalele sau unităţile de producţie vor trebui transformate în oţelării electrice. „Acest lucru înseamnă că vom putea să folosim hidrogenul. Deja sunt fonduri europene alocate pentru decarbonare, iar aceste proiecte trebuie implementate cât mai rapid pentru a avea o industrie siderurgică cu impact minim în emisiile de CO2 şi un preţ corespunzător al oţelului care în România este competitiv. Pe de altă parte, transformarea producţiei de fertilizatori din gaz în hidrogen şi introducerea acestei noi materii prime în procesele de prodcţie, reprezintă obiective imediate. Banii sunt alocaţi atît prin PNRR cât şi prin alte programe operaţionale. Important este să dăm drumul la aceste apeluri şi să accesăm fondurile cât mai rapid pentru că un astfel de proiect durează câţiva ani”.

Spătaru a adăugat că dublarea PIB-ului este posibilă odată cu dezvoltarea lanţurilor de valoare, nu numai exploatări de materii prime, nu doar producţia de oţel, aluminiu sau produse chimice, ci integrarea lor în produse finite care pot fi livrate pe piaţa unică europeană. „Pe de altă parte, simpla dublare a PIB-ului nu este suficientă. Această dezvoltare economică şi dezvoltare industrială trebuie să vizeze decarbonarea, economia verde, competitivitate şi includerea componenetei digitate în produsele pe care le livrăm”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici