Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a murit în Dubai

Fostul preşedinte pakistanez, generalul Pervez Musharraf (79 de ani), a murit, după o boală prelungită, la Dubai American Hospital, potrivit unui comunicat al armatei pakistaneze.

667 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a murit în Dubai

Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf a murit în Dubai

Într-o declaraţie trimisă CNN, înalţi oficiali militari şi-au exprimat "sincerele condoleanţe" pentru "tristul deces al generalului Pervez Musharraf".

Fostul lider, care trăia într-un exil autoimpus în Dubai, în Emiratele Arabe Unite, a preluat puterea de la fostul premier Nawaz Sharif printr-o lovitură de stat militară în 1999 şi s-a autoproclamat preşedinte în 2001, rămânând în acelaşi timp şef al armatei. El a continuat să conducă Pakistanul în calitate de preşedinte până în 2008.

Mandatul său a fost punctat de două tentative eşuate de asasinat în 2003. În noiembrie 2007, a declarat starea de urgenţă, a suspendat constituţia pakistaneză, a înlocuit judecătorul-şef şi a interzis accesul la televiziunile independente.

Musharraf a declarat că a făcut acest lucru pentru a stabiliza ţara şi pentru a lupta împotriva extremismului islamist în creştere. Acţiunea a atras critici dure din partea Statelor Unite şi a susţinătorilor democraţiei. Pakistanezii au cerut în mod deschis înlăturarea sa.

Sub presiunea Occidentului, Musharraf a ridicat ulterior starea de urgenţă şi a convocat alegeri, care au avut loc în februarie 2008, în care partidul său a avut rezultate slabe.

El a demisionat în august 2008, după ce coaliţia de guvernare a început să ia măsuri pentru a-l pune sub acuzare.

Musharraf a plecat apoi în exil, dar s-a întors în Pakistan în 2013 cu scopul de a candida la alegerile naţionale din ţară. Planurile sale s-au năruit, deoarece a fost implicat într-o reţea de procese legate de perioada în care s-a aflat la putere.

În 2019, a fost condamnat la moarte în contumacie pentru înaltă trădare. Sentinţa a fost ulterior anulată.

Musharraf locuia în Dubai din martie 2016, când Curtea Supremă din Pakistan a ridicat o interdicţie de călătorie, permiţându-i să părăsească ţara pentru a urma un tratament medical în această ţară.

A fost căsătorit cu Sehba Musharraf şi avea un fiu şi o fiică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici