Fostul şef al DGIPI este urmărit penal pentru deturnare de fonduri

Fostul şef al DGIPI, chestorul principal de poliţie Nicolae Gheorghe este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată şi deturnare de fonduri, a anunţat luni DNA.

5187 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al DGIPI este urmărit penal pentru deturnare de fonduri

Fostul şef al DGIPI este urmărit penal pentru deturnare de fonduri

Potrivit comunicatului DNA, patru înalţi oficiali din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) sunt urmăriţi penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri.

Astfel, chestorul principal de poliţie Nicolae Gheorghe, fostul şef DGIPI, este urmărit penal pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi deturnare de fonduri.

În acelaşi dosar mai sunt urmăriţi penal şi alţi oficiali din DGIPI.

Astfel, Gabriel Pavel Nicolae, comisar şef de poliţie la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul DGIPI, este urmărit penal pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

De asemenea, Marian-Dănuţ Iacob, comisar şef la data faptei şef al Diviziunii Administrative în cadrul DGIPI, este urmărit penal pentru deturnare de fonduri în formă continuată.

Nelu Zărnică, chestor principal de poliţie la data faptei adjunct al şefului DGIPI, cu rang de subsecretar de stat, este urmărit penal pentru deturnare de fonduri.

"În vara anului 2015, suspecţii Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Pavel Gabriel-Nicolae, şef al serviciului juridic, prin întocmirea documentaţiei aferente, au contribuit la achiziţionarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activităţi", spun procurorii.

"Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DGIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative", precizează DNA.

De asemenea, procurorii DNA susţin că: "în perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe (...) a schimbat destinaţia folosinţei bunurilor respective, achiziţionate în modalitatea de mai sus. În perioada 2014 - 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat şi ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 238.173,47 lei, alocată instituţiei pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative".

Potrivit DNA, în aceeaşi manieră au procedat "cu suma totală de 14.353,51 lei" Nelu Zărnică, dar şi Marian-Dănuţ Iacob , în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Nicolae Gheorghe a fost demis în 10 februarie de către premierul Dacian Cioloş din funcţia de şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici