Geoană: Autorităţile din R. Moldova încearcă provocarea Românei

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că România trebuie să întreprindă o acţiune energică la nivelul UE şi al structurilor din care face parte pentru a stopa "încercarea absolut penibilă" a autorităţilor din R. Moldova de a "pasa" vina către factori externi.

9 afișări
Imaginea articolului Geoană: Autorităţile din R. Moldova încearcă provocarea Românei

Preşedintele PSD, Mircea Geoană (Montaj Foto)

Geoană a arătat că în acest moment România nu trebuie să intre într-o logică a escaladării, ci să dea dovadă de reţinere, calm, prudenţă, dar şi de acţiune, având în vedere faptul că prin acuzaţiile pe care le fac, autorităţile din R. Moldova încearcă provocarea Românei.

Liderul PSD a apreciat, totodată, că introducerea de către R. Moldova, începând de miercuri, a sistemului obligatoriu de vize pentru români, reprezintă un gest de panică din partea autorităţilor de la Chişinău.

"Eu regret faptul că autorităţile comuniste de la Chişinău se pare că intră pe un scenariu de blamare a României, pentru ceea ce reprezintă de fapt propria lor neputinţă de a asigura un regim democratic şi un dialog civilizat în Republica Moldova", a spus Geoană.

El a arătat că în acest moment se pregăteşte "un soi de scenariu" în care se încearcă aruncarea vinei pe România, în condiţii în care nemulţumirea populară a fost provocată de lipsa cronică de viaţă democratică autentică şi de un proces electoral acuzat de iregularităţi flagrante.

"Eu recomand reţinere şi prudenţă şi cred că acest tip de acţiuni de blocare a trecerii frontierelor, de arătat cu degetul în altă parte decât în propria ogradă este o atitudine provocată de panică, sau, mai rău, de un calcul strategic ascuns", a adăugat Geoană.

El a apreciat că gestul de a declara ambasadorul român la Chişinău drept "persona non grata" reprezintă un gest de "ostilitate directă" la adresa României.

Preşedintele Senatului a subliniat că el consideră acest gest drept unul de provocare la adresa României şi a arătat că ministrul de Externe, Crisitan Diaconescu, şi Guvernul României trebuie să găsească un răspuns la acest gest.

"Recomand extrem de mare prudenţă, o acţiune energică pe care România trebuie să o facă, în Uniunea Europeană şi în structurile din care facem parte, pentru a stopa această încercare absolut penibilă a conducerii de la Chişinău de a pasa vina de la propria lor neputinţă de a asigura reguli democratice în Republica Moldova către factori exteriori", a spus Geoană.

El a precizat că este foarte important ca România să demonstreze lumii civilizate că ce se întâmplă acum în R. Moldova este şi un efect al unei anumite indiferenţe pe care Occidentul a avut-o faţă de această ţară.

"România a spus de mulţi ani de zile că Republica Moldova merită să aibă un tratament şi un sprijin aşa cum poate ţările baltice l-au primit în anii 1990 şi că, într-un fel, lăsarea ei în zona incertă a competiţiei geo-politice din regiune este un lucru care la un moment dat va fi plătit şi va fi costisitor inclusiv pentru Occident", a spus Geoană.

Preşedintele Senatului a mai precizat că s-a întâlnit miercuri dimineaţă cu ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, care i-a prezentat situaţia din R. Moldova, dar a evitat să dea amănunte, menţionând că întâlnirea a avut un caracter confidenţial.

 

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, îi cere ambasadorului României, declarat persona non grata, să părăsească Republica Moldova în 24 de ore, relatează pagina online a Interfax.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici