Geoană: Băsescu nu s-ar opune unei majorităţi formate în jurul PSD

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Traian Băsescu îşi doreşte un guvern PDL, dar nu va alege să meargă împotriva electoratului dacă PSD va câştiga alegerile şi va forma majoritatea parlamentară.

13 afișări
Imaginea articolului Geoană: Băsescu nu s-ar opune unei majorităţi formate în jurul PSD

Geoană: Băsescu nu s-ar opune unei majorităţi formate în jurul PSD (Imagine: Mediafax Foto)

"Traian Băsescu şi-ar dori un guvern de la PDL. Dacă poporul decide un guvern de la PSD şi o majoritate în jurul PSD, sunt convins că inclusiv Traian Băsescu nu va alege să meargă împotriva valului popular", a precizat Geoană.

El a argumentat susţinând că Traian Băsescu are alegeri prezidenţiale în 2009, iar judecătorul situaţiei actuale va fi electoratul.

Geoană a mai spus că se bucură că Traian Băsescu şi-a nuanţat poziţia în ultimele zile.

Liderul PSD a arătat că partidul care câştigă alegerile şi creează o majoritate dă primul-ministru.

Geoană a subliniat că orice luptă de putere sau "voinţă discreţionară" care se opune voinţei electoratului "trebuie" combătută energic prin toate instrumentele politice avute la dispoziţie.

El a mai spus că este "imperios necesar" ca viitorul Guvern să fie instalat în câteva săptămâni de la instalarea noului Parlament, considerând că este obligatoriu ca viitorul Parlament să se întânească cel târziu la începutul lunii ianuarie, pentru aprobarea noului buget.

Întrebat dacă PSD are în vedere suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte, în cazul în care nu va propune un premier conform "voinţei electoratului", Geoană a precizat: "România nu are nevoie de cutremure politice suplimentare într-o perioadă de criză. Cei care încearcă să aducă tot felul de scenarii şi să folosească scenariile acestea în campanie, le transmit că sunt încercări nereuşite de deturnare a opiniei publice".

Întrebat despre paşii pe care îi va face PSD după 30 noiembrie, în cazul în care nu va câştiga majoritatea şi va fi nevoit să negocieze o majoritate parlamentară, Geoană a precizat că discuţiile în acest sens trebuie începute imediat după alegeri.

"O majoritate va trebui anunţată extrem de rapid după 30 noiembrie. Nu e motiv să aşteptăm până la instalerea noului Parlament, pe 12 decembrie. Trebuie demarate neîntârziat discuţiile necesare după 30 pentru o majoritate care să propună candidatul de premier", a spus Geoană.

Întrebat dacă, până în acest moment, a purtat personal discuţii cu preşedintele Băsescu, sau dacă lideri ai PSD au discutat cu şeful statului în legătură cu viitorul guvern, Geoană a evitat un răspuns tranşant, dând de înţeles că ar fi existat astfel de discuţii, dar neoficiale.

"Răspunsul nostru este că nu avem până în 30 nici un fel de contact oficial cu alte partide. Nu ne interesează nici un fel de pre-aranjament", a răspuns Geoană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici