Geoană: Dacă Guvernul blochează uninominalul pentru CJ, PSD depune moţiune de cenzură

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, joi, că partidul îşi menţine poziţia în ceea ce priveşte alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de consilii judeţene, precizând că, dacă Guvernul va bloca uninominalul în acest caz, social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură.

38 afișări
Imaginea articolului Geoană: Dacă Guvernul blochează uninominalul pentru CJ, PSD depune moţiune de cenzură

Geoană: Dacă Guvernul blochează uninominalul pentru CJ, PSD depune moţiune de cenzură (Imagine: Mediafax Foto)

Partidul Social Democrat îşi menţine poziţia şi susţine decizia Parlamentului şi a Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte alegerea prin vot uninominal a preşedinţilor de Consilii Judeţene, a precizat Mircea Geoană într-o declaraţie remisă, joi, agenţiei MEDIAFAX.

Liderul social-democrat precizează că formaţiunea pe care o conduce înţelege să respecte acordul partidelor parlamentare, decizia Curţii Constituţionale, precum şi promulgarea acestei legi, detaşându-se clar "de jongleriile ieftine ale unor politicieni care nu ţin cont de hotărârile Parlamentului, politicieni care urmăresc să deturneze sensului votului din Parlament şi, mai grav decât atât, urmăresc să deturneze voinţa electoratului care i-a trimis în Parlament".

"În cazul în care Guvernul PNL va atenta, prin ordonanţă de urgenţă sau prin alte metode, la securitatea legii privind votul uninominal, PSD va depune neîntârziat o moţiune de cenzură", susţine Mircea Geoană, adăugând că PSD solicită Guvernului să adopte toate măsurile necesare pentru organizarea în condiţii optime a alegerilor locale.

"Nu ne putem juca cu o lege aşteptată de milioane de români doar pentru că unora nu le ies la numărătoare voturile şi funcţiile", conchide liderul social-democrat.

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, social-democratul Liviu Dragnea, a solicitat Guvernului, conform unui comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX, anularea HG privind aprobarea calendarului pentru alegerile locale, considerând că actul normativ blochează votul uninominal la CJ.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi pe sistemul uninominal, la scrutinul din iunie, conform legii privind introducerea votului uninominal, de care Guvernul a luat notă.

Guvernul a aprobat, miercuri, un set de zece hotărâri pentru organizarea la 1 iunie a primului tur al alegerilor locale, iar al doilea tur de scrutin la 15 iunie, fondurile alocate fiind de 66 milioane lei, dublu faţă de 2004.

Curtea Constituţională a respins, miercuri, sesizarea senatorilor PRM şi PC faţă de Legea votului uninominal, judecătorii apreciind că legea este constituţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici