Geoană: Decizia CC, vot de blam pentru Guvern

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că decizia Curţii Constituţionale la sesizarea pe care a formulat-o cu privire la angajarea răspunderii pe Legea educaţiei este un vot de blam la adresa Executivului.

21 afișări
Imaginea articolului Geoană: Decizia CC, vot de blam pentru Guvern

Geoană: Decizia CC, vot de blam pentru Guvern (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Geoană a spus că recunoaşterea de către Curte a conflictului juridic între Senat şi Executiv din sesizarea formulată de el la angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei "este o întoarcere la normalitatea statului de drept".

El a afirmat că decizia Curţii Constituţionale nu ar trebui privită în perspectiva relaţiilor dintre putere şi opoziţie, ci din prisma relaţiei dintre Parlament şi Guvern, indiferent care este sau va fi numele prim-ministrului.

"Curtea Constituţională a reconfirmat dreptul Parlamentului de unică instanţă de legiferare, ca unic reprezentant al voinţei suverane a poporului. Salut această decizie, este una importantă pentru funcţionarea de drept a democraţiei", a adăugat Geoană.

Preşedintele Senatului a apreciat că, totodată, decizia CC este "un vot de blam" la adresa Guvernului, prin care se sancţionează "maniera extrem de politicianistă" prin care Guvernul şi PDL au încercat să rezolve "o problemă din interiorul coaliţiei" prin "sfidarea" Senatului şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale.

"Acum şi prim-ministrul Emil Boc, şi ministrul Daniel Funeriu, dar mai ales PDL şi UDMR se află într-o situaţie foarte delicată din punct de vedere politic", a declarat Geoană.

El a estimat că Legea educaţiei aflată în dezbaterea comisiei de învăţământ a Senatului ar putea fi finalizată "în câteva săptămâni", dacă adoptarea articolelor continuă în aceeaşi manieră "de cvasiunanimitate" a membrilor comisiei ca până acum, pentru ca votul final să fie dat de Senat înainte de luna decembrie, când se preconizează dezbaterea bugetului de stat.

Geoană a spus că această "formulă de cvasiunanimitate" ar permite adoptarea unei legi a Educaţiei care să garanteze stabilitatea învăţământului pentru cel puţin o generaţie.

"Senatul este acum obligat să pună punct perioadei extrem de lungi în care legile educaţiei au fost mai curând un tărâm de confruntări politice şi de experimente, iar adoptarea unei legi care să fie valabilă măcar pentru o generaţie ar constitui un prim gest concret că Pactul pe Educaţie semnat în 2008 nu a fost o simplă bucată de hârtie", a afirmat preşedintele Senatului.

Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici