Geoană: Ordonanţa referitoare la abrogarea legilor "umbreşte" asumarea răspunderii pe coduri

Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană, a declarat, vineri, că ordonanţa adoptată de Guvern privind posibilitatea de a completa sau abroga acte normative înainte de a intra în vigoare "umbreşte" asumarea răspunderii pe coduri, producând un efect negativ în ţară şi la Bruxelles.

20 afișări
Imaginea articolului Geoană: Ordonanţa referitoare la abrogarea legilor "umbreşte" asumarea răspunderii pe coduri

Geoană: Ordonanţa referitoare la abrogarea legilor "umbreşte" asumarea răspunderii pe coduri (Imagine: Mediafax Foto)

"Această asumare este umbrită de ordonanţa pe care Guvernul a adoptat-o şi acest lucru va avea un ecou negativ nu numai în ţară, dar şi la Bruxelles", a spus Geoană.

El a mai arătat că scrisoarea Guvernului privind asumarea răspunderii pe codurile juridice nu a ajuns încă la Parlament şi că, probabil, "este pe drum".

Legea Codului civil şi cea a Codului penal vor fi asumate de Guvern fiecare în parte, probabil succesiv, într-o şedinţă comună a Parlamentului, iar în cazul depunerii unei/unor moţiuni de cenzură se va vota o dată sau, după caz, de două ori, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ministrul Victor Ponta.

"Asumarea răspunderii Guvernului separat, pentru cele două coduri în parte, este mult mai corectă din punct de vedere constituţional şi de tehnică legislativă. Avem două legi şi am dorit să avem două asumări, ca să nu fie niciun fel de contestare a modului procedural. Am decis, împreună cu premierul Emil Boc, şi cu ministrul Justiţiei, că asta este calea cea mai clară şi corectă din punct de vedere constituţional", a spus ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.

El a precizat că deja au fost întocmite scrisorile care vor fi trimise Parlamentului, astfel încât, luni, în şedinţa birourilor permanente reunite ale celor două Camere se va decide asupra calendarului privind asumarea răspunderii Guvernului pentru cele două legi.

"Am elaborat scrisorile şi le-am dat primului-ministru pentru avizare, după care Guvernul le va trimite preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, până cel târziu luni la prânz", a precizat Ponta.

În opinia sa, asumarea răspunderii Guvernului se va face succesiv, probabil în aceeaşi şedinţă a celor două Camere reunite ale Parlamentului, dar decizia de fixare a datei şi a modului procedural de prezentare a celor două legi de către Guvern va fi luată în şedinţa comună a birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Astfel, este posibil ca Guvernul să fie chemat să îşi asume cele două coduri juridice în aceeaşi zi sau în zile diferite, într-o singură şedinţă sau în şedinţe succesive.

Victor Ponta a arătat că în acest caz pot fi depuse moţiuni de cenzură pentru fiecare lege în parte.

Guvernul a decis, miercuri, să înceapă procedura de asumare a răspunderii pe proiectele de Coduri penal şi civil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici