Geoană: Revocarea preşedintelui Senatului nu există, regulamentar şi constituţional

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat miercuri că un preşedinte al unei Camere a Parlamentului nu poate fi revocat prin retragerea sprijinului politic, singura modalitate de schimbare trebuind motivată prin încălcări grave ale Regulamentului sau Constituţiei.

237 afișări
Imaginea articolului Geoană: Revocarea preşedintelui Senatului nu există, regulamentar şi constituţional

Geoană: Revocarea preşedintelui Senatului nu există, regulamentar şi constituţional (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Geoană a afirmat că solicitarea grupului PSD de a-l înlocui din funcţia de preşedinte al Senatului este neregulamentară, neconstituţională şi nejustificată.

"Este un demers la fel de furios şi de nejustificat ca întreaga misiune pe care liderii PSD au dus-o împotriva mea. Şi astăzi încearcă o procedură neregulamentară", a adăugat el.

Geoană a declarat că retragerea sprijinului politic, prevăzută de Statutul senatorilor şi deputaţilor, se referă la membrii Birourilor Permanente, cu excepţia preşedinţilor Camerelor, care sunt trataţi în mod distinct de jurisprudenţa constituţională.

El a afirmat că singura modalitate în care un preşedinte de Cameră poate fi înlocuit este pentru încălcarea gravă a Regulamentului sau a Constituţiei sau prin demisie.

"Nu este cazul nici pentru una, nici pentru alta. Este un drum înfundat. Nu se poate revoca un preşedinte de Cameră, nu se poate retrage sprijinul politic", a adăugat el.

Geoană i-a ironizat pe juriştii PSD care au invocat faptul că doar grupul parlamentar care a făcut nominalizarea pentru un preşedinte de Cameră poate propune un eventual înlocuitor.

"Este comic cum pseudojuriştilor de la PSD le scapă faptul că grupul parlamentar care m-a propus în funcţie la începutul mandatului a fost PSD-PC, care acum nu mai există în Parlament", a spus el.

Geoană a afirmat că, în opinia lui, textele din Constituţie, din Regulamentul Senatului şi din Statutul senatorilor şi deputaţilor precizează că funcţia de preşedinte al unei Camere este deţinută pe durata întregului mandat parlamentar, având "statut special", pentru a asigura stabilitatea procesului legislativ.

Potrivit lui Geoană, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale articolele din Regulamentul Senatului care priveau revocarea prin retragerea sprijinului politic, schimbarea din funcţie putând fi posibilă doar ca urmare a sancţionării pentru încălcarea Regulamentului sau a Constituţiei.

"Este doar o furie oarbă care domină în continuare unii lideri ai PSD, care nu mai au nimic în cap decât răzbunarea", a mai spus Geoană despre cererea PSD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici