Geoană: Termenul impus de Băsescu pentru aprobarea Codurilor, insuficient

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că termenul pentru dezbaterea şi aprobarea codurilor juridice, sugerat de Bruxelles şi impus de Traian Băsescu, respectiv 15 mai, este insuficient pentru o dezbatere sănătoasă, el apreciind că una-două luni în plus ar da un plus de "temeinicie".

22 afișări
Imaginea articolului Geoană: Termenul impus de Băsescu pentru aprobarea Codurilor, insuficient

Geoană: Termenul impus de Băsescu pentru aprobarea Codurilor, insuficient

"Sentimentul noastru azi este că termenul sugerat de Bruxelles şi impus de preşedintele României pare să fie insuficient pentru o dezbatere sănătoasă şi pentru coduri de bună calitate care să asigure României un cadru juridic pe următorul secol. De aceea vom analiza dacă nu cumva ar fi mai util să avem o aprobare a codurilor şi să ne luăm poate un răgaz suplimentar scurt pentru a putea fi siguri că avem coduri de bună calitate", a spus Geoană.

El a arătat că problemele majore sunt ridicate de dezbaterile la Codul civil şi de Procedură civilă, unde "lucrurile sunt mult mai complicate”", beneficiind de comentarii şi amendamente din foarte multe direcţii, respectiv din partea presei, a organizaţiilor neguvernamentale, dar şi a profesioniştilor, în timp ce, în ceea ce priveşte Codul penal, lucrurile au avansat, existând posibilitatea încheierii dezbaterilor într-un orizont apropiat, de circa două-trei săptămâni.

„În ce priveşte Codul penal ne putem încadra într-un orizont apropiat de două-trei săptămâni, când cred că putem să fim gata cu aceste amendamente. Celelalte (amendamentele la Codul civil şi la Codul de Procedură civilă, n.r.) sunt de o complexitate atât de mare şi cu comentarii din atât de multe direcţii – presă, organizaţii, profesionişti - încât cred că e mai sănătos şi mai prudent pentru România să ne luăm poate câteva săptămâni în plus, poate o lună, poate două. Nu cinci luni, nu şapte luni, nu la calendele greceşti, dar cred că temeinicia acestor coduri este mai importantă decât graba de a demonstra intern sau internaţional că suntem copii disciplinaţi şi că ne facem lecţiile atunci când vrea fie preşedintele Băsescu, fie când vrea vreun lider de la Bruxelles”, a opinat Geoană.

Liderul PSD a precizat că acest lucru trebuie explicat şi Bruxell-ului. "Nu cred că cineva de la Bruxelles doreşte ca România să aibă coduri care să nu fe coerente, care să nu permită o îmbunătăţire a stării justiţiei din România", a adăugat Geoană.

Preşedintele Băsescu a declarat, la începutul lunii martie, că s-a stabilit ca până pe 15 mai codurile să stea în comisia specială parlamentară iar după acest termen, până la care Guvernul va nota observaţiile acesteia, legile să fie adoptate prin asumarea răspunderii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici