Georgia: Senatorul american democrat Warnock îl învinge pe rivalul susţinut de Trump

Democratul Raphael Warnock a câştigat marţi realegerea în Senatul SUA într-un tur de scrutin foarte disputat în Georgia, extinzând majoritatea subţire a partidului său, după ce a luptat împotriva unei contestaţii din partea republicanului Herschel Walker, fost star de fotbal american, scrie Reuters.

2114 afișări
Imaginea articolului Georgia: Senatorul american democrat Warnock îl învinge pe rivalul susţinut de Trump

Georgia: Senatorul american democrat Warnock îl învinge pe rivalul susţinut de Trump

Victoria prognozată a lui Warnock a fost strânsă. Cu 99% din voturile estimate numărate, el îl conducea pe Walker cu 50,8% la 49,2%, potrivit Edison Research.

Rezultatul consolidează Georgia ca un stat care va juca cu siguranţă un rol important în alegerile prezidenţiale din 2024. Democraţii au câştigat acum trei curse pentru Senat în ultimii doi ani în fostul bastion republican, iar preşedintele democrat Joe Biden a câştigat statul în 2020.

Înfrângerea lui Walker este, de asemenea, un eşec pentru Donald Trump, care încearcă să obţină nominalizarea republicană pentru a candida din nou la Casa Albă în 2024. Fostul preşedinte l-a susţinut pe Walker şi pe alte zeci de republicani în alegerile din acest an, dar încheie cu un bilanţ mixt în cele mai aprinse competiţii.

Campania lui Walker a fost afectată de gafe repetate. Un susţinător vocal împotriva avortului, el a fost, de asemenea, urmărit de rapoarte potrivit cărora ar fi plătit pentru ca mai multe foste prietene să facă avorturi, acuzaţii pe care le-a negat.

Warnock a evidenţiat aceste preocupări în apariţiile din campanie şi într-o avalanşă de reclame televizate care au făcut din această cursă cea mai scumpă din sezonul de la mijlocul mandatului 2022, cu peste 400 de milioane de dolari cheltuiţi.

Victoria lui Warnock a fost alimentată de o prezenţă puternică în comitatele urbane şi suburbane, inclusiv în comitatul Fulton din Atlanta, unde democratul în exerciţiu obţinea 77% din voturi - o proporţie mai mare decât cea obţinută în noiembrie.

Democraţii sunt acum pe cale să obţină o majoritate de 51 de locuri în Senatul cu 100 de locuri, ceea ce va facilita puţin mersul candidaţilor lui Biden pentru posturi judiciare şi administrative.

O mare parte din legislaţie va necesita în continuare sprijinul republicanilor. Dar, cu un vot în plus, democraţii ar putea să nu mai aibă acum nevoie întotdeauna de cooperarea senatorilor centrişti Joe Manchin şi Kyrsten Sinema, care au fost frecvent în dezacord cu partidul lor în timp ce democraţii încercau să avanseze agenda legislativă ambiţioasă a lui Biden din ultimii doi ani.

Warnock, care, la fel ca Walker, este de culoare, este pastorul bisericii istorice din Atlanta unde a predicat Martin Luther King Jr. Este a doua victorie în turul doi în doi ani pentru Warnock, care şi-a câştigat prima dată în ianuarie 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici