Gorghiu: E o deficienţă în legislaţia care permite deţinuţilor să-şi reducă pedepsa scriind lucrări

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a spus că există "o deficienţă" în legislaţia ce permite deţinuţilor care scriu lucrări ştiinţifice să-şi reducă pedeapsa, iar întrebată dacă susţine scoaterea din lege a prevederii, Gorghiu a afirmat că nu ştie articolul şi nu are "niciun interes" să îl înveţe.

382 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: E o deficienţă în legislaţia care permite deţinuţilor să-şi reducă pedepsa scriind lucrări

Gorghiu: E o deficienţă în legislaţia care permite deţinuţilor să-şi reducă pedepsa scriind lucrări

Alina Gorghiu a afirmat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Sinaia, că din punctul său de vedere există "o deficienţă" în legislaţia care le permite deţinuţilor să îşi reducă pedeapsa cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în timpul detenţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Întrebată care este opinia PNL cu privire la criticile aduse de cei care susţin că este foarte greu de scris o lucrare ştiinţifică după gratii, Gorghiu a răspuns că este "îmbucurător" faptul că ministrul Justiţiei a anunţat că va lua măsuri în această privinţă.

"Fiecare poa' să scrie şi pe sub plapumă cu lumânarea, dacă vrea să scrie. Acuma n-o să le spunem cum să scrie şi unde să scrie. E în mod cert o deficienţă de legislaţie. Dar lucrul îmbucurător este că ministrul Justiţiei, doamna Raluca Prună, a anunţat public de acum o săptămână că în foarte scurt timp va ieşi în dezbatere publică cu modificarea legislaţiei", a afirmat Gorghiu.

Gorghiu a precizat că susţine "ca principiu" modificarea legii privind beneficiile pe care le au acei deţinuţi care publică lucrări ştiinţifice.

"Nu pot să vă răspund că susţin un proiect de lege care încă nu e în dezbatere publică. Susţin principiul modificării legislaţiei şi da, aştept să văd propunerea, poate o să facă prin Ordonanţă de Urgenţă să se poată aplica mult mai repede, că în procedură parlamentară ştiţi că durează. Dar da, ca principiu, sunt de acord. Rămâne de discutat cum se va face tehnic şi ce se modifică în acei parametri", a spus Alina Gorghiu.

Întrebată dacă este de acord cu scoaterea din lege a articolului care prevede scăderea pedepsei pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă, Alina Gorghiu a răspuns: "Nu ştiu acel articol pe care dumneavoastră-l invocaţi şi nu am niciun interes să-l învăţ pe de rost".

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, declara, miercuri, că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deţinuţi, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privinţă.

Raluca Prună preciza, la Digi24, că prevederea legală privind reducerea pedepsei cu închisoare pentru publicarea de lucrări ştiinţifice datează din 1969 şi a fost menţinută, în prezent regăsindu-se în Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.

"Problema nu este prevederea în sine, ci problema este modul în care o anumită procedură a fost aplicată", spunea Prună, arătând că, din 2007 în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare pe an scrisă, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 - şase, 2013 - 11, 2014 - 69, iar în 2015 se atinge un vârf, cu 331 de lucrări ştiinţifice.

Ea amintea că a solicitat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi a dat publicităţii lista cu titlurile publicate de la începutul anului 2013, la sfârşitul anului 2015.

"Rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numeşte «Zborul unui suflet gol» sau «Biruinţă în suferinţă» poate fi calificată lucrare ştiinţifică", spunea Prună.

Ea arăta în continuare că există un regulament de aplicare a Legii 254/2013 şi o decizie adoptată de directorul general al ANP în 2011 care prevede într-un mod foarte detaliat care este procedura de urmat în situaţia în care un deţinut doreşte să scrie o lucrare ştiinţifică. Printre altele, procedura cere ca persoana respectivă să ataşeze cererii sale o recomandare de la un profesor universitar sau un conferenţiar care atestă importanţa temei alese pentru domeniul ştiinţific respectiv.

Ministrul anunţa că a cerut să i se pună la dispoziţie toate aceste recomandări scrise pentru lucrările din 2015.

"Fac o analiză foarte serioasă, în primul rând plecând de la faptul că din 2013 asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc împreună cu ANP să înţeleg cum s-a aplicat această procedură. Şi sigur că, în situaţia în care voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu am să fiu deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie. (...) Pentru asta am dispus o analiză, pentru a dispune nişte măsuri care, repet, nu vor fi blânde deloc. Cer îngăduinţă pentru a face această analiză care va fi finalizată cât de curând pentru că ştiu care este aşteptarea publică. Cred că avem o problemă majoră", spunea ministrul Justiţiei.

Totodată, ea arăta că problema poate fi soluţionată prin aborgarea dispoziţiei respective din Legea 254/2013, prin ordonanţă de urgenţă, sau pur şi simplu prin aplicarea regulamentului aşa cum este el în vigoare.

"Am cerut ANP să transmită în teritoriu la şefii de penitenciare o adresă în care să ceară nimic altceva decât pur şi simplu aplicarea unor reguli care, repet, sunt aici din 2011. (...) Ceea ce pot să vă promit este că în 2016 nu numai că cifra nu va creşte, eu sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gaus şi să coborâm la nivelul, dacă nu reuşim să abrogăm această dispoziţie, să coborâm la numărul rezonabil - o lucrare ştiinţifică în penitenciar într-un an cred că este o cifră rezonabilă. Putem să ne gândim că cineva care are ceva de spus pentru avansarea ştiinţei în lume poate să scrie o lucrare. Că 331 de lucrări sunt scrise şi că ele sunt considerate ştiinţifice, am îndoieli", mai spunea Prună.

Potrivit unor date transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justiţiei, în perioada 2013-2015, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi.

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, "pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii şcolare şi formării profesionale, în vederea acordării liberării condiţionate, se calculează după cum urmează: (...) f) în cazul elaborarii de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici