Gorghiu: Până sfârşitul anului 2023 vom da în folosinţă 1.275 de locuri noi de detenţie

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat joi că până la sfârşitul anului vor fi date în folosinţă 1.275 de locuri noi de detenţie, pentru a rezolva criza de locuri în penitenciare.

857 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Până sfârşitul anului 2023 vom da în folosinţă 1.275 de locuri noi de detenţie

Sursa foto: Facebook/Alina Gorghiu

Într-un discurs susţinut cu ocazia Zilei personalului din sistemul administraţiei penitenciare, ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a promis că va face vizite în penitenciare pentru a discuta cu angajaţii despre problemele şi nevoile pe care le au.

Ea este convinsă că, împreună cu organizaţiile sindicale, vor fi găsite cele mai bune soluţii în rezolvarea problemelor sistemice: deficitul de personal, infrastructură învechită, locurile de deţinere insuficiente, gradul de recidivă.

Alina Gorghiu a spus că, în anul 2022, România a atins cel mai redus procent de recidivişti în populaţia încarcerată din ultimii 13 ani: 36%.

„În ce priveşte locurile de detenţie insuficiente, la Ministerul Justiţiei am început deja să lucrăm la rezolvarea acestei probleme, astfel că până sfârşitul anului 2023 vom da în folosinţă 1275 de locuri noi de detenţie, obligaţie asumată prin Memorandumul Rezmives. Vom continua să derulăm investiţii pentru a construi noi locuri de detenţie, atât din bugetul propriu, cât şi din fonduri europene nerambursabile. Ne vom preocupa să optimizăm condiţiile de detenţie din unităţile existente, dar şi să îmbunătăţim condiţiile de muncă şi pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar”, a spus ministrul Justiţiei.

Gorghiu a afirmat că Ministerul Justiţiei asigură tot sprijinul necesar în vederea realizării celor două noi unităţi de penitenciar, din Berceni şi Unguriu, al căror stadiu este în prezent în faza procedurilor de achiziţii.

„Ordinul de începere a lucrărilor de execuţie este estimat a fi emis la începutul anului 2024, dacă toate lucrurile vor evolua conform calendarului. Penitenciarul din Berceni va avea 1000 de locuri de detenţie, iar cel de la Unguriu 900. Astfel că, în următorii 4 ani vom avea aproape 2000 de locuri noi de detenţie”, a adăugat Alina Gorghiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici